VariCam LT flyver rundt derude i HDR

Vi erkender ikke at vide meget om hvor Hever Castle er henne.

Altså ud over at det er i England, der i den grad er et område der har taget Panasonics VariCam til sig.

Først VariCam 35 og nu – endnu mere – VariCam LT, der har “alle fordelene” fra det store 35er, uden at være stor.

slottetstor.jpgRet smart hvis – for eksempel – skal flyve rundt med kameraet og et par ZK25-300 and XK20-120, der for dem der ikke ved det er et par nye Fujinon cine-zooms, der blev lanceret på NAB2016 og IBC2016 som et “mere budget orienteret” alternativ til de elskede “Cabrios”, der koster det dobbelte.

Forskellen, der helt sikkert vurderes forskelligt fra den ene til den anden, er, ud over prisen, at de nye Zooms er T3,5 mod T2,9.

Priserne er tilgengæld venlige:

XK20-120 koster 18.200 dollars, mens ZK25-300 koster 44.000 dollars.

Tilbage til flyveturen hen over og rundt om Hever Castle.

Formålet med det hele var at firmaet Televisual ønskede at producere en kort HDR produktion, så interesserede kan se hvor smukt der er i området på i og omkring Hever Castle.

Og – på flere niveauer – få en mere konkret opfattelse af hvad High Dynamic Range altså HDR i UHD rent faktisk betyder for oplevelsen.

Årsagen til at der blev brugt flere optikker, var i den forbindelse relateret til deadline og den tid de havde på slottet, hvorfor der også var 2 kameraer med på optagelsen, konkret et Panasonic VariCam 35 og et VariCam LT, der er let nok til at det kunne flyves rundt, med den brede optik.

Læs også  Signe Molde vært på P3 Guld

Steve Lawes der var DoP forklarer:

-This is one of the first shoots I”™ve done with the Panasonic VariCam 35. The menu system was quite intuitive to use – I found myself, after about 10 minutes, working out how to get to everything I needed to get to. The buttons seemed to be in the right place and you could confi gure them as well, which is good. The display on the side is very clear too, so I think, as far as using the camera goes, it”™s very straightforward, starter han og fortsætter.

-The camera provides a very cinematic image, which was very pleasing. Using the AVC Intra 444 codec in 4K obviously gives you the 4K resolution, but it also gives you the 444 colour space, which means you”™ve got much more ability to grade that image.

4billeer.jpgHan fortsætter.

-I shot at ISO 800 throughout and the noise level on the blacks, the retention of the highlights and the tonality of the colour is very good. It really does capture an image with a great cinematic aesthetic.
Most of the time there”™s a compromise with a zoom lens ““ you”™re actually throwing away quality to be able to get that flexibility of being able to change frame size very easily. But one thing I find with the Fujinon HKs is you”™re actually getting near-prime quality ““ this amazing image, this wonderful resolution, this great colour tone, slutter han.

Læs også  The Ambassador på vej

Som monitor brugte han en Atomos Shogun Flame, der jo netop kan vise 4K HDR, og som netop derfor kan bruges som on-board monitor til sådanne optagelser.

Jeremy Braben der er Owner af Helicopter Film Services, fløj rundt med et VariCam LT.

Og det gik fint:

-This was the maiden flight for our new Shotover U1 drone, which is a super heavy lift UAS with a maximum operating weight of 35kg. The weight of both the VariCam LT and Fujinon XK6 lens were comfortably included onboard. The VariCam LT”™s menu system was immediately familiar and we had no issues fi nding the settings we required and controlling the camera on the drone from the ground.
Working with drones, you want as few on-board elements as possible and recording in-camera is nigh on essential, fortsætter han.

-The VariCam LT records AVC Intra 4K 422, 10-bit in-camera on P2 cards. The super 35 sensor allowed us to record a true 4K pixel count that can be graded to beautiful HDR. To be able to shoot cinematically in true 4K with a drone is relatively unique, slutter han.

Det hele er så ellers blevet klippet, så vi andre også snart kan se de flotte billeder.

Mike Saunders der endte med at klippe optagelserne på en weekend, forklarer at “speed was of the essence”.

Han siger:

-I had a list from the producer of the selections he wanted from the shoot. He was able to make this list in a hurry by using the Atomos Shogun Flame. The producer watched the rushes from the Shogun as a proxy file in HDR, immediately after they were captured, fortsætter han.

Læs også  Ny pris til Citizen Dane

-I took his sequence of selects and rendered it as an HD sequence. I then edited that HD sequence and linked it back to DNxHR444 transcodes, and that”™s what we brought into the grade. It looked amazing on the HDR reference monitor – it really has blown me away. What really impressed me, looking at the HDR, is the shot where the subject in the film comes and peers at these 16th Century books, slutter han.

Vince Narduzzo er det sidste led i denne produktion.

Han var Colouristen/graderen.

Han arbejdede på en Nucoda Film Master, og siger:

-My first impression of HDR is, at last, we can really just concentrate on beautifying the image rather than having to compromise. It needs very careful work but what you”™re doing is just enhancing the image and making it better, starter han og fortsætter.

-When grading in SDR you”™re trying to pull enough information out of the blacks without clipping the whites. And that usually means windowing out areas of the picture. But with HDR, it”™s all there, which allows you to shape and grade exactly how you want it to be, without having to rescue whites or bring out blacks, slutter han.

Vi gætter på at det er denne film der er blevet opdateret til en HDR version.

Nedenunder lidt om de nye ZK Zooms.