DR på vej med TV eksperiment om hjemløse

DR er på vej med en serie på syv episoder om det at være hjemløs, i den bedste sendetid.

Til formålet har de udstyret “familiefaren Toke” med et lysfølsomt kamera, og så har de ellers overladt det til ham til at bo på gaden uden en krone på lommen, i 52 dage.

hjemlos1.jpgÅrsagen er i følge presseomtalen at “antallet af hjemløse i Danmark er støt stigende”.

Konkret er der siden 2009 kommet 23 procent flere hjemløse i gaderne.

Og nu hvor op imod halvdelen af disse bor i hovedstadsområdet, vurderede DR at det var på tide at fide ud af “hvem er de hjemløse”, “hvordan er de endt der” , og “hvilke vilkår lever de under”, for nu at tage fat i et par af de spørgsmål DR1 ser nærmere på.

konen.jpgToke er dog ikke den klassiske hjemløse der enten er Roma eller blot misbruger, eller begge dele.

Han har derimod en “privilegeret tilværelse med kæreste, godt job, lille baby og økonomisk frihed”.

Han har dog boet på gaden med hans mor, “der røg ud i et misbrug”.

Hans mor er/var nemlig både alkoholiker og stofmisbruger, der – da Toke blev 10 år – havde så kraftigt et forbrug, at hun ikke længere kunne håndtere “en bolig længere”, hvorfor hun og Toke de næste par år boede på gaden.

Læs også  Prøv et nyt i en hel uge

Toke, blev i den periode tvangsfjernet og flyttede her til landet, fra Norge, for at bo med hans bedstemor.

gron.jpgNu søger “Toke så nu tilbage til et liv på bunden af samfundet”, som DR videre skriver det.

Toke Mathias Riskjær, forklarer:

-Tiden på gaden var barsk, og de år, hvor jeg mistede min mor til druk og stoffer, får jeg aldrig tilbage. Men jeg har selvfølgelig tit tænkt på, hvordan det kunne komme så vidt. Selvom det efterhånden er mange år siden, så har jeg stadig en distance til den tid og mange uafklarede følelser og spørgsmål. Med de 52 dage på gaden i København, vil jeg gerne være med til at sætte fokus på de hjemløses vilkår og samtidig håber jeg på, at jeg får en bedre forståelse for den situation min mor stod i dengang og dermed en større indsigt i min opvækst, slutter han og bliver suppleret af redaktør Erling Groth.

tigger.jpgHan siger:

-“52 dage som hjemløs” skildrer livet for en udsat gruppe mennesker i vores samfund. Toke ““ der i dette TV-eksperiment selv lever på gaden med de hjemløse – tegner med sit kamera et meget nært portræt af en række medborgere, som mange ellers bare ser som skygger i gadebilledet. Der er mange fordomme forbundet med livet under åben himmel, og med programmerne vil vi gerne sætte fokus og skabe debat om de vilkår, de hjemløse lever under, slutter han og understreger dermed at Toke også har optaget alle de hjemløse, der må formodes at give en masse kedelige billeder af hvor brutalt der er på samfundets bund.

Læs også  Snart mere sex på TV

Blandt de problemer Toke får er “hvor går man hen, når man skal finde et sted at sove”, “hvordan får man penge til mad”, og “er det påtrængende eller helt i orden at hægte sig på andre hjemløse”.

Serien er endt på syv episoder der sendes onsdage på DR1, med start den 15. februar.

DR nævner ikke de nyeste (?) tal, som vi har fundet hos Børnesagens Fællesråd.

Her er det muligt at læse at 31 procent af Danmarks cirka 6.000 hjemløse er unge mellem 18 og 29 år, og der er gennem de senere år sket en kraftig stigning i antallet af hjemløse unge mellem 18 og 24 år. Hvor tallet i 2009 var på 633 personer, var det i 2013 steget til 1.138 personer. Det er en stigning på 80 procent på fire år.