Den der billige 4K monitor

Der er stadig – stort set – kun high end monitorer på markedet der kan hvad den kreative film eller TV person har brug for.

Det vil sige indtil engang i i 2016, konkret i 2017.

Sidst i 2016 begyndte vi for alvor at kunne se ankomsten af de såkaldte 10bit monitorer, der tilbyder et væsentligt bedre og bredere farverum, end de “REC 709″ monitorer vi alle kender.

medben-2.jpgTilbage i september-oktober, annoncerede LG og Apple et 5K samarbejde, der resulterede i en 5120 x 2880 monitor, der både er 10 bit og som i følge flere skulle være heldig og urimelig billig at tage med hjem.

Skulle der fremhæves enkelte kedelige detaljer – og dem er der i følge kritikerne mange af – så er det en skærm der på ingen måde lever op til de “design lækkerier” Apple kunder er vant til, ganske som at der faktisk også er et par problemer på den tekniske front.

Det forhindrer dog ikke monitoren i at være en 10bit DCI-P3 monitor, hvilket betyder at det er muligt at redigere biograffilm på denne monitor, da biografen ikke har et “bedre” farverum end DCI-P3. ( CIE1976)

Tilbage i januar, var vi så et par stykker der sad helt yderst på stolen, for at finde ud af om konkurrenterne også have udtænkt geniale 4-5K 27-32 tommers grading monitorer der mindst var 10bit og som mindst kunne håndtere DCI-P3.

Der kom en enkelt moden, der til gengæld – ser ud til – at kunne det som LG/Apple monitoren ikke kan.

grade1.jpgDet er en 32 tommers skærm, der “ingen kant” har, og som “kun” har HDMI 2.0, og strøm (nok?) i de såkaldte downstream USB-C stik til at kunne både lade en mac, eller andet, der må formodes også snart at blive udstyret med USB-C.

Læs også  MTG viser fremtiden med Viareal

Desværre, er den kommende 32UD99 også en LG.

Så der var lige præcis ingen der troede at produktionsmiljøet – og andre – har brug for en – i snit – 350 NIT, der kan vise 550 NIT monitor, der kan håndtere DCI-P3 ( 95 procent ) i 4K HDR10.

Bare rolig det er der.

Monitoren ser nemlig ud til at bane vej for at en masse andre producenter nu også “overvejer” at producere “computerskærme” der kan vise HDR i 4K.

Nyheden, der skulle komme sidst i marts i USA, og muligvis også her i EU, har – efter sigende – ikke fået en pris.

Den skulle dog ende på noget der minder om 1400 dollars, hvilket er en interressant pris, hvis den kan bruges bare “lidt” til grading, still eller HDR redigering.

Og monitorens 32 tommer er nok til at netflix og Amazon fanatikere kan få set sig en masse HDR på deres skærm i UHD, og se hvordan det ser ud.

For eksempel for at have en bedre udgangspunkt i forhold til grading af egne produktioner.

displayport.jpgSelv S-log3 kan pludselig grades på en “billig” monitor, hvis det altså viser sig at LGs 32UD99 kan hvad den lover.

I forhold til at den skal kunne håndtere HDR10 standarden, hvilket jo er både ( op til ) 10000 NITS og et væsentligt større farverum end DCI-P3, så formoder vi at det er orienteret mod den del af markedet der ønsker at se HDR10 Blu Rays på deres monitor.

Noget den jo er forberedt til at kunne med HDMI 2.0 indgange.

Hvad det så rent faktisk ender med at de ser på denne monitor, er straks mere uklart.

Læs også  Så kom GH5

Og helt sikkert ikke voldsomt meget bedre (?) end 4K HDR, der omvendt vil være godt nok ( burde være ) godt nok til grafiske designere, hele produktionsmiljøet og fotografer, der vil se deres RAW billeder i den kvalitet de er optaget i.

Monitoren kan i den forbindelse drejes på højkant, så selv der, eller til display løsninger, har den – potentielt – en række fordele vi ikke tidligere har oplevet.

LG selv lover en “professional-grade picture quality”, hvilket må formodes at betyde at monitoren rent faktisk vil kunne levere noget professionelle kan “bruge til noget”.

Hvor præcis den så er i farven, og om den kan kalibreres til at blive bedre, finder interesserede ud af sidst i marts, hvor den burde dukke op i USA, og måske også her i EU.

I følge specs er der ydermere support for AMD FreeSync, der – som vi forstår det – er det nye sort for gamere.

I stedet for at være “begrænset” af latterligt langsomme refresh rates på 120x i sekundet, kan refresh skruest op til x1000 i sekundet, forudsat at grafikkortet er nedsænket i en fryser.

Reelt endnu et potentiale for denne monitor, da det jo kunne betyde at der kan udvikles spil på denne skærm, også.

Nu fik vi lige nævnt S-log3.

Og uden at være helt sikker, skulle monitoren kunne kalibreres med 3D-LUT presets, hvilket betyder at der kan grades i VariCam materiale den ene dag og F55 materiale senere samme dag.

Det er blot et spørgsmål om at loade den rigtige 3D-LUT, hvorefter du “er sikker” på at output er korrekt.

Konkrete specs er:

32 tommers IPS

Opløsning 3840 × 2160 ( altså ikke 4K DCI )

Refresh Rate ? formodentligt 60 Hz (LG nævner FreeSync på deres US site ?)

Læs også  NewTek viste Connect Spark Pro frem

95% DCI-P3

Farver 1.07 milliard

Input

1 × USB-C

1 x display Port v 1.2 (17.28 Gbit/s ) ( i følge LG er det ikke V1.4, der er en 32.4 Gbit/s port )

1 × HDMI 2.0a (?) ( vi har set at der er 2 og så er der flere USB indgange bag på også )

Indbyggede højtalere ( der helt sikkert lyder som en tandpasta tube der får tæv med en hvalros )

Selv om at de skriver at der er indbygget “LG RichBass technology”.

HDMI 2.0a porten kunne tænkes at forberedt til PlayStation 4 Pro ( med HDCP 2.2), hvilket vil betyde at det er muligt at se Sony HDR, hvilket ellers ( indtil fornyligt ) kun var muligt på Sony panaler.

Nvidia har efter sigende også en HDR game consol ude på markedet, Shield ATV, der kræver HDMI 2.0a, da denne ikke er udstyret med USB-C.

Skulle du have undret dig over at LG 32UD99 kun er “over 95%” DCI-P3, mens professionelle grading monitorer er 98 – 99%, kunne det tænkes at være et af de steder hvor LG rent faktisk har begået et komprommis.

Igen.

Du sparer cirka 300.000 kroner, ved at tjekke om de sidste par procent er nok.

Uanset dette.
_
Så er der reelt ingen – ud over folk der var på CES2017 – der har set hvad denne monitor kan præstere.

Og der var det hele jo et stort lysshow.

Skulle du lede efter alternativer i samme prisklasse skulle BenQ være på vej med SW320, der ligeledes er et “4K Display med HDR for Professionals”.

Der er heller ingen dato på denne monitor.

display_nederst.jpgHer LGs omtale af 32UD99 på deres eget site