Hvad koster grænsekontrollen egentligt

Når “DR1 Dokumentaren”, den 27. marts går “tæt på det første år med grænsekontrollen”, er det planen at se på alle aspekter af den grænsekontrol der skal holde flygtninge ude.

Ideen er blandt andet at undersøge, “hvad pengene og politiets ressourcer er brugt p唝, suppleret af et kig ind i “hvor effektivt grænsekontrollen reelt fungerer”.

Det ser ud til at have krævet agt indsigt.

aegraense.jpgMen DR1 kan også løfte sløret for hvad det koster at håndhæve grænsekontrollen for eksempel mellem Danmark og Sverige, ganske som den intensiverede overvågning på den tyske grænse også bliver berørt.

Seere kommer blandt andet til at møde Sten Hansen, der netop har droppet hans arbejde Sverige.

Er arbejde der har taget stadig længere tid at komme frem til, og tilbage fra, hvorfor grænsekontrollen ikke kun koster staten penge.

Det tager også en masse tid for pendlerne at krydse grænsen fra for eksempel København til Malmø, hver dag.

Grænsekontrollen mellem Danmark og Sverige berører således dagligt over 8000 togpendlere, der bruger så meget tid at tolderne nu nærmest kender hver eneste af dem.

Motivationen bag denne grænsekontrol, der som bekendt blev indført i januar 2016, og som løbende er blevet forlænget er fortsat “for at undgå, at store flygtningegrupper vil hobe sig op i Danmark”.

Læs også  Så er det nu det er Vinter-OL

Også noget “Hvor går grænsen” kigger på.

Omkostningerne til den udtalte kontrol, der er blevet beskyldt for at være formålsløs værdipolitik, er også en del af historien.

kione1.jpgHer har DR via aktindsigt, kæmpet sig til indsigt i lønomkostningerne til politifolkene, prisen for hotelovernatninger og udgifterne til forplejning, der alt sammen er en del af de udgifter staten har ved at kontrollere grænserne mere end tidligere.

Ud over at det koster penge at vedligeholde grænsekontrollerne, tyder en del på at opgaven har fået konsekvenser for andre opgaver.

Som eksempel anmeldte borgerne flere forbrydelser i 2016.

Spørgsmålet er derfor også om politiet har været nødt til at prioritere grænsekontrollen frem for – for eksempel – andre politiopgaver.

DR Dokumentar kigger ydermere også på – om – de ressourcer der bruges på grænsekontrollen er gået ud over den såkaldte responstid.

I bedste stil har DR testet om konktrollen overhovedet fungerer.

Til formålet har de brugt en “kvinde fra Iran”, der sidder på passagersædet i en bil.

Bilen passerer Sønderjyllands 14 grænseovergange en række gange for at se hvor ofte politiet fanger “kvinden fra Iran”.

Det er med andre ord ikke kun den dansk-svenske grænse programmet kigger på.

Der bliver også kigget på grænseområdet mellem Danmark og Tyskland.

Læs også  DRK møder skuespillerne inde i skuespillerne

Der er premiere på “Hvor går grænsen” den 27. marts.