Når du skal tæt på

Det findes helt sikker mange der lever lykkedeligt uden at have den fjerneste alense om hvorfor Leica ( CW Sonderoptic ) har valgt at introducere en serie Diopters, der er “født til” deres Cine optikker.

Årsagen er at stadig flere jobs kræver at du kan komme tættere på, end du var før.

herfraogdertil.jpgOg da det netop er hvad disse Diopters kan hjælpe med, er det jo ret heldigt at Leica nu er ude med et par stykker afr slagsen.

Som vi kan læse det, er der indtil videre blot tale om tre af slagsen, nemlig en +.5, +1 og endelig den voldsomme +2, der dog kan stables.

Hvad er en Diopter, tænker du måske.

Det er såmænd ganske simpelt.

Det er en slags forstørrelsesglas, der ikke påvirker ( næsten ) den måde optikken ellers arbejder på, med den lille undtagelse, at du kommer +.5, +1 eller +2 gange tættere på ( fysisk ) med optikken, der stadig kan stille skarpt på motivet selv om at optikken er tættere på end den rent teknisk kan være. Og da den er tættere end “normalt” vokser motivet i størrelse med den faktor du kommer tættere på. ( cirka )

Et eksempel kunne være den nye 85mm Sigma Art F1,4.

Den har fra producenten en minimum afstand til motiv på 85 centimeter.

Læs også  Bexel havde et fint NAB2017

Det er fint i forhold til det som denne optik er målrettet, nemlig portrætter af mennensker.

diopters2.jpgProblemet er at den ikke er “lang nok” til at du kan lave en passende nærbillede af modellens hånd, 85 centimeter væk.

Investerer du i en +1 Diopter, kan du nu ( i teorien ) komme ned på 42,5 centimeter, hvilket måske heller ikke er nok.

Skal du også lige have et flot billede af det smukke smykke, skal du nok have din +2 Diopter frem.

Så er du nede på “en 21,25 centimters optik”, uden at du har skiftet optik.

Eneste problem i den forbindelse er at Leicas nye Diopter serie, ikke passer til særligt meget andet end deres egne Cine optikker.

Eller rettere.

De har et Ø på 95 milimeter, og burde derfor passe til alt der har et Ø på 95mm.

Som eksempel har de fleste miniS4/i Primes et Ø på 87, en masse Zeiss og lidt til.

Ellers er der helt sikkert noget Cine Leica glas i landet, du kan prøve disse Diopters på.

Det er i den forbindelse relevant at pointere at forskellen på en macro optik, og en “almindelig” optik med diopter, er at du ( næsten ) beholder den dybdeskarphed du kender fra optikken allerede.

dioter3.jpgGanske som at det “look” du har planlagt også vil være det samme.

Læs også  Virtuelle IBC er i luften

Når det er pointeret er disse nye Leica Diopters uanset hvad en spændende ny mulighed og burde garantere den kvalitet du forventer af high end glas.

Arri har længe været ude med deres sæt, der – som vi husker det – har en væsentligt større diameter 114mm ( 136mm ? ), hvilket betyder at de også kan bruges på ( andre ) “almindelige” Cine Primes.

Diopters er også sjove.

Der er bunker af skæve og elendige og “blandede” ( +1/+5) i samme glas Diopters, der alle kan give sjove eller andre effekter.

Nyheden fra Leica ( CW Sonderoptic ), er omvendt tæt på det skarpeste du kan forvente, når der skal arbejdes med Diopters.

Vi har også fundet et klip fuld af såkaldte split Diopters, der var meget populært engang ( det er på vej tilbage ).

Producent af disse Leica Cine MacroLux, som disse Diopters retteligt hedder, er CW Sonderoptic, der også er producent af de nu højtelskede Leica Summilux-C og Summicron-C.

Nyheden blev vist frem sidste år på NAB2016.

Men er reelt først kommet på hylden sidst i år 2016/ved årsskiftet 2017.