DR sender Matador igen

Nu hvor der er ved at være et stykke tid siden sidst, sender DR igen “Matador”.

Nu dog meget skarpere end før.

DR har nemlig fået producenten til at rense den ældre – opskallerede – 4:3 SD version af serien, til en knivskarp HD, version i det helt nye “HD-format”, som DR skriver det.

Og det skal da blive rigtigt morsomt at se hvordan de ældre standard 16mm optagelser, der naturligvis er optaget på tidens hurtigste emulsion, ser ud når de bliver renset.

Bevares, seerne må formodes ikke at kunne se forskel.

16x9.jpgEller rettere, dem der kigger efter, og som kan huske de originale 4:3 SD ( sort kants) kopier, der kom direkte fra 7. generations standard 16mm kopier, kunne tænkes at se forskel.

DR lover uanset dette at serien er blevet udsat for et “filmteknisk ansigtsløft”, hvorfor “den grå atlaskes” og “Lauras køkken” nu begge “står nu skarpere end nogensinde”.

Bedst af alt er der premiere allerede den 6. maj, hvorefter man må forvente at resten af forårets lørdage bør blive afsat til at se denne nye version af “Matador”, af hovedparten af befolknigen.

Serien, har dog virkeligt været igennem en heftig “restaurering”, ude på Nordisk Film Shortcut.

Og da de har gennemrenset alle 24 afsnit, kan seerne nu glæde sig til at se uden fortidens støv og fnuller.

Læs også  Sommerdahl på TV2 Charlie

Egentligt lidt ærgeligt, da vi stadig kan huske en hel episode hvor et hår havde sat sig fast i gaten.

Et hår der kom og gik, sådan lidt i forhold til hvornår den ene scene var blevet optaget i forhold til handlingen.

4x3.jpgIkke mere.

Nu er alt renset, og hele befolkningen kan derfor se frem til en clean kopi af “Matador”.

Hans Vermeij fra Nordisk Film Shortcut, der har været med i projektet forklarer:

-Restaureringen af “Matador” har taget tre år. Først har vi digitalt scannet de gamle filmstriber og lagt på store servere, så materialet ikke risikerer at gå tabt. Herefter har vi fjernet snavs, støv og ridser, som giver seeren en helt anden oplevelse. Vi har gjort serien skarpere, farverne mere klare, så detaljer, som man ikke før har lagt mærke til, nu er tydelige. For eksempel er det efter restaureringen lettere at se, hvad der står i Tidende. Alt dette er sket uden at fjerne den originale filmiske æstetik, som var kernen i hele restaureringsprojektet, starter han og fortsætter.

-Efter ønske fra fotografen, der var med til at optage “™Matador”™ i sin tid, har vi tilpasset billedformatet til nutidens fjernsynsskærme, som er større end dengang “™Matador”™ blev sendt for første gang. Det betyder, at seerne ikke i samme grad som tidligere vil se de sorte bjælker i siden af billedet. Det giver et bedre visuelt udtryk for seeren, som nu kommer til at se hovedpersonerne tættere på og i et langt skarpere format, slutter han.

Læs også  Vi tog en snak om farver

Pil Gundelach Brandstrup, der er kanalchef på DR1 er rigtigt glad for at Nordisk Film Shortcut har restaureret serien.

Hun siger:

 Restaureringen af en kulturskat som “Matador” er en proces, der tager tid. Det er gjort nænsomt og med stor kærlighed og respekt for originalen, for vi ved, at “Matador” er noget, som alle danskere har et forhold til, og oplever som en del af den danske kulturarv. I dag optager man ikke en tv-serie på den måde længere, så det har været centralt at sikre båndene for fremtiden, især nu hvor man har mulighed for at forskønne det oprindelige udtryk rent teknisk. Og det skal gøres på den rigtige måde, hvilket tager tid, slutter hun uden tilsydelandede at være klar over at serien er optaget på film.

Hun er dog fuldstændigt klar over at seerne kan glæde sig til en væsentligt “klarere og tydeligere” serie, hvor “detaljerigdommen” er større.

Det fremgår ikke hvem der har betalt for de tre års restaurations arbejde af den nu 39 år gamle produktion.

Ganske som det heller ikke fremgår hvor omkostningstungt det må have været.

Uanset kan vi alle se frem til en 16:9 HD version af “Matador”, der sendes samme år som Lise Nørgaard, der var hovedforfatter på serien, fylder 100 år.

Læs også  TV2 løber med Svend priserne

DR sender de første 12 episoder i dette forår.

Gad vide om de ikke sender resten af serien, til næste forår.

Her en promo i det nu klassiske 4:3 i en opløsning der er umulig at holde ud at se på.

2 tanker om “DR sender Matador igen

 • 2. april 2017 at 4:17
  Permalink

  Matador 14:9
  Bare en rettelse. Formatet, Er 14:9 og ikke 16:9.

 • 2. maj 2017 at 12:54
  Permalink

  DR sender Matador igen
  Det er nu den originale master, der scannes – ikke en eller anden tilældig 7. generations kopi.
  Der har aldrig eksisteret nogen 7. generation på 16mm, det giver ikke mening.

Kommentarerne er lukket.