Tid til et par lokale helte

TV2 har deres helte, hvorfor DR1 også vil have deres.

Derfor åbner de op for en såkaldt “ny, aktuel dokumentarserie” om “de danske F16-piloter”.

Og da det er pænt sjældent at TV får lov til at hænge ud med dem der rent faktisk flyver rundt med nogle pænt store bombe, er der mange “fordomme” om hvad det vil sige at være “jagerpilot”.

Noget DR1 har sat sig for at finde ud af om er rigtige eller ej.

DR har derfor blandt andet valfgt at kigge på hvor svært det – for eksempel – er at blive “en af de danske jagerpiloter”.

cockpit1.jpgUdgangspunktet er kampflybasen i Skrydstrup i Sønderjylland, hvor DR blandt andet får lov til at følge piloterne og deres flyvere på “missionerne derfra”.

Ideen er – naturligvis – at “give et særligt indblik i livet som jagerpilot i det danske flyvevåben”, hvor “piloterne fortæller hudløst ærligt om fascinationen ved at flyve i et kampfly, og ligeså ærligt om alle de etiske overvejelser det giver, at kaste bomber mod Islamisk Stat i Irak og Syrien”.

DR havde dog ikke en VJ ombord, da bomberne faldt syd på.

De er derimod med når “piloterne vogter over det danske luftrum”, i hvad der i militærsprog hedder “afvisningsberedskabet”.

Hvad det betyder, kan du se i den bedste sendetid fra den 24. april på DR1.

Læs også  Kriger lander på TV2s mandage

I den forbindelse må vi ikke glemme at piloter – i værste fald – kan risikere at blive skudt ned over fjendtlige områder, hvorfor DR1 også er med ude og træne når “piloterne holder deres kampfærdigheder ved lige på de daglige træningsøvelser i Danmark, og når de træner i at overleve i et fjendtligt terræn”.

flyver1.jpgDR1 har dog været lidt med, syd på.

De var som eksempel med på besøg på en base i Tyrkiet, hvorfra den internationale koalition, som bekendt “slås mod Islamisk Stat”.

Serien er med andre ord både et billede af hvad der sker i luftvåbenet, og et kig ind i en “arbejdsplads, der normalt er lukket for offentligheden”.

Dokumentarredaktør Anders Thomsen forklarer:

-DR har fået lov at følge jagerpiloterne tæt i deres arbejde, både når de overvåger dansk luftrum, når de afholder træningsøvelser og når de er på mission i udlandet. Det giver et helt unikt, meget sjældent og ærligt indblik i vores nationale flyvevåben, og vi kan se, hvordan det foregår når vi sender danske piloter i krig, slutter han.