Nyt A9 fra Sony

Næsten uanset om du er til 4K video eller om du laver stills, er du bare ( cirka + ubekræftet ) 4500 pund fra at kunne begge dele med et helt nyt kamera, som Sony frigav i eftermiddag.

Kameraet der hedder α9, er – storebror til A7erne, og lille søster til A99erne ( cirka ).

Prisen og teknologien, er dog “helt ny”, hvorfor der reelt er tale om en helt ny serie, der – kort og godt – starter med A9.

medoptik.jpgOpløsning er spndende her.

Kameraet er udstyret med en 24.2 MP CMOS.

Denne er dog – helt ny – og optager som eksempel 4K video i 6K, der derefter nedskalleres til 4K, i noget der ender i 100Mbit/S.

Indtil videre kun bekræftet som “XAVC S 4K”, der er et 100Mbit/s format ( vel og mærke i HD ).

Vi kender derfor ikke den endelige båndbredde i 4K endnu.

Det er i den forbindelse forventeligt at der kan optages eksternt.

Igen.
_
fanboy.jpgDer er intern 14Bit RAW optagelse ( af still billeder ) og – selv om at det er optimistisk – gætter vi på – at der er 10 bit ud.

Omvendt.

De 14Bit kunne potentielt være det kameraet kan – eller ender med – at kunne outputte.

Dette, fordi kameraet kan optage i 6K, men kun “outputter” i 4K, da de 6K nedskalleres uden Pixel Binding til 4K, hvilket er en teknologi, der allerede er blevet introduceret i deres A serie.

CMOS er ydermere helt ny, som det fremgår af flere af de klip vi har fundet frem.

Nu er der “hukommelse” i selve CMOS, hvilket – Sony påstår – betyder at den – ligeledes – helt nye Elektroniske Shutter kan undgå motion “lag”, også kendt som den kendte Elektronisk Shutter Stutter, hvor tiung der bevæger sig hurtigt, inklusiv selve kamera, resulterer i skæve billeder eller/og former, der intet har med virkeligheden.

Læs også  Flyt 1TB på 83 sekunder på en PCIe HD

optik.jpgCMOS er i den forbindelse ydermere “stacked”, hvilket betyder at det første lag, har en funktion, det næste en til, mens den “indbyggede” hukommelse, også hjælper til.

Hastigheden er i den forbindelse eksploderet.

Hurtige SLR kameraer er nået til – næsten – at kunne tage 10 billeder i sekundet.

Sony fordobler dette antal, til 20fps i fuld opløsning ( alle 24,2MP ) i 241 RAW eller i 362 JPEG, hvilket reelt betyder at du kan optage tolv sekunders RAW i 24,2MP eller tæt på 18 sekunder i JPG, der såmænd er nok til selv vilde ideer.

Bevares, så optages der “kun” 20 billeder i sekundet, men da vores øjne alligevel – næsten – ikke kan se forskel på noget der er hurtigere end 12fps ( tegnefilm) og 24fps, burde 20fps være nok til sjove projekter, der kræver ultra høj kvalitet.

shutter.jpgAf andre features er muligheden for at skyde ved 1/32000 del, hvilket burde vær hurtigt nok til at en kanon kugle flyve ( potentielt relevant med 20fps i 24MP RAW )

Skal det hele være autoskarpt, ser det også her ud til at Sonuy insisterer på at “vise vejen”.

Nyheden har nemlig 693 fokus punkter, hvilket dækker 93 procent af skræmen.

Det er med andre ord muligt at lade elektronikken stille “ordentligt” skarp for dig.

Selv i professionelle situationer.

Der er Ethernet OUT, hvilket kunne muligheder i forhold til “file transfer” og – mange potentielle – muligheder i forhold til “ubegrænset” 6K 14Bit RAW output som video ( vi gætter og håber )

Læs også  Atomos er helt fremme i skoene

Som med tidligere top modeller er der også her en 5-axis in-body image stabilisation med påståede 5 blænders stabilisering.

elecrtreoni.jpgDer er Dual SD card slots og et helt nyt batteri til at føde den – formodentligt vilde – CPU i dette kamera.

Sony viser med andre ord, vejen på flere områder.

Den evigt fabulerede “global & physical” shutter er skudt til hjørne.

Hvis Sony har fundet på en måde at fjerne ( alle ? ) rolling shutter problemer, uden at det afstedkommer nye problemer, har vi her svaret på hvordan et professionelt video kamera arbejder om få måneder.

Nyhedens – potentielle – evne til at kunne flytte 20x 50MB RAW billeder i burst ( jep vi gætter på at det er mere end 1GB i sekundet på SD ( UHS-II ) kort, red. ) er et vink om at kameraernes computere sagtens kan blive hurtigere.

De eneste der gør noget ved det, er bare kun Sony.

Sonys A7 serie er i forvejen kendt for at brænde batterier af, som en milliardær i et Casino, hvorfor Sony er ude med et bnyt “Z battery”, der ( måske ) har samme form som andre A7/99 batterier (?) nu bare med 2.2x den kamapcitet du er vant til.

Batterierne er enten kompatible med eksisterende kameraer, eller også må man formode at det snart blive rmuligt at opgradere med disse nye batterier, der stadig “kun” kan tage ( næsten ) 500 stills ( konkret 480, og der står intet om video, red. )

antishutter.jpgKameraet der er et 100-51200/ 50-204800 ISO kamera har heller ikke fået en “officiel” ISO endnu, men det er klart når Sony lover større dynamik/DR end tidligere, er native ISO nok oppe omkring de 3200 ( ubekræftet ).

Læs også  DJI Ronin 2 vist frem

Der er dog tale om en “enhanced BIONZ X processor”, der reelt er et “helt nyt system”, der kan starte endnu højere eller væsentligt lavere.

Som du kan se i de par klip vi har fundet, har de optaget det meste video på 100 og 320ISO.

Hvorfor, har vi ingen ide om ( jo høj sol, og lav blænde, men det kunne jo være klaret med ND. (?)

Det nye A9 kan optage 4K (UHD) enten i Full frame, hvor den optager i 6K, der – without pixel binning – “nedsample” ( oversamples an scales down to 4K, fra PM ).

Det er også muligt at optage i Full HD i op til 120 fps, i op til 100 Mbit/s.

Det er lidt uklart, men det ser ud til at højere båndbredde ( end 100 Mbit/s ) skal klares eksternt, (?).

Huset kommer til juni, og skulle ende på 4500 pund.

Kort efter at dette kamera blev sluppet, kom der også et en Sony 100-400mm GM optik til salg på Amazon, Adorama og BHphoto i USA.

Prisen på dette er 2500 dollars, hvilket ikke er billigt for et F4.5″“5.6 zoom.

Men sådan er det.

Sonys nye zooms er ikke billige, til gengæld er de “no nonsense” og kniv skarpe.

Find FE 100-400mm GM heromkring

Der er fortsat ikke nogen opdatering ude på US eller UK sony sites om A9.

Vi gætter på at det kommer når USA vågner op.

Her alle de promoer vi har kunne finde.

Der er en del video også, der – ærligt talt – ser vild overbevisende ud.