IP til SDI

Blandt de mange udfordringer broadcasterne står overfor, er den potentielt overvældende bunke regninger der vil komme når de overgår til produktion og distribution via IP, i stedet for SDI.

Derfor er der en masse hardware producenter, der – hellere end gerne – vil hjælpe broadcasterne med at migrere.

Blandt disse er Axon, der dog mere har fokus på hvad der ser ud til at blive “første etape” for de fleste, nemlig hardware, der både kan SDI og IP, og så kan “smøre regningen” ud over flere driftår.

Deres Synapse NIO440, der er en “Ethernet/SDI bridge” målrettet broadcastere, er i den forbindelse allerede blevet udråbt til “The Missing”, hvilket også kunne siges om en masse Sony gear, og alle de andre IP/SDI produkter, der vil kunne opleves på NAB2017.

IP/SDI fusionen er nemlig uundgåelig, i følge alle, der har tjekket hvor meget data der allerede bliver flyttet på “netværket” ( af SDI ledninger) der for snart 10 år siden, betød at mange broadcastere fortsat arbejder i 8bit/50Mbit/s båndbredder, der fortsat er plads til i fortidens ledninger.

Axon Digital, tager derfor på NAB for at vise deres Synapse NIO440, der er tænkt som endnu en løsning der kan hjælpe den enkelte broadcaster fra SDI til IP.

axonfb.jpgDeres løsning, der i grund config er en en “highly flexible 8-channel bi-directional” enhed der kan håndtere AVB/TSN, S2022 og den kommende S2110 (TR03) standard, hvilket dermed giver den enkelte broadcaster endnu en mulighed, nemlig den, hvor de “slipper for” at beslutte sig for den endelige “hus standard”, der med NIO440 kan forblive “flere standarder”.

Læs også  Så kom GH5

Der er i den forbindelse ydermere support for S2059 (PTP) der er den standard der sørger for “synchronizaton” og “timing” på tværs af IP netværk.

Centralt i denne NIO440 befinder der sig en Axon in-house udviklet Neuron core, der er den “CPU” der konverterer mellem Ethernet/IP og SDI.

I følge pressematerialet er det muligt at “extende” denne CPU så den i fremtiden kan forstå nye “standarder”, hvis industrien pludselig beslutter sig for en – eller flere nye standarder.

Axon CEO Jan Eveleens forklarer:

-The industry is already gearing up for an IP future that will be more convenient, flexible and cheaper than SDI, starter han og fortsætter.

-However, during this transition period there is huge demand for products that can help broadcasters bridge the gap between the two technologies. As a customer-focused company, Axon is committed to delivering products and solutions that broadcasters need. Our development of Synapse NIO440 was inspired by conversations with key customers who wanted a workable link from 3G/HD-SDI to uncompressed Ethernet video transport and de-centralized routing, slutter han.

Specs er som pointeret en “4-in/4-out gateway”, der kan tage “alt” ind i et “1GigE shared data netværk”, og som så ellers router mellem inputs og outputs i et Layer-2 netværk.

De evigt dyre “switches”, der er dem der slås om de 4 “huller” kan få lov til at flytte op til 40Gb/s hvilket reelt betyder at Synapse NIO440 kan flytte 160 Gb/s, hvilket – igen – understreger at fortiden ledninger der selv i 12G ikke kan flytte noget særligt, helt og aldeles er udkonkurreret af en fremtid, hvor data bare bliver til mere og mere.

Læs også  Vimeo ude med FCPX upload app

Som altid har vi ingen anelse om hvor dybt den enkelte broadcaster skal ned i baglommen, for at få etableret et komplet system.

Sikkert er det dog at det må være hundedyrt.

Så dyrt at selv “mellemløsningen” hvor både SDI og IP lever i samme system, ser ud til at trække ud.

Axons Synapse NIO440 kunne måske gøre en forskel her.

Sikkert er det dog at Synapse NIO440 vil blive vist frem på NAB2017.

Ganske som rigtigt mange andre systemer også vil.

I den forbindelse er det på sin plads at holde øje med Sony, der faktisk er inde i – eller på vej ind – i dette marked.

Og det endda med løsninger der virker rigtigt spændende.

Deres målgruppe ser mere ud til at være produktionsmiljøet.

Igen.

Er du en TV station, er det helt sikkert at de også kan hjælpe.