DaVinci Resolve 14

Den korte version ser ud til at være at Resolve 14 nu koster 299 dollars, hvilket er pænt tæt på det samme som Apples FCPX koster, måske endda et skvat mindre.

Og så er løsningen vokset fra at være “ren video” til nu også at inkludere en masse “power” fra det Fairlight, der netop er opkøbt.

Hvor meget, power det giver på lydsiden er lidt svært at gennemskue.

Ganske som det også hurtigt bliver en meget lang remse af nye features, hvis der alene kigges på billedsiden.

davinciresolve14_media_page_rgb.jpgDaVinci Resolve 14 ser uanset hvad ud til at ligne et seriøst forsøg fra Blackmagic Design på at gå direkte ind og konkurrere med Apple om de “fattige” men “kreative” kunder, der – for eksempel – nu kunne vælge Resolve i stedet for FCPX.

Kigger vi på hvad du kan forvente af den nye version, lover producenten “up to 10 times performance improvement”, på videosiden, suppleret med en række “Fairlight audio” features, der igen suppleres op med en række “multi user collaboration tools”, der – grundliggende – ser ud til at betyde at der skal investeres i 5-10 licenser i stedet for en enkelt.

Igen slet ikke så dumt, nu hvor prisen er faldet til 300 dollars.

Blackmagic Design selv skriver at den nye version nu er 3 apps i en, i stedet for (?) 2 tidligere, nu hvor fairlight er med inde over.

Løsningen er dog ikke helt klar, hvorfor det indtil videre kun vil være en såkaldt “public beta” du kan hente på producentens site.

Læs også  Hvis du går Komodo

Her et par features.

Der er nu indbygget “meget mere” CPU og GPU optimizations”, der i følge producenten giver brugere der har “en GPU pipelining”, lavere latency, faster UI refresh og support for Apple Metal.

Konkret skulle denne optimering betyde at du kan “Scrubbe og “playbacke” H.264 langt hurtigere på en bærbar, der nu også vil kunne håndtere 4K, hvilket ellers kræver pænt meget af en bærbar.

Fairlight audio, der er en 192kHz 96bit audio løsning, der (?) ikke kræver et lydkort ( smart da der såmænd ikke eksisterer 92kHz 96bit lydkort, med mindre at “The Fairlight Audio Accelerator er et sådan lydkort, find link nederst, red. ), er nu en del af Resolve 14.

davinciresolve14_edit_page_rgb.jpgDet giver support for en masse “3D lyd” som 5.1, 7.1, Dolby og 22.2, hvilket er heldigt når du skal til at redigere 8K til OL i 2020. ( vi gætter på at det kræver The Fairlight Audio Accelerator )

Der er support for 1000 lydspor med real time EQ, dynamics og plug-ins på alle spor, fordi den såkaldte og indbyggede Fairlight Audio Accelerator, giver ekstra mange hestekræfter.

Skulle det være relevant, kan der optages 96 kanaler samtidig og der kan afspilles 150 lyd kanaler samtidigt, som vi forstår det, stadig fra en bærbar. ( nu med breakout box + The Fairlight Audio Accelerator, gætter vi videre på, red. )

Alle Fairlight lydspor er udstyret med en 6 bånds parametric EQ, suppleret af en expander/gate, compressor og limiter. ( det ved vi kræver et The Fairlight Audio Accelerator kort )

Læs også  Når HDR10 ikke er nok

Og så er der support for VST plug ins, hvilket vi håber betyder at der også er support for AU, der er apples “native” format.

Er det ikke tilfældet, kan det være forklaringen på hvordan Fairlight kan håndtere så uendeligt mange MB i software/lyd-stream.

Heromkring kommer de der “collaboration tools” ind i billedet.

davinciresolve14_color_page_rgb.jpgDet er jo ret svært at håndtere 1000 lydspor i software, samtidig med at du grader.

Det kunne så – for eksempel – foregå på en anden maskine, der enten klarer redigeringen, color correction eller noget helt 4.

Her er der forresten også sket en masse.

Der er kommet en række nye “timeline comparison tools”, der kan samle flere timelines “by viewing a side by side comparison”.

Det burde betyde at der kan klippes en smule, der så samles i et “færdigt klip”, der ( derfor ) hurtigere kan sendes videre som et “helt nyt klip”.

Og da du allerede er i “multi user” mode, følger lyden jo med.

Er du grader, eller “colorists”, er der 20 nye “Resolve FX filters”, der fjerner alt fra dust, til døde pixels, der kan “warpe” og meget mere.

Der er kommet en række nye “face enhancement tools”, der – som eksempel – kan ændre skin tone, eyes, selv “lip color” kan opdateres, hvis relevant.

Har du investeret i de nye Micro Panel eller Mini Panel, er der endnu flere features, der kommer helt ned i hænderne.

Læs også  Mens vi venter - kunne vi jo streame

Tal med Stjernholm & Co om det.

Grant Petty, CEO, Blackmagic Design siger:

-The overwhelming success of DaVinci Resolve has been incredibly exciting. It has become the world”™s fastest growing editing system and now we”™re taking it to the next level with DaVinci Resolve 14, starter han og fortsætter.

-With this new version, we didn”™t want to do an incremental update. We wanted to make a large leap forward and break new ground. It”™s also much more exciting for the whole engineering team here at Blackmagic Design! We are really excited about how quickly editors are switching and we hope that a new generation of audio engineers will enter the industry. Together, we can all work to continue making it the best editing, color correction and now audio software in the world!, slutter han.

Ud over den relativt lave pris, for hvad vi forstår er den komplette version, er der også support for op til 4K og 120fps, suppleret med stereoscopic 3D, optical blur, mist, film grain, de-noise og meget mere.

Eneste problem er at DaVinci Resolve 14, fortsat er i public beta, og formodentligt først bliver et produkt om et stykke tid.

Forresten.

Noget tyder på at de features Fairlight delen af lyden tilfører DaVinci Resolve 14, kræver dedikeret Fairlight hardware, der indtil videre hverken er prissat eller “eksisterer”.

Det er muligt at læse mere om den såkaldte “Fairlight Audio Accelerator”, her