Absolut bedste 360 kamera

NAB2017 var naturligvis også stedet hvor de nye og kommende teknikker blev vist frem.

Og en af dem der rent faktisk – tillader vi os at mene her på stedet – ligner en af dem der har en fremtid, er VR, konkret i form af “live 360″, der – nu ofte – kan opleves på Facebook og andre steder, hvor der bliver sendt live fra en location i 360 grader, eller frigivet optagelser fra filmset, fra sports arenaer, eller begivenheder, hvor du gerne ville have været.

Men hvor du ikke er, da du sidder foran Facebook endnu engang.

Indtil nu er teknikken, bag de ofte omtalte 360 grader inddelt i to grupper.

heledims.jpgDe superdyre 4-6 kamera løsninger, hvor alt fra Nokia til RED og GoPro er til at finde.

Og den “billige” ende, hvor et lille bitte – i sidste uge var det et fra Samsung – kamera, nu typisk med to optikker/kameraer – et der peger hver sin vej – “live stitches”, for at blive sendt live.

Midt i den forvirring, hvor et nyt Kodak, der af flere vurderes til at være det mest interesante – nogensinde – er på vej, har Panasonic endnu engang vist deres AW-360 frem.

Og selv om at det ikke kan undre, ligner netop dette AW-360 faktisk en vinder.

Her er vi – igen – oppe i den professionelle ende, med et 4-kamerahoved og en base, der – formodentligt er en lille PC, der – i hardware – stitcher de fire billeder sammen.

Læs også  Fuld CCU på et EVA1

naerbase.jpgOg nu hvor det er en kamera producent, og ikke en producent af telefoner der har kastet sig over dette emne, ligner Panasonic AW-360 faktisk den rigtige 2017 vinder.

Desværre er den ikke på markedet endnu.

Heller ikke her efter NAB2017.

For 5 måneder siden, som du kan se nede i videoen, var nyheden heller ikke parat.

Det er den fortsat heller ikke.

Omvendt er det nu tydeligt at Panasonic er godt på vej til at give alle andre baghjul.

De fire kameraer bliver nu styret af en en “form for” CCU, der afstemmer billederne til hinanden, suppleret af “kalibrer bar” hvid balance, der kan indstilles manuelt, ganske som at det – næsten – er muligt at operere det nye Panasonic som det professionelle kamera det er tænkt som.

Billedkvaliteten er – som det igen fremgår af videoen – også i en ganske anden kaliber, end den vi nu – snart – er vant til at se, fra de små action kameraer, der typisk kun fungerer i høj sol.

Panasonic kunne som vi forstår det, heller ikke bekræfte hvornår deres 4K 360 graders live streaming camera ender på markedet.

Peroblemet er at der allerede nu er mange af “de små billige”, der allerede har spist store dele af markedet, inklusiv det “professionelle”, hvor journalister nu – er ved – at vænne sig til at optage og sende live fra en iphone, de selv opererer, som eksempel.

Læs også  NyCanon 70-200 Cine Zoom

Så hvorfor ikke også med et 360 graders kamera, med de indbyggede problemer og skavanker de har.

Panasonic følger i den forbindelse efter Pentax og Nikon, der begge har fokus på “konsum markedet”.

teknik-2.jpgDet ser Panasonic ikke ud til at have med deres AW-360, der med 4 kameraer og en “base”, der kan regne ( stitche ) ting sammen hurtigere end de fleste andre, hvilket rent faktisk kunne vise sig at være relevant i professionelle sammenhænge.

Panasonic går derimod – ser det ud til – efter det professionelle marked, formodentligt med en tilsvarende professionel pris.

Der er i den forbindelse fortsat ingen – eller kun få – oplysninger ude om AW-360, der – naturligtvis – består af en AW-360C10 ( kameraet ) og basen AW-360B10.

Vi har dog fået fingre i at der er:

Fire 1/2.3-inch sensors

Fire fisheye optikker med en f/2.4 lysfølsomhed

Opløsning: 3840 x 1920

Frame rates: 25, 29.97, 50, 59.94

Det er med andre ord ikke tænkt som et ActionCam, men som et egentligt 360 graders “professionelt” kamera, der kan bruges ved større begivenheder.

Den hurtigere stitching forklarer Panasonic således:

-(Its) Real-time active stitching function, which continuously changes the stitching position by automatically detecting a subject at the seam, er en “ny” teknik, der ikke tidligere er prøvet.

Og selv om at det kunne betyde at der er tale om 4x 140 graders kameraer, der “bare” stitcher forskellige steder, kræver det jo netop at de fire “billeder” skal være ens eksponeret og – nogenlunde – identiske i farver.

Læs også  Kampen om de spejlløse fortsætter med S1H

Alt sammen fordele for det færdige resultat.

Altså på et tidspunkt når Panasonic mener at de kan levere.

Rygterne siger – lige for tiden – august, hvilket virker usansynlig, da det er en måned før IBC2017 hvor det – omvendt – ville være muligt at se en række færdige produktioner i “360 Live”, der – når alt kommer til alt, er netop det en masse mennesker leder efter.

Altså et 360 graders kamera, der kan bruges professionelt.

Blot for en god ordens skyld er der – lige for tiden – 5-10 kameraer på vej, der alle er 4K, eller 8K i et enkelt tilfælde.

Der er et enkelt fra Nokia, der koster – tæt på 300.000 kroner – der vist endda er til udlejning her i landet.

I det hele taget er der et utal af nyheder på vej, der det til trods – stadig – ikke kunne vises frem på NAB2017.

De er med andre ord fortsat ikke parate til markedet endnu.
_
Derfor her en nu måneder gammel video, der – i det mindste – viser den høje videokvalitet det kommende AW-360 ser ud til at kunne levere.

Panasonic Unveiles Prototype 360 Camera Rig – Quad Camera 4K Live Streaming VR from cinema5D on Vimeo.