EU Kommissionen og The DSM

EU, der ofte bliver bneskyldt for at være en fjern størrelse har netop vedtaget en udvidelse af deres Digital Single Market ideer.

Konkret en del der handler om online service providers, der kan oversættes til Netflix, Amazon Prime og Spotify, der fra “tidligt i 2018, skal “fungere som derhjemme” i alle EU lande.

Det betyder at dig, der ser HBO Nordic, skal have adgang til HBO Nordic i alle andre EU lande, uden restriktioner.

Noget rettighedshavere tideligere har kæmpet en del imod.

Noget tyder dog på at alle parter er ( mere eller mindre ) tilfredse, hvorfor tjenester som Netflix, Amazon Prime og Spotify, men også Viasat”™s Viaplay, Sky”™s Now TV, Voyo, der reelt er online TV tjenester, skal kunne bruges i alle EU ( andre ) lande, forudsat at du har investeret i dit hjemland.

ansup.jpgDer er i den forbindelse en række restriktioner, så som “definitioner af tid”, der er blevet præciseret.

Hvad der tidligere var defineret som “temporary presence”, er nu blevet til “a limited time period”, hvilket må formodes at være tænkt til rettighedshaverne, da det ikke er umuligt svært at låne en venindes login til Netflix, i et land, og bruge det i et andet, som eksempel.

Konkret stiller EU Kommissionen krav om at det nye system skal “verificere” IP adresser via det login der bruges, online, uanset land.

Læs også  DR konstaterer merforbrug

Derefter kan/skal der stilles indhold til rådighed, der passer til kunden.

Noget der – som vi forstår det – allerede sker med HBO Nordic kunder, der – dog – få adgang til det spanske ( testet i Spanien )/lokale HBO, der hvor de logger ind idag. Amazon Prime giver blot adgang, mens vi erkender ikke at vide hvor Netflix er nået til nu.

Andrus Ansip, der er vice president in charge of the Digital Single Market, siger:

-The agreement will bring concrete benefits to Europeans, and this is an important step in breaking down barriers in the Digital Single Market, slutter han.

Som vi læser den forløbige tekst er det planen at alle nuværende og kommende VoD platforme, hvor dem vi kender er Netflix, HBO Go, Amazon Prime, Mubi, Chili TV samt størrelser som Viaplay, Sky Now TV, Voyo, og music streaming tjenester som Spotify, Deezer, Google Music, alle skal til at rette sig efter “fælles europæiske” regler.

Det er som pointeret forventet at loven træder fuldt i kraft kort efter 2017/2018 årsskiftet, efter en formel godkendelse, af den lov, der reelt er vedtaget nu.

Er du producent, burde loven som udgangspunkt ikke påvirke dig, men det er bliver du nødt til at tale med for eksempel Producent Foreningen om, da der jo ingen tvivl kan herske om at planerne fra Digital Single Market folkene er at udvikle EU til et og samme medie marked, der – på sigt – vil påvirke rettighedshavere.