DR tager rundt i DK

Sommeren bliver fuld af Sisse Fisker og Mark Stokholm.

Planen er nemlig at de tager rundt i landet og “jagter de ukendte historier, som kan bidrage til at gøre danmarkshistorien endnu større og mere farverig”.

Og det naturligvis i egne, der er ukendte for de fleste.

Bedst af alt, er Sisse Fisker og Mark Stokholm ikke alene.

de3-2.jpgDe har nemlig også Jeanette Varberg og pænt mange kendte med, der alle kender til “et hav af ukendte, overraskende og spændende historier”.

Og nu hvor planen er at rejse rundt i hele sommeren, er det vel sagtens pænt oplagt at dem der bruger sommeren på at se TV, vil lære en masse om landet og de “ukendte, overraskende og spændende historier, der findes i “hvert et hjørne af Danmark”.

Som DR videre skriver det “historier, der aldrig er kommet med i historiebøgerne, men som stadig kan lære os en masse nyt om vores folk og vores land”.

I bedste stil er det ikke kun værterne der rejser med rundt.

Sisse Fisker og Mark Stokholm har sammen med seerne på DR1 også “et panel, bestående af lokale og kendte danskere med tilknytning til egnen”, der kigger på de historier der “fortjener en plads i vores allesammens Danmarkshistorie”.

Og med premiere den 19. juni, er der vel ikke meget andet at gære end at glæde sig.

dame1-4.jpgHer den 19. starter det hele så ellers i “København omkring år 1900″.

Læs også  TV2 ruller sig ud

Her kommer det blandt andet til at handle om ” to småforbrydere fra det fattige Nørrebro”, der i 1902 blev “danmarksberømte”, fordi de formåede at flygte fra fængselet med hjælp af “sammenbundne lagner” og “mænd i dametøj”.

Man skulle nærmest tro at det var manuskriptet til en ny sommer spillefilm, men det er dog ikke tilfældet.

Det er derimod en af de historier seerne kan se frem til at hør om i formatet.

Med til at vurdere (?) finder vi i den forbindelse – i panelet – Ali Kazim, Kaya Brüel og Jane Pedersen.

Ugen efter går turen til Midt- og Vestjylland, hvor vi under 2. verdenskrig kan høre historierne om “modstandsfolkene der skjulte våben, i krigsårene.

Og som derfor mødte Britiske Royal Air Force, hvilket lige siden har sat sit præg på området, da modstandsbevægelsen under det meste af den krig havde et “tæt – og farligt – samarbejde” med krigerne fra England.

Blandt de historier seerne kan se frem til, er historien om hvordan “egnens katte begyndte at forsvinde” på et tidspunkt.

fyr1.jpgNoget der sker på et tidspiunkt hvor der er “200.000 tyske flygtninge” der kom til landet i “krigens sidste måneder”.

Ugen efter er seerne med i Sønderjylland.

Her er historien sprunget ned til vikingetiden.

Derfor tager “Sisse og Mark på plyndringstogt i Sønderjylland”.

Læs også  eSport er nu prime time TV

Og nu hvor Harald Blåtand, der er fra Jelling, og forresten også er manden bag Den Store Jellingsten, er det altså deromkring DR og panelet kigger forbi den uge.

I panelet finder den interesserede Søren Ryge, Christine Feldthaus og Lennart Madsen.

Ugen efter, skal seerne med til Lillebælt i 1930″™erne.

Her er vi så nået til den tid hvor det nye og spændende “bil” kom til.

Pludselig skulle alle “på søndagstur”, ganske som i TV2 serien.

Som DR skriver det, blev “heste til stål mens grusveje blev til asfalt”.

Og da der stadig ingen broer var, på det tidspunkt, kunne man på det tidspunkt ofte opleve mange “biler og togvogne, holde i kø for at blive sejlet over bæltet mellem Jylland og Fyn”.

Samtidig var der mange arbejdsløse, hvilket hurtigt blev kombineret til det som vi idag kender som Lillebæltsbroen, der “kom til at binde Danmark sammen og ændrede tilværelsen for dem, der levede omkring brobyggeriet”.

Noget panelet, der består af Leif Davidsen, Abdel Aziz Mahmoud og Birgit Munk kommer til at beskæftige sig med.

De sidste to programmer foregår i Vestsjælland i 1960″™erne, hvor det handler om “60”™er nostalgi i det vestsjællandske”, blandt andet hos “Carmen Curlers i Kalundborg”, hvor kvinderne kom ind på arbejdsmarkedet, og endelig i Nordjylland i 1600-tallet.

Her besøger Sisse og Mark Aalborg, “Danmarks mest sundhedsfarlige købstad”, som de først løfter sløret for hvad er/var, i programmet.

Læs også  Ny serie om 50erne på vej

Der var dog “ikke var langt mellem liv og død” der, på dette tidspunkt, ganske som “sygdomme blev bekæmpet på fantasifuld vis”, suppleret af at “uvenskaber kunne få dødelige konsekvenser i kraft af hekseafbrændinger og slagsmål i kirken”.

Seerne kan således se frem til at komme på en udgravning af et lokum på en bispegård, der rent faktisk giver et pænt konkret billede af hvad “folk puttede i munden i 1600-tallet”, da det jo som bekendt også skal ud igen.

Noget af det,i hvert fald.

Panelet består denne gang af Rikke Nielsen, Christian “Geo” Heltboe og Ernst Trillingsgaard.

Formatet og dermed sommeren har derefter en enkelt program tilbage.

Dette foresgår i Østjylland i bronzealderen, hvor “Vores Ukendte Danmark” slutter ringen og siger hej til en 3500 år gammel kvinde og kigger lidt på hvordan hun gik og havde det der i bronzealderen.

Der bliver i den forbindelse kigget på både “drikkevaner” og “barbrystet akrobatik”, der åbenbart var en ting i bronzealderen.

I panelet finder seerne Julie Berthelsen, Mads Vad og Dorthe Hansen Carlsen.

Vi gætter på at “Vores ukendte Danmark” følges op af en række andre TV og radioprogrammer og på dr.dk, så “hele befolkningen er inviteret til selv at bidrage med deres danmarkshistorier og blive en del af historieformidlingen”.

Produktionen er “DRs mest omfattende satsning på formidling af danmarkshistorie nogensinde”.