DR prioriterer Streaming

DRs formulering om at de ønsker en “Skarpere profil på streaming”, ser ud til at være på vej til at ske i en fart.

Man kunne jo godt forestille sig at de tal som kulturministeren mødte hos en række 6. klasser forleden, der blandt andet fortæller at Netflix nu er 18 gange så “populær” som DRTV, er en smule mere dækkende end de fleste af os gik og troede.

Derfor er det nu planen at DR vil tilbyde “uhindret adgang til alle afsnit af en serie over en længere periode”, hvilket de har målt sig frem til hos netop streambrugere, der i følge denne analyse har forklaret DR at det vigtigste for brugerne er at de kan se og gense de episoder de elsker.

kidskam.jpgSom eksempel har det ikke været muligt med “Skam” som DR har haft så svært ved at “styre” på stream siden, at en “konkurrent” YouSee såmænd blot købte den kanal der sender “Skam” som en kanal de ville distribuere, inklusiv streamrettigheder, mens den nyeste sæson var til at få øjnene i.

Det vil DR nu gøre noget ved.

Som eksempel har DR også kunne måle sig frem til at stream kiggeri for 80 procents tilfælde foregår mere end en uge efter “premieren” på TV.

Dermed tyder noget altså på at alle andre streamere end DR, der har deres indhold liggende tilgengæligt længe efter premieren, har “ret”, mens DRs Flow-TV orienterede tanker ikke fungerer med stream TV.

Læs også  DR på vej med deres Medieudviklingen 2018

Så nu skal “seerne have adgang til endnu mere dansk indhold og udenlandsk indhold, der er produceret af eller til public service-institutioner i Norden og Europa”, som DR skriver det.

Public service-indhold skal ydermere – fremover – kunne streames på DR TV så længe, der er seere til det.

Alt sammen fakta der er kommet ud af en såkaldt redegørelse, som DR netop har afleveret til Kulturministeriet.

Som DR videre vurderer det, “tilbyder de fleste streaming-tjenester primært udenlandsk indhold. Når flere og flere danskere bruger disse tjenester, betyder det, at de i mindre grad får adgang til danskproduceret indhold og indhold fra europæiske og nordiske public service-institutioner i det hele taget”.

Generaldirektør Maria Rørbye Rønn siger:

-I dag er streaming helt almindeligt for en stor del af den danske befolkning. Vi forventer, at streaming-forbruget vil tage til i de kommende år og accelerere – både blandt de yngre og blandt hele befolkningen generelt. Det betyder, at DRs streamingtilbud, DR TV, bliver en hovedindgang til DR og en forudsætning for, at hele befolkningen fortsat kan tilgå og få glæde af DRs public service-indhold. Derfor er det også afgørende, at DR TV udvikles til at være et ligeværdigt digitalt tilbud, der fungerer i sin egen ret og på mediets præmisser, slutter hun.

Tjenester som YouTube og Netflix ( der blandt 6. klasserne fra igår var 18-50 gange mere populære end DR, red. ) “er på kort tid blevet dominerende på det danske streaming-marked”, der i konkrete tal bruges af 50, 32 og endelig 24 procent, af befolkningen.

Læs også  Næste Pirat problem - sport

YouTube er mest populær, mens Netflix er næsten ligeså populær.

DR TV er nede på de omtalte 24 procent, hvilket såmænd er flot nok.

Maria Rørbye Rønn, fortsætter.

-De fleste streaming-tjenester tilbyder primært udenlandsk indhold. Når flere og flere danskere bruger disse tjenester, betyder det, at de i mindre grad får adgang til danskproduceret indhold og indhold fra europæiske og nordiske public service-institutioner i det hele taget. For at brugerne også kan få adgang til denne type indhold, er det derfor afgørende, at DR tilbyder dette, og at vi kan gøre DR TV til et attraktivt streaming-tilbud, der samtidig er et reelt alternativ til de internationale streaming-tjenester, slutter hun.

I forhold til behovet for at kunne se de samme serier igen og igen, og over lang tid, vælger DR at lytte til deres brugere.

Såkaldt egenproducerede indhold vil derfor “blive tilgængeligt i længere tid” ( i følge redegørelsen til Kulturministeriet, der dermed kan ses som en orientering om hvad DR har planlagt at gøre, red.)
Planen er ydermere at “medieforliget næste år kan præciseres, at udenlandsk fiktion, der er produceret til eller af en public service-institution, kan gøres tilgængeligt på DR TV uden begrænsninger i forhold til liggetider”. ( det er vist ikke helt på plads, red. )

DR vurderer i den forbindelse at den “nuværende public service-kontrakt gør det svært for DR helt at indfri ambitionerne om at skærpe sin profil på DR TV med større fokus på public service-indhold. For public service-fiktionsserier, som DR ikke er medproducent på, må kun ligge på DR TV i otte dage, efter de har været vist på DRs traditionelle flow tv-kanaler”.

Læs også  Esport er super populært i DK

Maria Rørbye Rønn forklarer:

-Vi oplever, at det i væsentlig grad begrænser befolkningens brug af DR TV. Uhindret adgang til alle afsnit af en programserie over en længere periode er, ifølge danske streaming-brugere, det vigtigste parameter for, at en streaming-tjeneste er velfungerende. Det er samtidig det, der har størst betydning for, hvor lang tid en streaming-tjeneste bruges. Vi oplever helt konkret, at en meget stor del af de klager, vi modtager fra brugere af DR TV, handler om lige præcis dette forhold, slutter hun.

DRs tal for “Skam” er ret spændende i den forbindelse.

80 procent af streamingen af den serie på DR TV foregik efter de første syv dage, mens 37 procent først kiggede med efter 30 dage.

Havde DR ikke været medproducent, ville den være blevet streamet 80 procentpoint mindre, end tilfældet var.

Det er muligt at finde den omtalte DR redegørelse her, hvilket ser ud til at være en udvikling der kunne ende med komme til at påvirke landets producenter også.