Sig hej til 2500 nye kollegaer

En såkaldt erhvervsklynge, der dækker over en række producenter fra computerspil, TV serier og films -produktionsmiljøet, har besluttet sig for at branchen skal vokses gevaldigt.

De nyeste tal vurderer at der i øjeblikket er omkring 3300 mennesker der arbejder “i den digitale visuelle industri”. Og nu hvor der bliver omsat for mere end 5 milliarder, hvoraf 1,6 milliarder er eksport, vurderer gruppen bag tiltaget at det er muligt at skabe 2500 nye jobs inden 2021.

Og da vores kære nye kollegaer også skal tjene lidt penge er forventningen at branchens omsætning kan hæves med 3,8 milliarder.

Altså forudsat at der er “politisk opbakning” bag initiativet.

Produkter som “Borgen” eller computerspillet “Subway Surfers”, er begge tilfælde eksempler på “morgendagens danske eksporteventyr”.

Og nu hvor “danske film-, tv- og spilproducenter kan fortælle historier og præsentere dem så visuelt lækkert, at hele verden vil se med”, er det eneste der mangler – åbenbart – bare at politikerne skriver en stor check.

branchefremtid.jpgUanset hvordan det udvikler sig, er miljøets nuværende succes et godt udgangspunkt for en “decideret vækstindustri”, der skal “sikre flere eksportindtægter og tusindvis af nye danske arbejdspladser”.

Det hele er derfor blevet samlet i “Media Society Denmark”, der allerede idag mødes ude hos Nordisk Film, til hvad der kaldes for et “Media Society Summit”.

Ud over producenterne er Copenhagen Film Fund, Den Vestdanske Filmpulje, FilmFyn, Filmby Aarhus, Interactive Denmark, The Animation Workshop på Via University College og Producentforeningen også med i tiltaget.

Læs også  DF vil ændre dansk film radikalt

Thomas Gammeltoft, der er administrerende direktør i Copenhagen Film Fund og en af initiativtagerne til klyngen, siger:

-Danske produktioner og talenter har fejret utallige succeser verden over. Nu er vi klar til at tage det næste skridt og skabe en reel industri. Danmark har fundamentet til at indtage en plads i det globale marked for digitalt visuelt indhold. Vi har både talentet og kompetencerne til at sætte vores fingeraftryk på den dagsorden, slutter han og bliver suppleret af Janos Flösser, der er seniorpartner hos Promentum Capital og tidligere administrende direktør i IO Interactive.

omrader.jpgHan siger:

-Vi har brug for en dansk klynge for indholdsmedier, sådan som man med stor succes har set det i andre lande. De her brancher fortjener meget mere opmærksomhed også fra politisk side, slutter han og bliver suppleret af Morten Thorning, der er centerchef på The Animation Workshop på Via University College i Viborg. Også en af initiativtagerne til Media Society Denmark.

Han siger:

-Vi bryster os af at være et kreativt folk. Produktion af visuelle produkter er en af de bedste udnyttelser af vores kreativitet, hvilket afspejler sig i succesfulde danske film og internationalt sælgende tv-serier. Men Danmark har en alt for lille andel af markedet i dag, starter han og fortsætter om lignende tiltag i Singapore, Kina og Canada til Finland, Sverige, Storbritannien og Belgien, hvor der idag er “lukrative erhvervsstøtteordninger til landendes visuelle digitale industrier”, som den lokale åbenabart ikke helt nyder, i følge tiltaget.

Læs også  Stormvejret over DR trækker op

For at kunne tage konkurrencen op skal de danske aktører have samme vilkår.

Morten Thorning forklarer:

-Lande med mindre talentmasse inden for kreativitet og storytelling overhaler os lige nu. Det har stor betydning for vores fremtidige kulturelle og visuelle produktion, for den medieteknologiske udvikling og for nye arbejdspladser, slutter han.

Via University College, der forresten er et engelsk universitet er en del af den blomstrende visuelle industri der, hvor der omsættes mere end 700 milliarder om året.

Uanset dette, er det planen at udarbejde en række “konkrete politiske anbefalinger til, hvordan den danske digitale visuelle branche kan blive en ny dansk vækstmotor”, og så ellers aflevere disse til erhvervsminister Brian Mikkelsen, der ydermere har afsat lidt tid til at “tage en debat med brancherne”.

Erhvervsministeren har i den forbindelse allerede pointeret at han håber på at dette miljø kan tiltrække ( flere ) udenlandske film-,TV- og spilproduktioner som Storbritannien, Belgien, Sverige og Finland – åbenbart – allerede gør det.

Danmark er i den forbindelse et af syv EU-lande, der ikke har en eller flere såkaldte “incitamentsordninger”, der ellers ville gøre det “attraktivt for producenter at vælge landet som produktionsland”.

Morten Thorning fra The Animation Workshop på Via University College, forklarer videre:

-Vi efterlyser, at de danske politikere på et oplyst grundlag træffer beslutning om, hvor vidt Danmark skal stilles i samme konkurrencesituation, som de andre lande har, slutter han og bliver siuppleret af Jan Neiiendam, der er vicedirektør i Producentforeningen.

Læs også  Broen snart tilbage

Han siger:

-Nu skal vi løfte blikket fra de enkelte succesfulde brancher og sammen se ind i en verden, der er langt mere forbundet end tidligere drevet af digitaliseringen, starter han og fortsætter.

-Vi har bevist, at vi besidder fantastiske styrker ud i at producere visuelt indhold. Det er en kæmpe styrke, når vi går fra at være et samfund baseret på tekst til at være visuelt baseret, slutter han.

Filmby Aarhus og Den Vestdanske Filmpulje, der er ret langt fra hovedstadens nærhed til politikerne, håber også på en udvikling på dette område.

-Vi har mennesker og faglighed i verdensklasse og kan stadig nå at spille en rolle i den globale digitale revolution, der i øjeblikket er i fuld gang. Men vi bliver spillet af banen, hvis ingen tager ansvaret for at udvikle det vækstpotentiale, der er i vores industri, slutter Carsten Holst, der er chef for Filmby Aarhus og Den Vestdanske Filmpulje.

Vi har fundet en PDF fra 2016, der ser ud til at give et fint billede af hvad mødet idag handler om.

Læs denne her