DR Damage Control eller DR udvikling

DR har netop løftet sløret for at de har en hulens masse planer for 2018.

Planer der – allerede i enkelte medier er blevet til – “ednnu en DR massefyring”, da der forventes at blive afskediget 55-65 medarbejdere som konsekvens af ambitionerne, der – åbenbart – er så digitale at der kan/skal skæres ned på blandt andet nyhederne.

Et hurtigt kig på planerne, ser omvendt ud til at være pænt spændende, og ser kun – delvist – ud til at ligne et totalt knæfald for politikerne i den DR kritiske ende.

Derfor kan vi – åbenbart – se frem til at “de unge tiltag” bliver “mere digitale”, hvilket må formodes at betyde at de kommer stadig længere væk fra “flow TV området”, samtidig med at der bliver hældt mere “pleaser kultur indhold” ind de steder hvor de DR kritiske politikere synes at det mangler.

Kunne man vurdere.

DR er således – på vej til – at være lidt mere tilstede ude i provinsen, konkret i Aarhus og Aalborg, hvor “centrale redaktioner”, som vi simpelthen må erkende at vi ikke ved hvad er, “har en vigtig rolle i realiseringen af den nye plan”.

damemir-2.jpgDe her redaktioner “er planen”, så planen kunne vel ikke blive til noget, hvis der ikke var en plan, vel ?

Tilbage i Aalborg, er DR Viden flyttet hen, der ganske som “DRs digitale undervisningsaktiviteter”, også bor i den by, hvor de nu, skal “stå for en ny satsning på videnskabsformidling”.

Hvorfor disse afdelinger skal bo i den by, er svært at se som andet end et knæfald for de DR kritiske politikere.

DR bliver dog også til at finde Aarhus, hvor de eksisterende redaktioner nu bliver “udvidet med kulturredaktionen, som vil løfte og styrke kulturjournalistikken i DR”.

Og da sport og vejr, jo – mildest talt – måsiges at være to absolut “ugeografiske” størrelser, er de også flyttet ud i provinsen.

I flere tilfælde har disse tiltag været igang i et godt stykke tid og bliver nu altså bare “lidt mere” sat igang – måske – fordi der i kølvandet af “hesteskandaler”, “gaziliard-lønninger til vennerne”, der “får jobbet uden at det bliver slået op”, suppleret af “sygt høje cheflønninger” kunne tyde på at der at er et behov for vi alle sammen kigger andre steder hen.

Det hele er så ellers skrevet ind i den helt nye såkaldte “ny økonomiplan”, der netop er blevet til “en samlet plan”.

Planen, der skal sikre “balance i DRs økonomi”, fik dog også plads til at kigge på indholdssiden, der som altid intet koster i forhold til hvad de chefer der bestemmer over den, koster.

Der skal i den forbindelse “udvikles nyt public service-indhold med særligt fokus på børn og unge, kultur, nyheder og aktualitet”, suppleret af at der også “skal mere fart på den digitale omstilling”.

Læs også  Det er ren jammer

Dermed kan “brugerne se frem til nyt, dansk kvalitetsindhold og et DR på digital omgangshøjde med deres medievaner”, naturligvis i “en økonomi i fuld balance”.

Cirka det der står i den plan, der altså også handler om at der skal fyres op imod 65 mennesker.

Generaldirektør Maria Rørbye Rønn, der er glad, siger om planen:

-Vi gennemfører en kursændring, så befolkningen de kommende år får et DR med en endnu tydeligere public service-profil. Det skal ske gennem udvikling af nyt indhold med særligt fokus på børn og unge, kultur, nyheder og aktualitet Samtidig sikrer vi, at DR er i takt med brugerne ved at speede den digitale omstilling op, så ikke mindst børn og unge kan opleve stærke, troværdige og uafhængige digitale public service-tilbud. DR skal imødekomme brugernes medievaner, som ændrer sig hurtigt i disse år, starter hun og når lige at forklare at sådanne tiltag “koster penge”, hvorfor brugere at DR3 kan se ferm til mindre “indkøbt udenlandsk indhold”, der ellers er sygt billigt i forhold til egenproduktion, suppleret af at “X Factor”, hvilket DR nu – direkte – siger bliver lukke af økonomiske årsager.

DR nævner som bekendt at der skal satset på en “styrket kontakt til de unge”.

Dette skal dog ( åbenbart ) – blandt andet – ske ved at spare på DR3 kanalen, der “skal gå hånd i hånd med den digitale omstilling”, hvilket må/vil betyde at DR er ved at forberede sig på at selvsamme kritikere af DR, der hellere vil “Guldhorn end Gulddreng”, også hellere ser at DR3 ender på nettet, i stedet for som en TV kanal, der tit har indhold som de kritiske politikere ikke finder er “rigtigt nok”.

DR der så sent som i sidste uge, var 100 procent afvisende over for – på nogen som helst måde – at arbejde sammen med streamere som Netflix, vil nu satse mere på “DRs streaming-tilbud”, der for dem der ikke bruger dette tilbud hedder “DR TV”.

Børn og unge skulle i den forbindelse kunne se frem til at “møde nyudviklet, attraktiv dansk fiktion og nyt, relevant fakta-indhold på DR”, der dog vil være en del af “den fortsatte digitale omstilling af DR3 og DR Ultra i retning af, at det skal ses og opleves på DR TV”, der som vi febrilsk prøver at pointere altså ikke er TV, men DRs VoD tjeneste.

De unge skal i det hele tages pleases, mere.

Således skal “P3 gøres mere relevant for de unge ved at styrke den journalistiske substans med blandt andet dokumentarprogrammer samt styrkede musiktilbud”.

Læs også  Nyt døvetilbud fra april

Brugere af netop den radiokanal, har vel sagtens gættet hvad det betyder på en musik kanal, der sender musik 24 timer i døgnet, kun afbrudt af kække værter, der – åbenbart – ikke er “relevante nok”.

Bare rolig.

Det bliver de i 2018.

DR er endelig på vej med lidt mere til “Guldhorns folket”.

De vil – igen fra engang næste år – kunne opleve at DR “skruer op for dækningen af kunst- og kulturlivet”.

Således vil der ligefrem blive plads til “kultur i den bedste sendetid på DR1 fra 2018″.

Noget der klares – der skal jo spares – ved at etablere et “helt nyt ugentligt kulturmagasin i nyhedstimen på DR1″, hvorfor det pludselig er lidt lettere at spare lidt mere på de egentlige indholds producenter på nyhederne.

Der skal nemlig også “foretages en omorganisering i DRs nyhedsorganisation”, der vil betyde at “nyhedsledelsen slankes”, ganske som at “fagredaktionerne styrkes”.

Ideen er overraskende nok at “højne den journalistiske kvalitet yderligere på DRs digitale platforme”, samtidig med at der bliver sparet en del kollegaer væk.

Næste år, byder ydermere på “færre daglige historier”, da “fagredaktører og reportere og platformsspecialister” skal til at arbejde tættere sammen.

Det er det “output” der bliver det “stærkere digitale nyhedstilbud, der forankres i DR Nyheders overordnede prioritering og fortsatte ambition om at sikre troværdige, væsentlige og relevante nyheder til hele befolkningen, uanset hvordan de tilgår DRs nyheder”.

De unge, der jo alligevel ikke ser TV, får i stedet chancen på “Messenger”, der for uindeviede er et Facebook produkt, som DR har besluttet at de vil supplere med “nyheder på Snapchat”, som CNN forresten også leverer nyheder på nu.

Da der sker en del i – og omkring – Tyrkiet, er DR på vej til at ansætte en fast korrespondent, der skal dække dette område, samt en viden- og teknologikorrespondent, der kommer til at bo sammen med de andre vidensfolk i Aalborg.

Maria Rørbye Rønn, kan i den forbindelse forklare at netop videnskab, bliver et indsatsområde for DR, “i det kommende år”.

Hun forklarer:

-Forudsætningen for et tydeligere og mere markant DR er en solid bund af indhold med noget på hjerte. Det kræver markante public service-fyrtårne. Derfor vil vi finde afløsere til “Historien om Danmark”. I 2018 bliver det store tværgående tema videnskab, slutter hun.

Som vi tidligere har været inde på det, bliver “X Factor” allerede i 2019 afløst af “ny, original, danskproduceret underholdning”, der skal have “fokus på at samle befolkningen på tværs og skal have tydelige public service-værdier som rum til fællesskab og samtale”.

Læs også  Ældre seere kan glæde sig

Nu hvor der er blevet talt en del om udvikling, har DR fortsat fokus på at arbejde sammen med ( købe inbdhold hos) eksterne producenter.

DR er fortsat meget glade for de eksterne producenter og medieudbydere, som de mener er “med til at sikre” at DRs indhold er “præget af variation, kvalitet og kreativitet”.

Dette samarbejde glæder DR sig til at fortsætte i 2018.

I den forbindelse har DR besluttet at “Aftenshowet” skal i udbud, så en producent kan producere de vildt mange timer hvert år.

Det er blot en af de “effektiviseringer og omprioriteringer”, som DR arbejder med.

DR vurderer således at det vil komme til at koste “100 millioner kroner årligt at indfri DRs ambitioner”, hvorfor der skal spares.

Heldigvis har cheferne og deres cheflønningerne indgået “ansvarlige overenskomstforlig i foråret”, der “afspejles i samme lave udvikling i udgifterne til cheferne.

Ellers skal der “frigøres og omprioriteres midler fra administration og støttefunktionerne”, der skal tilføres “til indholdsproduktion gennem effektiviseringer”.

Og nu hvor “X Factor” er sparet væk, bliver der også frigivet en del midler der.

Lettere forvirrende er det så ellers meningen at disse midler skal bruges på (primært) på DR3 og Ultra, mens der som tidligere nævnt også skal spares der.

Desværre er det ikke nok at lederne kun stiger lidt i løn.

Der skal således også nedlægges 25 til 30 stillinger, som konsekvens af denne plan, samt nedlægges 30-35 andre stillinger som følge af “Publiceringsplan 2018″.

Heldigvis kan dette klares via en “HR-proces”, der vil “afdække det præcise antal” ( medarbejdere der skal fyres, red. )

Om det siger Maria Rørbye Rønn:

-Med planen fokuserer vi endnu mere på dansk indhold med særpræg og kvalitet og nye tilbud til børn og unge i en ny digital tid. Vi foretager de nødvendige op- og nedprioriteringer af vores indhold og aktiviteter for at sikre, at befolkningen også i en endnu mere digital fremtid har adgang til et stærkt og tydeligt public service-indhold. Med en særlig indsats for børn og unge, kultur og nyheder og aktualitet samler vi kræfterne på nogle af de områder, hvor vi for alvor kan gøre en forskel for befolkningen. Det kræver fravalg og prioriteringer, men giver også mulighed for at tage nye chancer og skabe nyt dansk indhold, som DR har en unik mulighed for at formidle ud til alle danskere, slutter hun.

Skulle DR i det kommende medieforlig blive tvunget til at spare 25 procent, enten med det samme, eller over 4 år, vil DR altså være – lidt mere – parat til at skulle spare op imod 900 millioner mere om året.