DRs største succes i nyere tid er tilbage

Folk, og det er rigtigt mange, der er vilde med “Historien om Danmark”, der blev sendt i foråret, kan allerede glæde sig.

Sæson 2 af den populære serie, der hentede 1,3 millioner seere til premieren, og som ellers havde 3-500.000 flere seere end de næst-mest-sete programmer tilbage i foråret, kommer igen.

bal.jpgKonkret med premiere den 23. september, hvilket er der hvor de sidste par måneders mest populære program ellers har holdt til.

DR har med andre ord overtaget lørdagen, ganske som de ser ud til at have planer om at beholde den.

Bedst af alt.

Når “Historien om Danmark” kommer tilbage, ser det ud til at være med endnu større budget, og endnu mere plads til det som seerne elskede i den første sæson.

kirke-2.jpgGanske som sidste gang bliver hver episode dedikeret til en bestemt periode, hvorefter der så ellers bliver fyldt på med hygge, oplevelser der er dramatiseret suppleret af “de store personligheder, de centrale begivenheder og de almindelige borgeres liv og skæbner i de seneste 500 år”, som DR skriver i pressematerialet.

Folkekære Lars Mikkelsen er fortsat værten der møder “et væld af personer, der på godt og ondt har været med til at forme det Danmark, vi kender i dag”.

Planen er i den forbindelse fortsat at vise “23.000 års historie” på bare ti timer.

Læs også  DR i forårs hopla

Så DR har virkeligt travlt, hvilket – indtil videre – ikke har fået seerne til at vælge andre formater.

ol.jpgDR kalder selv efterårets udsendelser for “anden sæson”, så det må vi også hellere gøre.

Det forhindrer dog ikke dem der kigger med i at glæde sig til at de “mange begivenheder og mennesker, der har været med til at forme det demokratiske samfund, som Danmark er i dag”, der alle er med når det hele går løs den 23.

Startskuddet bliver “reformationens udmøntning i det danske samfund gennem renæssancen og Christian IVs regeringstid”.

Som DR videre skriver det, var det en periode hvor “videnskab og kultur blomstrer, og hvor kongen bliver kirkens overhoved”.

Dorthe Gad Thuemoes, der er producent, glæder sig til premieren:

-Med anden sæson kommer vi tættere på personer, som mange af os kender til, og samtidig møder vi for alvor de strømninger, som har formet det demokratiske samfund, vi har i dag. Vi har særligt fokus på, hvordan magtfordelingen i Danmark har udviklet sig op gennem tiden, hvad der har ført til Danmarks skiftende styreformer, ligesom vi skildrer nogle af de mennesker, der har været centrale i udviklingen. For mig er historierne og begivenhederne en påmindelse om, at demokrati og det frie samfund, som Danmark er i dag, ikke er noget, vi kan tage for givet. “Historien om Danmark” viser, hvordan vejen hertil har været, og hvilke barrierer, der er blevet passeret undervejs, slutter hun og bliver suppleret af redaktør Ane Saalbach.

Læs også  DR skal nå flere unge

kongen.jpgHun siger: ( om Christian IV episoden)

-Christian IV er omgivet af myter og var fuld af modsætninger, og så er han ofte blevet fremstillet som den livsglade og modige folkehelt. Men det var også i hans regeringsperiode, at Danmark næsten blev kørt i sænk. Han overtog en kæmpe pengekasse, men da han døde var økonomien i ruiner og det meste af Danmark tabt eller besat af svenskerne. Denne fortælling er et eksempel på, at historieskrivningen er fuld af nuancer og fortjener at blive fortalt igen og igen på nye måder og med nye perspektiver, slutter hun.

Det er med andre ord en serie hvor “de gode historier står i kø”, hvorfor DR har været nødt til at sortere kraftigt i de mange muligheder.

Producent Dorthe Gad Thuemoes forklarer:

-At producere “Historien om Danmark” er et kæmpemæssigt ansvar. Det gælder ikke mindst i udvalget af historierne, for det vrimler med gode historier og væsentlige begivenheder, og det gør ondt helt ind i knoglerne, når vi skal vælge historier fra. Som i første sæson har vi valgt at bygge hvert afsnit op som en fortælling om en markant udvikling og om de mennesker, der satte den i gang ““ eksempelvis udmøntningen af den lutherske reformation under Christian IV. Afsnittene danner tilsammen DRs bud på en fælles sammenhængende historie – fra stenalderen og frem til i dag, slutter hun.

Læs også  Tid til Store Lars

“Historien om Danmark” der er lidt af en produktion, bliver denne gang “kun” på 5 episoder.

ild-2.jpgDR lover til gengæld at der bliver så meget at se på og efterfølgende tale om hjemme i familien, suppleret med masser af supplerende indhold på blandt andet radiokanalerne og på “nettet”, hvor DR lover at der er rig mulighed for at fordybe sig i emnerne.

Selv DR Ultra følger med.

Her vil børn kunne “følge historiske begivenheder set gennem børns øjne i serien “Venner fra Fremtiden”, mens P3 lader lokale artister “fortolke danmarkshistorien musikalsk”.

P1, P2, P4 og P5 vil ligeledes sende programmer om emnet.

Uden at være helt sikker er “Historien om Danmark” formodentligt årets mest succesrige program, der som det eneste “ikke indkøbte format”/”ikke drama” – måske i flere i år – samlede flest seere over længst tid.

Første sæson kan i hvert fald se tilbage på ud over “en million seere” om ugen, hvilket let kunne blive overgået dette efterår.