Gang i Reersø

I den underfundige verden under vandet, finder interesserede en masse ting, herunder Pernille Semler & Bent Yde Jørgensen.

De er med stor sikkerhed igang med at finde ud af hvad der sker dernede, og nu hvor de netop har gjort en ny serie, der kan lejes på vimeo, er det vel på tide lige at støtte en fellow-producent og se et par episoder af den nye serie Chilbal Film netop har sluppet.

Den nye serie, der – blandt andet – handler om havmiljø, kigger således på Ålegræs, og i særdeleshed de “enge” sådanne bor på, eller i.

Ålegræs, er i den forbindelse pænt vigtig, da havgræs i følge Chilbal Film er af “afgørende betydning for det gode havmiljø”.

Årsagen er lige så simpel, som den er oplagt.

billederflere.jpgÅlegræsengen er nemlig der hvor fiskeyngel, hænger ud og kysser for første gang, “oversat til fisk”, stedet hvor de meget unge fisk finder “skjulesteder og l攝, fra alt fra bølger til strøm og de der store fisk, der har det med at være pænt pågående, hvis du altsp ikke lige kan finde et sted at gemme sig.

De allerstørste fisk, Pernille Semler & Bent Yde Jørgensen, nøjes dog blot med at kigge forbi med deres kameraer, hvilket – omvendt – betyder at du og alle andre kan se hvad der sker dernede i ålegræsengene, der blandt kendere også kendes som for “fiskelivets vugge”.

Læs også  DR tager rundt i DK

Som altid med Chilbal Films produktioner er der også et undervisnings aspekt.

Således handler deres nye serie, der blandt andet kigger på ålegræs, ikke blot om hvad der sker der henne i vandet, idag.

I bedste stil kigger produktionen 100 år tilbage og ser på hvordan ålegræsengene havde det for 100 år siden, hvor denne type græs voksede på ned til 10 – 12 meters dybde.

I midten af 1930erne dræbte en bestemt ålegræseng-sygdom omkring 90 procent af ålegræsset, der op igennem 50erne og 60erne prøvede på at komme igen.

Desværre ser dette ikke ud til at være sket.

Formodentligt fordi der – sideløbende – og igen siden 50erne og 60erne er blevet ledt utrolige mængder af næringsstoffer ud i havet af landbruget.

På det teniske plan har disse næringsstoffer resulteret i en kraftig eutrofiering, der for normale dødelige betyder en “opblomstring af plankton”.

Folk der ikke er så stærke i havet, ved at det indimellem er “uklart”, hvilket ofte er netop plankton, der forhindrer blandt andet ålegræs i at vokse.

Kombinationen af sygdom og landbrug ser med andre ord ud til at have resulteret i hvad der kunne kaldes for et af verdens mest øko truede problemer, der altså kan opleves på Vimeo, hvor du finder naturformidlere Pernille Semler og Bent Yde Jørgensens serie om forskellige emner, der befinder sig under havets overflade.

Læs også  TV2 2019 bliver vildt

Her en promo for serien, der – som vi forstår det – ikke har fået eller søger TV distribution.

Mange bække små from Chilbal Film / on Vimeo.

den 1980 og havgræsser er dermed blandt