DR vil sende mere nordisk drama

DR ser ud til at være blevet en del af en ny nordisk aftale, der kort og godt betyder at vi her i landet også snart kan nyde mere nordisk drama.

DR kan nemlig fortælle at “generaldirektør netop har indgået aftale med alle nordiske public service-udbydere om fælles strategi for mere nordisk drama”, der til forveksling ser ud til at ligne det Nordvision samarbejde DR allerede er en del af.

jodes1.jpgIgen.

Det var ikke kun Maria Rørbye Rønn, der besluttede at en lang række nordiske dramaproduktioner nu skal deles med de nordiske PBS stationer.

Det var noget alle “Generaldirektørerne i DR, norske NRK, islandske RUV, svenske SVT og finske YLE”, fandt på oppe i Stockholm, hvor de blev enige om “en ny, fælles vision og strategi for mere nordisk kvalitetsdrama”.

DR der ikke længere er helt så verdenskendte som enkelte af de andre PBS broadcastere i samarbejdet, er dette til trods mere end glade for at PBS kanalerne går sammen om at “styrke public service-medier i Norden”.

Aftalen, ser ud til at inkludere 4500 TV programmer, hvoraf 1626 programmer er såkaldte Co-producerede episoder.

Og nu hvor du sikkert går og håber på at denne drama aftale også rent faktisk inkluderer drama, er der hele 267 drama episoder, der er Co-producerede, som derfor bliver delt mellem PBS broadcasterne.

Læs også  DR Damage Control eller DR udvikling

kod.jpgDerfor kan vi herhjemme, og resten af Norden se frem til, er “Broen”, “Herrens Veje”, Monster”, “Vår tid är nu”, “The Independence day” og “Prisoners”, snart lander på en skærm hjemme i stuen.

Aftalen der reelt betyder at disse serier ikke ender på en streamtjeneste, forventes at blive fulgt op med en række nye Co-produktioner.

Generaldirektør Maria Rørbye Rønn er meget begejstret for aftalen, og siger:

-Nordisk drama konkurrerer med den bedste internationale fiktion overhovedet. Vores nye, fælles nordiske strategi og det øgede nordiske samarbejde er et vigtigt skridt mod et endnu stærkere public service-dramatilbud end i dag. Det vil betyde dramaserier, som en dag vil blive en del af vores fælles, nordiske kulturarv, starter hun og fortsætter.

-Det her nordiske drama-samarbejde gør os stærkere i et stadigt mere internationalt marked. Vi står jo simpelthen stærkere, når vi som public service-udbydere står sammen i Norden, slutter hun og bliver suppleret af Marit af Björkesten der ud over at være fra YLE, er formand for Nordvision.

dame-6.jpgHun er også glad, og siger:

-Et klart fokus på drama, der afspejler en nordisk kultur, virkelighed og identitet passer helt naturligt sammen med public service-missionen. Det giver et oprigtigt og genkendeligt løfte til vores brugere, som adskiller os fra andre indholdsleverandører, slutter hun og bliver suppleret af Generaldirektør i svenske SVT, Hanna Stjärne.

Læs også  Bundesliga nu med autolyd

Hun siger:

-Når man ser på, hvad de nordiske public service-udbydere de seneste år har leveret af kvalitetsdrama, så er vi overbevist om, at en styrkelse af samarbejdet vil komme hele det nordiske publikum til gode, slutter hun og bliver suppleret af generaldirektøren fra NRK, Thor Gjermund Eriksen.

Han siger:

-Et tæt, langvarigt samarbejde som dette bygger på tillid. Vi har en lang historie for samarbejde og har en helt grundlæggende tillid til hinandens evne til at producere verdensklasse drama, slutter han.

Magnús Geir Þórðarson, der er generaldirektør i RÚV, glæder sig også og håber på at “de nordiske public service-udbydere vil blive anerkendt som arnested for det allerbedste nordiske drama”.

De konkrete planer er en smule mere luftige, og bliver blot beskrevet som at “Ambitionen er at øge både volumen og kvalitet af nordisk drama – ikke mindst som del af public service-stationernes streaming-tilbud. Den nye strategi er en væsentlig styrkelse af de nordiske spilleres samarbejde”.

Dette vil betyde at der bliver “planlagt stigning i antallet af nordiske co-produktioner, en fælles vision for dramaindholdet og etableringen af et koordinerende samarbejde, der skal træffe hurtige beslutninger om nye produktioner med co-produktionspotentiale”.