DR samler Europa

DR åbnede igår dørene op for alverdens europæiske kollegaer, der ser ud til at have planer om at blive der idag også.

Ideen er at tale om og diskutere de såkaldte tilgængelighedstjenester, som DR er verdensmester i.

Tjenester som synstolkning, undertekster og letforståelige nyheder, er med andre ord hvad der bliver talt om i disse dage ude på DR.

Vært på det hele er tilgængelighedsredaktør Heidi Sivebæk, der igår sagde hej til en stor gruppe af europæiske kolleger der har afsat et par dage til at diskutere undertekster og tegnsprog og en koncert, der bliver “sendt” i mørke.

ligetil.jpgPlanen er ikke overraskende at udveksle erfaringer og nye tanker og ideer om tilgængelighedstjenesterne, der blandt andet er en af de store “forskelle” mellem PBD TV og kommercielle stationer, der ingen – eller kun få – ambitioner har i forhold til den relativt lille skare af seere, der har besvær med at se eller høre TV, som eksempel.

Deltagerne der blandt andet kunne se frem til at høre om ny forskning på området, suppleret af forskellige måder at angribe udfordringerne på.

Vært på det hele er dog ikke kun Heidi Sivebæk, men hele DR Tilgængelighed, hvor andre EBU medlemmer, der er kort for European Broadcasting Union kigger forbi for at tale om tilgængelighed, der som pointeret er væsentlig for public service-broadcastere.

Læs også  TV2 Play streamer målrettet til kvinder

I bedste stil kommer de omkring 80 deltagere, der er fra blandt andet England, Tyskland, Italien og Spanien der på grund af deres væsentligt større befolkninger, har langt større udfordringer end for eksempel DR.

Heidi Sivebæk, glæder sig over det store fremmøde og siger:

-I løbet af dagene vil vi udveksle erfaringer på helt nye tilgængelighedsområdet og lære af hinanden. Samtidig kommer deltagerne til at høre om den nyeste forskning på området, og hvad man har gjort forskellige steder for at forbedre forholdene, slutter hun.

Blandt de mange nye tiltag DR glæder sig til at vise frem, er nytænkte måder at tilbyde tilgængelighedstjenester til blinde, svagsynede og døve, der idag – på DR – ses som en målgruppe, mere end en gruppe “svage seere”.

Som eksempel er undertekster målrettet denne gruppe, forskellige fra de “konventionelle” ganske som at tilgangen til denne gruppe, på de sociale medier er udviklet og målrettet netop dem.

Dansk Blindesamfund har som et eksempel på et “mårettet tiltag mod blinde” planlagt en “Mørkekoncert” hvor Pigekoret synger i mørke, og på den måde udfordrer publikum, og i realiteten giver dem muligheden for at opleve musikken som blinde gør det.

Der til at give sig hen til fortællingen, musikken og stemmerne med alle deres sanser.

Læs også  Viaplay nu en del af Boxers store pakke

Heidi Sivebæk fortsætter:

-Vi syntes, det var helt oplagt, at deltagerne fik den oplevelse med. Koncerterne i mørke er blevet så stort et tilløbsstykke, at der også i år er udsolgt. Samtidig vil vi fra DRs side fortælle om vores projekt “Lyden er vigtig” og holde oplæg om dr.dk/ligetil – DRs nyheder, der er lette at læse. Her er vi langt fremme i forhold til en række af de andre lande, og vi vil bruge mødet til at øse af vores erfaringer, slutter hun.