YouTube er rent cowboyderland

Enkelte havde sikkert gættet at udvillingen med de mange unge der flokkes om de her nye YouTube stjerner, kunne gå hen og give lidt udfordringer for lovgivningen.

Og det er bestemt også tilfældet.

skin1.jpgHele ni danske YouTubere, er således netop blevet afsløret som værende “ambassadører” for pengespil der opererer her i landet, helt uden den nødvendige “danske licens”, der er påkrævet før du må “sælge” pengespil her i landet.

Problemet ser ydermere ud til at være pengespillenes bagmænd går direkte efter disse YouTube-stjerner, der alle er mere end parate til at “lægge videoer sponsoreret af udbydere af pengespil ud på deres kanaler”, nu hvor det viser sig at de kan tjene styrtende på at være ligeglade med eventuelle konsekvenser.

Noget størrelsen “Efterforskerne på P1″ er på vej til at “afklare” i løbet af idag.

skin2.jpgSom eksempel skulle en række YouTubere linke direkte til hjemmesider med roulette og blackjack, der i alle tilfælde har vist sig ikke at være underlagt danske regler og som derfor heller ingen planer har om at efterleve disse, der – burde – beskytte forbrugerne en lille bitte smule mod ludomani og andet.

Dermed er disse YouTubernes omtaler af disse tjenester ulovlige, hvorfor det er youtuberne der begår ulovligheder.

Henrik Norsk Hoffmann, advokat med speciale i spillelovgivning, er i hvert fald ikke i tvivl.

Læs også  7 ud af ti amerikanere viser vejen

Han siger i Berlingske Business:

-Dem, der reklamerer for et spiludbud, der ikke har licens, overtræder spilleloven, starter han og fortsætter.

-Det er rimelig åbenlyst, at hvis man kommunikerer på dansk, så retter man sig mod det danske marked, og så skal man have licens, fortsætter han og bliver suppleret af advokat Uffe Nørgaard, der ligeledes er har speciale i spillelov.

Han siger:

-Der er tale om spil, som kræver en tilladelse af spillemyndigheden, og da ingen af dem har tilladelse, vil det være ulovligt at markedsføre, slutter han.

roulette.jpgKonflikten i den forbindelse er at de omtalte youtubere til sammen har mellem en halv og en hel million “abonnenter” på deres YouTube kanaler, hvilket jo – mildest talt – giver en pænt heftig eksponering.

Og da der er tale om spil målrettet børn, kan det undre at selv den dummeste YTer ikke har gættet sig frem til at det – i det mindste – er moralsk anfægtbart at reklamere for penge spil målrettet børn.

De ni Youtube stjerner oplyser omvendt alle at de såmænd bare er “sponseret” af Skin Betting, der blandt andet tilbyder børn adgang til online versioner af Counter-Strike og omtalte Skin Betting, der i begge til fælde tilbyder de unge brugere muligheden for at kunne købe “udsmykninger til deres digitale våben”, der netop kendes som “skins”, der – sådan helt tilfældigt – senere kan konverteres til “indsats” ( penge ) på andre “online spilsider”, hjvor der kan spilles roulette og blackjack.

Læs også  Hans Pilgaard er Lige i skabet på Charlie

Børn helt ned til 10 års alderen, har således været ude og “gamble med skins”, og da det – åbenbart – er så vanedannende vurderer hvert 5. barn at det er helt eller delvist “afhængig af skin betting”.

Ikke overraskende bekymrer Center for Ludomani, sig.

Der er Henrik Thrane Brandt, souschef.

Han siger:

-De ( børnene, red. ) har ikke godt af at komme i gang så tidligt, og risikoen for at udvikle egentlig ludomani senere hen er også større. Så det er vildt bekymrende, slutter han og bliver suppleret af Torben Ersbøll, der er kontorchef i Spillemyndigheden.

Han siger:

-I forhold til overtrædelse af markedsføring på f.eks. en youtubekanal, der kan vi gå ind og vurdere, om det er en overtrædelse. Vi kan i første gang henstille til de personer om at standse øjeblikkeligt. Og så kan vi også lave en politianmeldelse. Og det er også noget, vi vil gøre konkret, slutter han.

Dermed er der altså en række YouTubere og deres bagmænd, der står til potentielle bøder og ballade, da en overtrædelse af spillelovens regler om formidling af spil kan “udløse en bøde”.

Desværre ser det ud til at være så sjældent at det sker, at de unge YouTubere, nærmest problemfrit kunne vælge at fortsætte med at markedsføre spil til børn.

Læs også  CNN er allerede på Snapchat

Advokat Henrik Norsk Hoffmann, forklarer:

-Det ville være Spillemyndighedens normale praksis først at sende et “hold op eller vi kommer efter jer” brev. I grove træk vil det stå, at vi har bemærket at du foretager den slags aktiviteter, der er i strid med spilleloven. Hvis ikke du stopper omgående, så melder vi det til politiet, starter han og fortsætter.

-Hvis en person ikke følger en henstilling (fra Spillemyndigheden, red.), så har du i den grad gjort det lettere at løfte bevisbyrden for, at der er tale om forsæt eller grov uagtsomhed, slutter han.

Som pointeret er det muligt at høre mere i “Efterforskerne på P1″, der som vi forstår det også er til at finde som podcast heromkring.

Formatet har – som vi forstår det – ikke en egentlig “side”, men blot denne podcast side, hvor det vil være muligt at høre det nyeste program (fra idag) når det er blevet sendt.