Ny Sony kæde til januar

Sony der i et stykke tid har været ude med både deres “75” serie og deres – pænt meget mere avancerede “100” serie, kommer nu med lidt af en mellemting, nu.

Eller rettere.

Nyheden er ude til januar, og er tænkt som “migrations vejen” fra HD til UHD.

HXC-FB80 kameraet med HXCU-FB80 Camera Control Unit,CCUen er nemlig en ( endnu en ) HD serie, der er født som et 1080P50/60 kamera, der har en sjov feature ude i CCU.

camst.jpgDenne er nemlig født til at kunne opskallere fra 1080P til UHD (2160 ), hvilket måske virker lidt sært, men som – omvendt – ser ud til at betyde at det – på sigt – er muligt at udskifte kameraet, uden at opgradere CCU.

Denne behøves så ikke længere opskallere, men kan “bare” nøjes med at fungere som UHD CCU.

Det fremgår ikke specielt konkret om det rent faktisk er sådan Sony håber på at deres kunder investerer.

Ganske som det også er lettere uklart hvad en migration rent faktisk kræver.

Omvendt er 75 og 100 serien, målrettet budget orienterede producenter, og nu hvor der så kommer en 80 serie, kunne man forestille sig at denne er målrettet budget orienterede producenter, der ønsker at blive på 1080P længst muligt.

Noget der – potentielt – er muligt da HXC-FB80 kæden både er “forberedt” til 4K ( UHD) og til HDR.

Læs også  Netflix reagerer på forhånd

I begge tilfælde noget der IKKE er muligt nu, men som det åbenbart er muligt at opgradere til.

Sony tilbyder til gengæld en enkelt feature ( der er faktisk to ) der er rigtig spændende.

FB80 kæden starter nemlig med at være en HLG kæde, hvilket er den – nu pænt kendte – snyde HDR – der – helst – skulle få forbrugerne til at skifte til HDR TV, og dermed være parate til fremtiden, uden at det koster broadcasterne alt for meget.

ccu-3.jpgI den forbindelse er denne feature ydermere en 1080P funktion, forstået sådan at Sony reelt introducerer 1080P HLG, hvilket ligner en direkte opfordring fra BBC, der sammen med EBU har fundet frem til at HLG i HD ( dog i 1080, red. ) er meget smartere end de udgifter der er forbundet ved at “gå HDR i UHD”, da det jo koster på transmissions kontoen og hardwaren.

Tilbage i CCUen er der i den forbindelse både 3G-SDI ( jamen hov det er jo kun nok til 1080/50p ) der dermed – må formodes – også at skulle opgraderes når 1080P produktion udvikles til UHD.

Omvendt kommer udgiften først når markedet er parat til 4K UHD.

75, 100 og nu 80er serien, der retteligt hedder “HXC serien” er i den forbindelse netop blevet opgraderet med udgangspunkt i kundernes ønsker.

Og da de reelt ikke vurderer at det er nødvendigt med UHD optage udstyr endnu, er det altså blevet tid til “HXC 80 kæden”.

Læs også  Fest eller musikvideo

I forhold til specs er der ydermere tale om en “lidt bedre end” HXC-FB75 kæde, blandt andet understreget af at der nu er et signal-to-noise ratio på 60dB, suppleret med en pænt flot lysfølsomhed, der nu er oppe på F13 ved 50Hz, hvilket vi tilskriver de 3 Exmor CMOS nyheden er udstyret med.

Vi fik pointeret at systemet opskallerer til 4K eller 3840×2160 pixels.

Da det kræver lidt output, er der et 12G-SDI output ud over det quad-Link 3G-SDI som CCUen også er udstyret emd.

HD HDR outputet ( der vist nok ) ikke er med fra starten, da HDR jo ikke er HD, men UHD ( det kan være at det fungerer på opskalleringen ) tilbyder ydermere Hybrid Log-Gamma (HLG).

Dette bliver dog først muligt til sommeren 2018, og som vi læser det i HD ( only ).

Omvendt bliver det muligt via en kommende firmware, hvilket kan betyde at det er via firmware + enkelte kort udvidelser bliver muligt at opgradere relativt “budget orienteret”.

Skal output fra CCUen være mere filmisk er det muligt at sende 23.98PsF eller 25PsF ud, hvilket rent faktisk kan være relevant i bestemte situationer.

Der er naturligvis fuld support for både Coax og Fiber, der – igen som vi læser det – er et tilkøb, eller en udvidelse.

Læs også  Zulu bliver lidt mere lyserød

Det bringer os til den anden – potentielt – store nyhed med dette system.

Noget tyder på at HXC-FB80 kameraet kan styres via PC-RCP (HZC-RCP5) eller via the Master Setup Unit (MSU) system, der i tilfældet HZC-RCP5 giver helt eller fuld kontrol over kameraet via ( ? ) IP, da der her er tale om software.

Er det tilfældet burde det være muilgt at kontrollere eller blot – cirka – styre et HXC-FB80 over IP, hvilket jo sagtens kan være trådløst, hvorfor et HXC-FB80 kamera kunne ende med at være et ret sjovt IP kamera, der blot skal have en trådløs modtager ud over den ukomprimerede ender til videosignalet.

Igen.

Det er blot et håbefuldt gæt at det er muligt at fjernstyre dette kamera via software og en browser.

Er det tilfældet kan det jo problemfrit placeres i den anden ende af landet, uden at det er et problem.

Kæden bliver vist frem i disse dage på New York versionen af NAB.

Der er det dog kun den såkaldte “prototype” der bliver vist frem, da kameraet først er på gaden engang i januar 2018.

Der er i den forbindelse end ikke en promo ud for HXC-FB80, hvorfor vi har fundet en frem for HXC-FB75 og HXC-FB100, så du kan se hvorimellem dette kamera og kæde må formodes at ende.