De små nye er over os

Nu hvor det blot er et par uger væk, at en lille ny lander, begynder der at komme “andre” historier ud.

Som eksempel om den – pænt oversete – Canon C200, der – lettere forvirende – enten er et meget “tungt” 12bit RAW kamera, et pænt tyndt 10-bit 4:2:2 kamera eller et helt “udvasket”8-bit 4:2:0 kamera.

Heldigvis har folkene fra Crimson Engine, som vi ikke aner hvad er, testet deres C200 i alle kvaliteter.

8bit.jpgOg selv om at det ikke kan overraske, ser 12bit væsentligt bedre ud end 8bit.

Ganske som 10bit også ser bedre ud end 8bit.

Spørgsmålet er om det – derfor – overhovedet er værd at skyde i det – meget tunge – 12bit, som er en af de potentielle styrker dette kamera byder på.

Uanset dette, er hele testen ude på nettet nu, fulgt op med både forklaringer og billeder som Crimson Engine har lagt ud.

Og da det rent faktisk er muligt at se det hele i heldige 4096×2160 på YouTube, altså i 4KDCI, er det rent faktisk muligt at se hvordan 12bit RAW, ser ud når det har fået tæv i kompressionen på YouTube.

I den forbindelse kan det sagtens argumenteres at netop 12bit RAW kan virke som et “overkill”.

Læs også  MTG ejer fortsat Champions League

Omvendt er de unge der “kigger med på YouTube”, netop så “kloge” at de faktisk kan se forskel på 12bit RAW og 420.

10bit.jpgTilbage står derfor bare billederme, der – må formodes – primært at blive optaget i 422, da alt andet er “alt for tungt” i en travl hverdag.

Og her er det så netop at kameraet viser en “svaghed”.

Canon ser nemlig ud til at have “begrænset” kameraet til enten at være et vildt og brutalt 12bit RAW kamera, der virkeligt rykker, eller en halvtynd ting, der optager 10bit 4:2:2 i noget der ´minder om 50 Mbit/s

Tjek videon ud og se om muligheden for 12bit RAW, kan overbevise dig om at du skal have et Canon, eller om du – hellere – skal vente et par uger, og se hvad det “lille ny”, der blev vist frem igår i NYC, med muligheden for “at optage på egne SD kort”, hvorfor vi kan forventer en masse EVA billeder i løbet af idag og imorgen.

raw.jpgCanon kan slutteligt – allerede fra starten af – bruges med en ekstern optager, så de 10bit video kan optages i andre codecs end det interne 50mbit/s.

Og selv om at det er lidt uklart hvad Crimson Engine gjorde, kunne det tænkes at de optog alt eksternt, for at kunne “garantere” en identisk kvalitet i “optagelsen” også.

Læs også  Danmon får ITN op i gear

Se billederne her, hvor det er – pænt synligt – at der er forskel på 8bit og 12bit RAW optagelser.