Fifa bekræfter UHD HDR i 2018

Det er fortsat absolut ukendt hvilken kamera sponsor Fifa ender ud med til det der 2018 World Cup i fodbold.

Noget kunne dog tyde på at de vælger Sony, da de tidligere har været gode venner med netop denne fabrikant.

Igen.

sony.jpgBehovet, der indtil videre “bare” handler om 64 kampe der skal produceres i “verdens klasse” i UHD og i HDR, kræver jo en del udstyr.

Ikke bare “et par kameraer”, men bunker af disse.

Og ganske morsomt er der sluppet lidt ud om denne side af sagen.

2018 World Cup, betyder formodentligt at “alle” store “globale” begivenheder fra nu af overgår til at blive skudt i UHD og i HDR.

Det sker jo allerede med sommerens OL og alle fremtidige ( og enkelte overståede ) Formel 1 ting, suppleret af at Japan allerede om 2 år overgår til at producere i 8K.

Tilbage til gearet.

Fifa skulle have besluttet sig for at der kommer til at være 37 kameraer på alle de stadions der skal spilles på.

5byer.jpgOg selv om at vi ikke ved om der bliver flere locationer end de fem byer der skal spilles i, er et forsigtigt gæt på 185 UHD/HDR kameraer nok i underkanten.

Fifa er dog klar over at teknikken stadig er ny, selvom at det har været muligt at investere i 4K HDR gear længe.

Læs også  DR på vej med stort sportshow

Ganske som de også er klar over at en hulens masse husstande end ikke har investeret i de nødvendige HDR TV.

Derfor skal otte kameraer på hver stadion også kunne out-putte 1080p/SDR, ved siden UHD/HDR, så dem der ikke har råd til at sende eller modtage i HDR, kan se med også.

Det bliver dog – som du har gættet – ikke prioriteret, at der også skal out-puttes i 1080p/SDR.

På samme måde er Fifa også klar over at det store problem bliver de fattige broadcastere, der heller ikke har råd til at sende i UHD/HDR.

De får i stedet et 8 kamera set-up der out-putter 1080p/HDR og 1080p/SDR, som vi tillader os at mene – må være – det ofte omtalte 1080P HLG, som BBC er glade for.

De har nemlig heller ikke rigtigt råd til at sende i UHD/HDR.

damark.jpgDer bliver dog ikke sparet på SloW delen.

Hver bane vil således være udstyret med otte Super-Slow-Motion ( vi gætter på x3-5 ) og to ultra-motion ( vi gætter på x7-10 ) kameraer, suppleret med et cineflex Heli-Cam, der vil være på alle stadions også.

Som du har gættet vil UHD out-puttet være både forskelligt og have flere kamera vinkler end de andre “konventionelle” produktioner.

Det kan betyde at de har planer om at sælge denne/disse produktioner seperat til distribution på andre måder end via live TV.

Læs også  Politisk drama på ViaPlay

Det er dog blot et gæt.

Igen.

Fifa har allerede annonceret en såkaldt “digital plan”, der inkluderer alle kampe i VR/360 grader, der – formodentligt – er en helt anddre produktioner, suppleret af hvad der forsigtigt kaldes for “video on demand”.

Har du ikke allerede sat kryds i kalenderen, spilles The 2018 World Cup i Russland fra den 14. juni og frem til den 15. juli, næste år.

På trods at de fine UHD/HDR signaler skulle der være garanti for at der også bliver distribueret i 1080i SDR, så vores lokale broadcastere også kan vise kampene.