DR journalister vandt flot FUJ pris

Weekenden bød på en uddeling af en af årets flottes priser til journalister.

Det var nemlig i den netop overståede weekend at Foreningen for Undersøgende Journalistik, der også er kendt som FUJ, uddelte deres priser, der – plejer – og som også denne gang, var nøje udvalgt, med udgangspunkt i de historier og afsløringer som vinderne havde “afstedkommet”.

dod1-2.jpgOg da DR var blandt vinderne var de tidligt ude med en historie, der fejrede at DR Nyheder og P4 København, løb med en pris for at have “fastholdt fokus på, hvorvidt akutsystemet i Region Hovedstaden er tilstrækkeligt gearet til at kunne håndtere patienter med livstruende meningitis”, konkret i form af:

Formidlingsprisen, som Line Gertsen, Mathias Friis, Astrid Fischer, Maiken Steen Frederiksen, Laura Marie Sørensen, Niels Jacob Schøtt, Jonas Deiborg, Christian Stemann, Lise Højer og Thomas Overgaard, DR Nyheder og P4 København, vandt for:

“Meningitis: Når læger ikke vil tage ved lære”

Motivationen fra juryen var blandt andet:

-Det er hjerteskærende, grufulde historier, men de formidles på en sober og afbalanceret måde, uden at der forfaldes til unødig dramaturgi. Sideløbende med de tre cases formår journalisterne at løfte en større systemhistorie og påvise, at trods tidligere tiders advarsler, fejl og målsætninger om, at personalet på akuttelefonen skal være mere opmærksomme og vidende om meningitis, så sker der forsat fatale fejl. Journalisternes afdækning har efterfølgende fået klare konsekvenser for de afdelinger, der begik fejlene, og der er sat nyt fokus på efteruddannelse af personalet, sluttede juryen

Læs også  Sport en online spiller

Ketil Alstrup og Michael Bech, fra TV2, var nomineret for “Snyd eller Borrelia”.

dod2.jpgMen det var altså DR der løb med prisen, og motiveringen var:

Graverprisen, der er mindst lige så vigtig som Formidlingsprisen, gik til Jesper Høberg, Michael Stenvei og Niels Sandøe, fra finans.dk, for “Det store afgiftslotteri”.

Prisen fik de for at afdække hvordan allerede lavt værdsatte bilforhandlere ikke kun tog røven på staten med et smart system, der snød både stat og kunder for de afgiftkroner, der er pålagt biler her i landet.

Jesper Høberg, Michael Stenvei og Niels Sandøe, “blotlage, hvordan en hel branche havde udviklet en pengekarrusel, der snød både statskassen og almindelige bilkøbere for flere hundrede millioner kroner ved at undslå sig den normale registreringsafgift på leasingbiler”.

Som vi forstår det hel uden konsekvenser, da de jo “bare” udnyttede ent nu lukket hul i loven.

Hvorfor motivationen var:

Jesper Høberg, Michael Stenvei og Niels Sandøe har fremskaffet deres dokumentation gennem unikke og opfindsomme researchmetoder, hvor de f.eks. fulgte bilauktioner og sammenkørte oplysningerne med prisregistre hos Skat. Det lykkedes på samme tid de tre journalister at formidle de ofte komplekse sammenhænge i den såkaldte “bilvask-model” ved hjælp af pædagogiske eksempler, grafikker og videoer.

Artikelserien har både været i Finans og i Jyllands-Posten.

Læs også  Nye tal om TV serier

De andre nominerede til Graverprisen var:

Thomas Gösta Svensson og Jesper Rise Børjesen, Ekstra Bladet, for “Staten sælger ud: Sharia-Sheik overtager vaccine-fabrik”

Morten Svith, Århus Stiftstidende, for “Skandalechefen”

Søren Kjellberg Ishøy, BT, for “Rigspolitiets ulovlige aftaler”

Aktualitetsprisen gik til Per Mathiessen, Ekstra Bladet, for “Fusk med EU-midler i Meld og Feld”, der som enkelte måske kan huske blot blev affærdiget med lidt rod, indtil eb.dk tog fat i den historie.

De andre nominerede til Aktualitetsprisen var:

John Hansen, Politiken, for “Svindel med udbytteskat”

Mathias Friis og Ole Ryborg, DR Nyheder, for “Meld-sagen”

Metodeprisen gik denne gang til TV2, hvorfra Niels Lykke Møller og Emil Ellesøe Ditzel, fandt ud af den bedste måde at forklare “De store skatteskyldnere” på.

De andre nominerede til Metodeprisen var:

Maiken Frederiksen, Laura Marie Sørensen, Thøger Kirk og Line Gertsen, DR Nyheder, for “Skyggesiden af unges digitale liv”.

Målet med FUJ”™s priser er – i følge FUJ – “at fremme undersøgende journalistik i de danske medier, og priserne, der uddeles, fokuserer på den journalistiske metode. FUJ”™s Formidlingspris går til den eller de journalister, der har formidlet en undersøgende historie bedst”.