Bundesliga nu med autolyd

Næste gang du lytter til en af de mange fine kampe i den tyske Bundesliga, burde du lige tjekke lyden ud en ekstra gang.

Den er nemlig sat til “auto”, nu, hvilket altså ikke betyder at et par limiters og deres kompressorer fætre tilsammenlagt 15 ører, sørger for at det hele bliver højt og ikke overstyret, alt for meget.

Det er nærmest det modsatte der er tilfældet.

lawoauto.jpgBag det hele finder du nemlig Sportcast og Lawo der sammen har udtænkt hvad der – sådan lidt populært – kan kaldes for “verdens første automatisering af en fodbold liga”.

Som altid med lækre Lawo, der nu vist også findes som en fast installationer uden for OB vogne her i landet, nu, ( læs Vermundsgade ), har de sammen med Sportcast tryllet et system frem, der kan hjælpe lydmanden med at lave endnu bedre lyd.

Ideen bag den omtalte “automatisering” er nemlig at lyden mixes “geografisk”, baseret på spilernes “tracking data”.

Rolig nu.

Ikke fra indopererede chips i deres næser, men fra de små “trackere” der er monteret i deres tøj.

Trackere der jo – i princippet – også kan bruges til VR eller AR, hvis der var nogle der skulle være friske.

Som vi forstår det, er det DFL ( der er den tyske liga, red. ) der har været motor i projektet, der har fået Sportcast og Lawo, til at prøve kræfter med “geo-lyd”.

Læs også  Omfattende analyse af DR netop sluppet

I den forbindelse er det nok på sin plads at pointere at Sportcast er en del af DFL, hvilket reelt betyder at det jo “bare” er Lawo og ligaen der roder med disse nye principper.

Og som du har gættet, er der – sjovt nok – allerede en virksomhed til, der er begyndt at bruge dataen fra de der små trackere.

ChyronHego er således også også inde over denne udvikling.

Skulle du være frisk, ser det ud til at Lawo har udviklet softwaren “KICK”, der – indtil videre – blot tracker og konverterer dataen til noget lyden kan bruges til noget.

ChyronHego, der står for de “officielle Bundesliga match data”, er reelt dem der sørger for tracking dataen, der derfor kan automatiseres.

Igen.

Her på redaktionen forestiller vi os allerede hvordan denne form for data kan bruges i golf eller i et af de mange “ude i junglen” realityformater, der jo også kunne placeres i en storby, hvis data er god nok.

Det kunne dog hurtigt gå hen og blive et problem, da det ser ud til at ChyronHego bruger kameraerne som “data opsamlere”.

Igen.

Der er jo GPS i de fleste VJ kameraer.

Tilbage til lyden, kan Tim Achberger, Head of Innovation & Technology Management at Sportcast GmbH, forklare:

Læs også  Medieforliget er udskudt lidt

-The new audio production system supplies consistent results of a uniformly high quality, giving viewers an entirely new sound experience, starter han og fortsætter.

-Using the existing microphones, their positions on the edge of the field and their directional characteristics, the system determines which microphone can best capture what is happening on the field at any given time and automatically sends the necessary commands to the mixing console. The sound engineer sitting in the broadcast van can use the automated mixing of the field microphones in the overall mix and thus has more leeway for enhancing the aesthetics of the broadcast sound during the match, slutter han.

Philipp Lawo, CEO of Lawo AG supplerer:

-The start of the Bundesliga 2017/2018 season marks a milestone in the quality of sport productions, starter han og fortsætter.

-We have in DFL and Sportcast reliable partners by our side. They have assisted us in developing the system from the seed idea right through to the final product and given us the opportunity of testing the system under real production conditions. The result of this partnership is a new ground-breaking product that will redefined workflows in sports productions, slutter han.

Skærmen er forresten fra kampen mellem FC Augsburg og Hannover 96.

Læs også  Det nye DR2 tager form

Her et klip, der ved omkring 1,30 tydeligt viser at den 416er der er monteret i det hjørne er tændt. ( og et der viser at v2 er nået meget langt )