Så er DaVinci Resolve klar til 8K ingest

I erkendelse af at størst er bedst, eller mere korrekt flest pixels er “bedre” end færre, er DeckLink nu ude med deres første 8K ingest kort.

Vi kan ikke længere huske hvornår Blackmagic Design købte DeckLink.

Men det gjorde de altså på et tidspunkt.

kort-2.jpgLige siden er deres heldige kort så ellers bare blevet bedre, hurtigere og lidt til.

Og nu er de så nået til at de kan håndtere 8K ingest uanset om du er på Mac, Windows eller Linux.

Skulle du i den forbindelse være bange for at du ikke kan afspille det fine 8K video du nu kan ingeste, er der heldigvis også godt nyt.

DeckLink leverer nemlig både capture og playback kort, der kan monteres i computere.

For eksempel, som du kan se på billederne, i fine snart 10 år gamle mac-kasser, eller i spritnye PCere.

Det er i den forbindelse lidt uklart hvad DeckLink 8K Pro håber på at de kan bruge Mac plaformen til, nu hvor der reelt ikke er komme nye “Mac kasser” der kan håndtere 12G-SDI 8K DeckLink PCI Express kort, med mindre at der investereres i hackede “hackintosh” maskiner.

Folk der er på PC eller Linux har omvendt ingen problemer.

pcdut.jpgDet kan dog tænkes at der snart kommer eksterne kasser, der kan kommunikere ved højere hastigheder end USB-C, der er fint, men som formodentligt ikke er hurtigt nok til en hverdag med 8K.

Læs også  Nyt fra LiveU hedder LU300

DeckLink nyhederne, er uanfægtet sådanne detaljer, pænt interessante.

DeckLink 8K Pro supports high resolution 8K capture and playback!

DeckLink 8K Pro der er et 8 lane PCI Express capture og playback kort, målrettet “next generation 8K workflows”, er udstyret med hele fire 12G-SDI stik, der derfor kan håndtere SD, HD, Ultra HD, 4K, 8K og 8K DCI i op til 60 frames per second ui 8K DCI.

Hvilket reelt betyder at endnu en producent dropper de “oprindelige” 120fps 8K UHD, som ellers var planlagt.

8K UHD, ser dermed ud til at – kunne ende – som et 60fps format.

Enten i første omgang, eller i det hele taget.

Når det er sagt, er der ellers ikke meget der ikke kan lade sig gøre med nyheden fra DeckLink.

Der er support for 8 and 10-bit YUV 4:2:2, hvis det er relevant, ganske som der er fuld support for 10 og 12-bit RGB 4:4:4 med full Rec. 2020 support, hvilket reelt betyder at folk der arbejder i 4K DCI i Rec. 2020, allerede idag, pludselig kan få fingre i teknologi der kan ingeste og playout”™e “rigtig”Rec. 2020, hvilket er spændende men stadig pænt teoretisk, da der ikke rigtig findes nogle skærme der kan vise denne “kvalitet”.

mac.jpgDet er i samme omgang relativt uklart hvor meget data dette kort kan flytte, eller håndtere.

Læs også  IP til SDI

Igen.

Det er nok ikke urealistisk at det er muligt at håndtere den fulde båndbredde i hvad der reelt svarer til “48G”, hvilket er mere data end de fleste møder i en hel karriere. ( kunne man håbe )

Blackmagic Design selv, vurderer at kortet er en naturlig opgradering af alle eksisterende kort, hvorefter den enkelte arbejdsstation kan håndtere alt fra SD, HD, Ultra HD, 4K og nu 8K DCI, hvilket bude være nok pænt længe, da broadcast stadig er på 720P, mens biografernes reklamer ikke er nået meget længere end til (?) 2K.

Stadig.

Et sådan kort, burde have nogle af de hestekræfter ældre kort ikke længere har, kunne man formode.

Hvor meget SSD et par 12-bit 4:4:4 4K strømme kræver i 60 fps i DaVinci Resolve, er indtil videre pænt uklart.

sdiflyt.jpgSikkert er det dog at det er “meget”, hvorfor det er på sin plads at forholde sig en smule seriøst til egne – og kunders – behov, for der “bare” investeres i 200TB SSD til et 8K raid system.

Som vi hører det, er der flere SSD eksperter derude, der rent faktisk kan hjælpe med både hardware og gode råd.

Der findes i den forbindelse både 3G, 6G, og den omtalte 12G”‘SDI model, hvilket ydermere kan kombineret med SDI, analog og HDMI stk, så du både kan ingeste/captureog playback”™e til flere outputs, og meget andet.

Læs også  Adobe nyhederne er pænt vilde

Blackmagic Design foreslår ikke overraskende at kortene kombineres med deres DaVinci Resolve software der jo også kan være heldig i forhold til color correction.

Hvilket kort du så har brug for, og hvad der er smartest at investere i, ved du mere om end alle andre.

Indtil da kan du læse videre Her, hvor rækken af kort er listet op, ganske som der er et godt billede af hvad de enkelte kort er “målrettet” til.