DR på vej med DR Dokumentar om sklerose

Der er som altid drama på, når DR skal sælge deres DR Dokumentar produktioner til en måbende omverden.

Og således også denne gang, hvor det handler om bare 29 årige Daniel, der igennem en hel DR Dokumentar, bliver udsat for såkaldt ny risikofuld behandling, der måske – måske ikke – ender med at helbrede den blot 29 årige, da denne ny risikofyldt behandling måske kan “stoppe sygdommen”.

Folk der ikke selv har denne “invaliderende sygdom sklerose”, kan med andre ord selv opleve hvad det betyder at have en “invaliderende sygdom”, der i dette DR program enten ender med at Daniel overlever eller at behandlingen – “i værste tilfælde kan koste ham livet”.

Som du må have gættet, er det utroligt dramatisk, hvilket jo er heldigt, da DR Dokumentar jo netop skal være meget dramatiske.

stordaniel.jpgSpecielt der den 3. januar, næste år, hvor de fleste stadig har ondt i hovedet, eller bare holder ferie i det store vinteropvarmede parcelhus.

Sammen med hele familien.

Baggrunden for denne DR Dokumentar, er at “600 danskere – hvert år – rammes af sygdommen sklerose”.

Og da denne “langsomt invaliderer kroppen”, håber Daniel Hvoldal fra Lemvig på at han kan blive helbredt.

Han kan nemlig “ikke længere kan passe sit arbejde som smed, fordi han er begyndt at miste kontrollen over sin ene fod og hånd”.

Læs også  DR1 og Nordisk prøver i det mindste

Indtil nu har det kun været “medicin, der kan holde sygdommen nede i en periode”.

Men nu hvor “Rigshospitalet åbnet for en ny behandling, der ser ud til at kunne stoppe sygdommen”, tager Daniel en chance og prøver denne behandling, sammen med et TV hold fra DR.

Problemet er jo ikke kun “den ene fod og hans hånd”.

Daniel er nemlig også “gør-det-selv mand”, der er “dybt afhængig af sin førlighed”.

Og nu hvor “Daniel og kæresten Nelly drømmer om at få børn og at finde et lille landbrug”, går det jo ikke hvis den ene hånd ikke dur.

Daniel Hvoldal siger:

-Når man ikke engang kan holde sig selv ud, hvordan skal man så være noget for andre, starter han og fortsætter om behandlingen.

-Jeg ved godt, at der er en risiko, men hvad er risikoen ved at lade være? Der sker ingen bedring, hvis ikke man gør noget, fortsætter han.

Det er dog kun her i landet at behandlingen er ny og eksperimental.

I Sverige er den nu 15 år gammel, og har vist sig – i følge “en neurolog” at være en “mirakelkur”.

Vores lokale læger, har dog “været tilbageholdende med at bruge behandlingen, fordi man trods alt havde medicin”. ( i 15 år )

Læs også  DR på vej med kort doc serie

Overlæge Søren Lykke Petersen fra hæmatologisk afdeling siger:

-Det ( behandlingen, red. ) kræver, at man som patient og som læge er villig til at tage risikoen for at noget går galt, for at få den ønskede effekt bagefter, slutter han.

Heldigvis noget den 29-årige smed fra Lemvig er, hvorfor vi andre der den 3. januar kan se om det lykkedes eller ej, for Daniel.

Behandlingen, der konkret inkluderer en kemobehandling, der “nedbryder Daniels immunforsvar”, suppleret op med en “behandling med Daniels egne stamceller”, der skal “bygge et nyt immunforsvar op”, bliver fulgt minutiøst under hele forløbet.

Vel sagtens med dybe interviews af kærresten, kollegaerne ned på jobbet, brugsuddeleren i Lemvig, og de velmenende læger på “Riget”, tillader vi os at gætte på.

Alt imens vi finder ud af om immunforsvaret, der er årsagen til sklerosen, bliver godt igen.

Slutteligt, er det vigtigt at pointere at denne behandling ikke “helbreder” sklerose, men at den derimod “sætter sygdommen i st唝.

Noget der er vigtigt, så “Daniel ikke fremover får de såkaldte skleroseattaks, der forværrer hans helbred. Hvert attak er et sygdomsangreb, som ødelægger områder i hjernen”, som DR videre skriver det.

Uanset dette, er der tale om en brutal behandling, der blandt andet inkluderer hjerne genoptræning, da “hjernen skal lære finde “nye veje” ud til musklerne”.

Læs også  Nordic Noir går next Level

Noget de har styr på, på Sclerosehospitalet i Ry.

DR har fulgt Daniel og Nelly i 8 måneder. Og oplever på nært hold deres op- og nedture.

Seerne kan derfor se med når “Daniel får kemobehandling”, “får taget sine stamceller ud” og “sat dem ind igen” og opleve hans reaktion “når han får resultatet af en MR-scanning af hjernen”.

Som DR poetisk skriver det: “Undervejs i behandlingen kommer Daniel og Nelly også tættere på få opfyldt en af de drømme, de har for deres fremtid”.

Se med den 3. januar 2018.