CES2018 er også TV paneler

Årets CES2018, der nu er gået igang, ser ud til at “aim to impress”, hvilket er hvad kloge hoveder vurderer Samsung har planlagt.

Deres nye TV, der end ikke er et TV, men fortsat et koncept, er således et 146 tommers TV, der er bygget op af moduler.

Dog ikke efter den “klassiske” 4 paneler skubbet sammen “teknik”, men derimod som en slags tynde plader, der absolut ingen kant har, der er skubbet sammen i et “færdigproduceret – og leveret sådan – panel.

Årsagen til dette modulære princip er i den forbindelse da også “bare” at det simpelthen/åbenbart ikke er muligt at producere så store paneler, rent fysisk.

thewall.jpgDet modulære princip kan åbenbart klare det problem, hvorfor en 146 tommers “monitor” netop er blevet vist frem.

Og nu hvor producenten, Samsung, lover at “The Wall”, som de kalder deres TV fra starten af, vil være udstyret med en opskallerings AI, der reelt opskallerer til 8K, men som på et senere tidspunkt vil kunne opskallere til højere opløsninger.

Før du sælger din Bentley i håbet om at du kan få fingre i en “The Wall”, bør du dog lige trække vejret.

“The Wall”, er nemlig – indtil videre – et koncept, der – formodentligt – ender med sørge for at Q9S, bliver realiseret.

Læs også  TV2 leder efter stærke danske fortællinger

Dette panel, der kommer i en 75 tommers og i en 85 tommers version, bliver engang i foråret – formodentligt – sluppet til ultra high end kunder, der er parate til at betale for en ligeledes inkluderet AI, der også kan opskallere til panelets native opløsning, der åbenbart er 8K.

Problemet er jo i den forbindelse at der jo end ikke findes 8K TV indhold ude på markedet, hvorfor panelet vil starte med at opskallere indtil det kommer.

Skulle enkelte i den forbindelse være i tvivl om at der her er tale om en kommende Samsung top-model, er der tale om et 4000 nits TV, der mere end problemfrit kan vise Rec2020 og eller endnu mere dynamik.

Det betyder reelt at dette nye panel, og i det hele taget de nye generationer af TV paneler, begynder at vise vejen til at det professionelle miljø godt kan begynde at kigge på high end paneler som display løsninger.

“The Wall” og de kommende Q9S paneler er alle baseret på MicroLED teknik, der er særdeles lovende ud, da den hverken kræver det – ærgelige – backlight som LCD ellers kræver, ganske som at MicroLED rent faktisk kan ( næsten ) det samme som OLED, bare til en bedre pris.

Uden at være helt afklaret på det tekniske plan, der fortsat udelukkende leveres af producenten, kan hver enkel micro LED lyse sit eget lys, hvilket – igen i følge producenten – betyder at sort bliver sortere og at farverne skulle blive tilsvarende heldige(re).

Læs også  Hvad er det så Apple vil ?

Og så er der stadig det der med de 4000 nits, hvilket burde betyde at Q9S kan bruges som en højfjelds sol hele vinteren.

Når disse “specs” er på plads er det så ellers at der skal tages en del forbehold for at alle informationer netop er leveret af producenten, der end ikke er parat til at løfte sløret for hvor mange “del-paneler” der er i hverken deres “The Wall” eller/og om deres Q9S er bygget op på samme måde, og hvis ja, hvorfor.

Hvad de dog gerne vil tale om, er de nye “native scalers” der ser ud til at komme til de dyre TV nu.

De nye TV er nemlig nu oppe på at være 100% DCI-P3 TV, hvilket reelt betyder at de har en væsentligt højere kontrast og vil være bedre til farve gengivelse end biografen, bedst understreget af at der nu er “fuld” support for HDR10+, med det forbehold at denne standard rent faktisk tillader op til 10.000 nits “lys dynamik” i billedet.

Næste generation af TV er ydermere født med “dynamic metadata and Hybrid Log-Gamma” support, hvilket – cirka – kunne betyde at broadcasterne har fundet en måde hvorpå de har planlagt at fortælle det enkelte TV om hvad det er for et (HLG) signal det modtager.

Læs også  Brexit ligner store flyttedag

Panelerne bliver slutteligt udstyret med stadig heftigere computere.

I følge Samsung er delay fra signalet ankommer ( via antenne ) til det kan ses på skærmen 15ms, hvilket er væsentligt hurtigere end alt andet tidligere.

Q9S serien, der – næsten – er et reelt produkt er udstyret med HDMI 2.0, og ikke den barslede HDMI 2.1, hvilket dog ikke ser ud til at forhindre Samsungs nyheder i at kunne håndtere for eksempel 8K.

Der er naturligvis ingen priser ude.

Rygtet vil dog vide at både Q9S og “The Wall” panelerne bliver hundedyre, da de reelt er tiltænkt “home-movie” folket.