Så er 360grader blevet til 8K

Kodak ser ud til endnu engang at have besluttet sig for at vise verden at de stadig roder med billeder.

Og da film – for længe siden – ophørte med at blive smart, har de kastet sig over hvad de håber bliver det næste smarte, nemlig 360 graders kameraer eller VR ditto, hvis det er sådan du har det.

Og nu hvor der er CES2018, tænkte de at det var smart at vise et par nyheder frem.

Så det gjorde de.

nede.jpgDe tog nemlig på CES med deres nye 8K 360 grader kamera, der – som altid med Kodak – er absolut uforklaret – hvorfor at det end ikke er sikkert at kameraet overhovedet kan præstere 8K.

Og da slet ikke i “realtime” stiching mode.

Det var dog ikke det eneste kamera de havde med.

De er også ude med et “folde 3D kamera”, der ( igen ) er 3 optikker, der peger hver sin vej, og som derfor må formodes at optage lidt over 120 grader, der så bliver samlet til en fil i soft og hardware.

Det er og bliver dog det “store” 8K kamera der er spændende, da de 8K let kan oversættes til “en masse opløsning”, der – måske – og – endeligt – får 360 grader til at ligne andet end kedelige amatør billeder.

Desværre har det “ishockey puck” store kamera end ikke fået et navn endnu, hvorfor at det er sandsynligt at det først kommer engang efter Q3 eller Q4, som var det eneste de kunne love på CES.

puck.jpgOg nu hvor vi er igang, skal et 3 CMOS kamera, der til sammen ender på 8K, med den sædvanlige 10-20 procent “overdækning” til at stitche ud af, have en opløsning på mindst 8K + 45 procent, hvilket betyder at der reelt er tale om et 12K signal, der skal håndteres, stitches og til sidst sendes ud i en lille bitte strøm, der kan vises som stream, på Internet.

Læs også  Apple TV kunne eksplodere

Alt sammen noget der kræver en hulens masse CPU kræfter, der – desværre – plejer at betyde at sådanne nyheder bliver endog meget dyre.

Sidste års sucecs, deres Orbit360, der fortsat ikke rigtigt er til at købe, selv om at der er rapporter om enkelte solgt i Holland, enkelte solgt i Japan og som nu burde være til salg i USA, online, har nu fået et undervandshus.

Et hus der – muligvis – kan købes med det samme.

Herligt, lige bortset fra at det er svært at få fingre i kameraet uden for USA.

I den forbindelse sælger de – i hele verden – fortsat forgængeren til PixPro, der er to 4K huse, der “tilsammen” kan optage 360 grader, der så skal stitches i post.

En løsning, men ikke “spændende” i forhold en fremtid hvor alt burde kunne ske i realtid.

underv.jpgRygterne vil forresten vide at det kommende 8K kamera kunne ende med at komme til at hedde 8K PixPro 360 Pro VR.

Men som med så meget andet med Kodak, finder vi først ud af det om nogle måneder når dette kamera ender med at kunne findes på markedet.

En anden detalje der heller ikke er på plads, eller offentligt kendt, er om det kommeden “360 Pro VR Camera”, der ( igen ) er målrettet det professionelle marked og som derfor skal kunne stitche live, har inbygget “stabilization”, enten fysisk eller elektronisk.

Er det sidste tilfældet, spiser sådanne tiltag jo endnu mere af billedet, der derfor må formodes at være endnu mere end de tidligere omtalte ( og cirka ) 12K, vi har regnet os frem til er minimum.

Uanset dette, forventes prisen på dette kamera, der reelt ingen specs har endnu at ende på omkring 1500 dollars og det skulle være til at få fingre i engang i Q3 eller Q4.

Foldekameraet, der er en slags semi-prof, ender med at blive et 4K til omkring 500 dollars, hvilket betyder at det bliver billigere end deres Orbit360, hvilket – burde – betyde at det også “kvalitets mæssigt” er lillesøster til Orbit360.

Læs også  Atomos er helt fremme i skoene

Nyheden der – indtil videre – bare hedder “the 3D 360 VR camera”, har som du har gættet det heller ingen officielle specs, ganske som det heller ikke er til at finde på Kodaks globale site.

En ting der dog er på plads er undervands huset.

Det koster 119 dollars og skulle købes på Kodaks Orbit360 site her

Hvis du har rodet med 360 grader, ved du at et af de store problemer er den såkaldte “stitch line”, der er det område hvor de – typisk to – optikker overlapper hinanden.

Det område har det med at blive “soft” da de to optikker som regel ikke er helt “præcise” pixel til pixel, hvorfor producenten har indsat et slag “slørings filter”, der betyder at “de fleste” ikke bemærker “overlapnings linierne”.

Det betyder at det vandtætte hus er “asymetrisk”, hvilket dog ikke forandrer det faktum at det er selve kameraet der har problemet, uanset om det er inde i dette undervands hus eller ej.

Igen.

360 grader under vand, lyder som en sjov ide, så det er pænt sikkert at vi snart kommer til at se lidt reklamefilm eller musikvideoer optaget i 360 grader målrettet et publikum der ikke længere “ser TV”.

Du ved dem, alle prøver at få fat i, for tiden.

Slutteligt blev der også vist et Pisofttech Pilot Era kamera frem på CES.

Dette der også er et 8K kamera med “realtime stitching i 6K”, der også er et 50mp foto kamera, der også kan lave 8K video – næsten – live. ( se nederst )

Af uforklarlige årsager kan det også stitche til 6K, hvilket vi gætter på hænger sammen med at CPU er født til at kunne håndtere 8K, hvorfor 6K, går hurtigere.

Og fordi 6K ind imellem er nok til – for eksempel – en stream, der kun bliver set på mobil telefoner.

Læs også  AJA går 12G for alvor

Når det er på plads er specs – naturligvis – helt hen i vejret, i forhold til performance.

Kameraet der er udstyret med 2x 12mp 1/2.3-inch Sony CMOS, kan det til trods levere fotografier i 10,000 x 5,000 og i 8,192 x 4,096.

Hvordan de får 12MP til at blive til 50MP, overlader vi til deres sælgere at forklare.

Sikkert er det dog at dette kamera allerede idag kan real Time stitche 8192 x 4096 @ 30fps og 6144 x 3072 @ 50fps og 4096 x 2048 @ 100fps, hvilket faktisk gør det pænt spændende som SloMo 360 graders 4K kamera.

Det livestreamer i H.264 / H.265 i 2 til 15 Mbit/s per optik, hvilket altså betyder at der bliver outputtet 4-30 Mbit/s i den stream der slippes fra dette kamera.

Nyheden fra Pisofttech er endeligt udstyret med en touchskærm, hvor de fleste funktioner kan styres fra.

Det kan ud over at streame optage på Micro SD kort, der idag er oppe på 256 GB, når de er størst.

Da “stabilization” ser ud til at være det nye sort på håndholdte gadgets er dette udstyret med både “Realtime image stabilization”, der styres af en “AI” via en “9-axis gyro”.

Prisen for dette skulle ende på den kedelige side af 3000 dollars og kommer engang i Q2.

Vi fik nævnt at kameraet kan næsten realtime stitche 8K.

Det kan det.

Det tager ( cirka ) et minut for hver to minutter du har optaget.

Du kan dog streame 6K live stitchet, hvilket kunne betyde at de på et senere tidspunkt vil kunne tilbyde en firmware opdatering der ender med at tilbyde realtime 8K.

Igen.

De fleste informationer om 360 graders kameraer ser ud til at love mere end de kan holde, suppleret af at der kommer nye kameraer hver 3 måned, der dog først er til levering om 6 måneder.

Det er muligt at læse mere om Pisofttech her ganske som det er muligt at læse mere om Kodaks 3650 graders tiltag her.