DR synes mest at det er synd for de unge

DR”™s generaldirektør, ser ud til at erkende at DR står foran deres største omgang bøllebank nogensinde, ved det kommende medieforlig.

Politikerne har nu i snart de sidste mange måneder kæmpet om at udtænke de mest perfide og brutale måder at få DR “ned med nakken” på.

Og selv om at intet er afgjort endnu, har DR for længst “besluttet” at de forventer at blive behandlet endnu værre end selv den største pessimist kunne være bange for.

Derfor er Maria Rørbye Rønn, i denne uge ude med hvad der ligner en kommentar til fremtiden.

general.jpgDR forventer – åbenbart – at de ender på finansloven, samtidig med at de – formodetnligt også – bliver rundbarberet ned til ukendelighed.

De 25 procent af budgettet der – for fremtiden – skal bruges til skattelettelser, i stedet for indhold på DR, suppleret af en parkering på finansloven er da også dystre udsigter.

Forventningen – i den forbindelse – er desværre at de penge DR skal fratages vil kome til at gå “mest ud over de unge”, der i DR regi er dem under 40 år, hvorfor der – i værste scenarie – ikke længere vil være indhold målrettet denne gruppe, på DRs platforme.

Derfor er det morsomt at generaldirektøren bruger tid på at forklare at hun “godt kan forst唝 at de unge har “svært ved” at forstå hvorfor de skal betale for DR, nu når de er på SU, mens en hel familie med to indkomster, tre biler og 8 børn, betaler det samme, som en enkelt studerende.

Læs også  DR på vej mod glemslen

At de unge efter rundbarberingen af DR, end ikke vil kunne finde indhold målrettet unge, er mindre relevant.

Heldigvis har DR opfundet et begreb til denne dialog: “den finske model”.

Skulle du et kort øjeblik være i tvivl om hvad det er, er det en lov der sørger for at “borgerne betaler til public service via skatten”.

Jamen hov tænker du sikkert allerede.

Idag er der jo ganske mange der ikke betaler for DR.

Penetration er nede på omkring 91 procent, og så skal DRs budget jo skæres med 25 procent.

Åbenbart ikke ?

Når DR lander på finansloven, skal alle jo til at betale, hvilket burde give alle adgang til DR. Altså 100 procent penetration.

Lidt ærgeligt for dem under 40 år, der godt nok kan se indholdet, men som ikke rigigt kan bruge det til noget, da de jo ikke er i DRs målgruppe.

Igen.

Forudsat at den heftige beskæring af DR – som forventet – betyder at specielt de “unge kanaler” og platforme, bliver skåret så langt ned som forventningen er.

Til det siger generaldirektøren til Politiken: ( der muligvis citerer Børsen )

-Mange unge oplever, at licensmodellen er forældet, nærmest gammeldags, og de synes også, det er urimeligt, at de – hvis de for eksempel er under uddannelse – skal betale det samme som en hel familie med fuldtidsjobs skal. Så jeg forstår godt at den debat nu kommer – særligt i kølvandet på den medieudvikling, vi befinder os midt i, starter hun og fortsætter.

Læs også  EVA1 spøger igen

-Jeg har længe været helt åben for, at den her diskussion tages. Og det er i en erkendelse af, at de unges holdning bliver tydeligere og tydeligere. Jeg tror, at nogle af de unges tilfredshed med DR”™s programmer overskygges af en irritation over selve licensmodellen. Og så er det jo samtidig klart, at den her debat tager til i styrke frem mod en ny medieaftale, slutter hun.

I forhold til overgangen til at blive glemt på finansloven, siger hun:

-Diskussionen om, hvordan vi skal finansieres, er politisk. Men jeg anerkender vigtigheden af, at debatten tages, og når den bliver det, er der tre principper, der for mig at se er afgørende. For det første er det vigtigt, at man finder en konstruktion, der understøtter uafhængigheden og armslængden. Det er helt afgørende, at DR i sin programvirksomhed kan disponere uden frygt for, at politikerne regulerer bevillingen i forhold til, hvilket programmer, man laver, starter hun og fortsætter.

-For det andet er det centralt, at man fortsat har muligheden for at kunne planlægge langsigtet. Hvis man fortsat vil have store, markante satsninger, såkaldte public service-fyrtårne, så kræver det, at man kender sin økonomi i nogle år frem, og at de økonomiske rammer ikke fastlægges fra år til år, slutter hun.

Læs også  Omfattende analyse af DR netop sluppet

Nu nævnte generaldirektøren jo tre punkter, så her lige det sidste:

-For det tredje skal en eventuel ny finansiering af DR helt generelt opleves fair af befolkningen. Vi skal jo holde fokus på befolkningen og ikke politikerne, når først rammen er fastlagt. Jeg forholder mig ikke til, hvordan finansieringen i en skattemodel skal se ud, men jeg kan se, at man med den model, man indførte i Finland i 2013, i hvert fald er lykkedes med de her tre ting, slutter hun.

Det eneste der dermed ikke bliver diskuteret er det faktum at de unge “kan forvente stadig mindre indhold”, da et DR med et væsentligt mindre budget jo allerede har “lovet” at de vil spare på netop de yngre målgrupper, der er “dyre” i forhold til antal.

En kedelig spådom herfra, er at DR, når de først er landet på finansloven, og er blevet beskåret i budgettet med 25 procent – cirka – ved næste medieforhandlinger om 4 år, vil blive gemt bag et log in, så dem der ikke ønsker at betale “kirkeskat til DR”, kan fravælge DR totalt.

Ganske som det skete med BBC for år tilbage.

One thought on “DR synes mest at det er synd for de unge

 • 23. januar 2018 at 21:06
  Permalink

  DR synes mest at det er synd for de unge
  DR er virkelig kommet op på barrikaderne.
  I over 30 år har DR skulle bruge de små producenter. Det har de ikke.
  Alle de organisationer DR har haft møde med, har intet opnået.
  Der spilles stort set kun udenlandsk musik i DR.
  Melodi Grand Prix er et nummer på dansk resten på engelsk.

Kommentarerne er lukket.