Godt nyt til indholdsfolket

Det er en smule teknisk, men indtil iOS 11.2, har alle indholds leverandører, der vil leverer/sælge/streamer indhold der skal kunne afspilles i Safari på en iPad/iPhone – som eksempel – været nødt til at gøre dette i en egentlig app.

Årsagen er at Apple har været – pænt restriktive – omkring hvilket indhold de “mener” skal kunne distribueres på deres platforme.

Uden at vide det, gætter vi på at Apple fortsat har det sådan.

Her fra lige om nu, har de dog åbnet op for at det er muligt for indholds producenter at distribuere FairPlay DRM enabled indhold, der – cirka – betyder at du kan “sælge/streame indhold”, med en begrænset levetid der vil kunne afspilles på iPads og – vel sagtens – iPhones. ( som vi læser det, gælder det reelt også safari desktop, men vi kan tage fejl )

stream1-2.jpgAt det er ret teknisk, siger sig selv.

Safari browseren, tillader nu – både på telefon og iPad, konkret fra iOS 11.2 – at der arbejdes med ( streames til ) “Encrypted Media Extensions APIs”, der også kendes som EME”™s.

Supporten betyder at det ikke længere vil være nødvendigt at skifte browser, når seeren vil opleve bestemt indhold.

Hvad er så FairPlay DRM, tænker du måske.

Læs også  Gang i Reersø

Jamen det er – endnu et – Digital Rights Management system, der er udtænkt som et system, der giver rettighedshavere muligheden for at beskytte deres “content”.

Ideen er som altid at minimere pirateri, suppleret af en ny mulighed, nemlig at det nu er muligt at afspille DRM beskyttet indhold i Safari iOS, uden problemer.

Noget der længe har været muligt i Google og Firefox, der “bare” krævede at du installerede Widevine ( hvilket du ikke kan på iPad/iPhone ) eller PlayReady, der er Microsofts tilbud til brugere af Internet Explorer og Edge.

stream2-2.jpgApple udviklede oprindeligt FairPlay som det DRM system, der skulle beskytte iTunes musik ( muligvis iTunes music, deres musik streamtjeneste ) på “all mobile devices”.

Og det er denne “software” der nu også spiller i Safari iOS.

Desværre er du ikke helt parat endnu til at skyde indhold afsted efter Apple folket.

Som vi læser det, fungerer den EME, eller Encrypted Media Extension kun i HTML5 miljøer.

Igen.

Der sidder helt sikkert et par kloge hoveder og tænker.
_
Er det alt?

Og ja, det ser det ud til at være.

FairPlay support ser med andre ord ud til at være blevet en realitet for alt dit indhold, hvilket – vel sagtens – burde betyde at du kan “åbne en side på Internet”, og der sælge/streame alle dine videoer, forudsat at du har styr på det der DRM og dine EME API”™s.

Læs også  Vimeo går 360

Skulle tingene vendes på hovedet kunne det endda tænkes at være smart at “tvinge” forbrugerne over på en Safari browser, da Apples API – til forskel – fra andre DRM systemer, ikke ser ud til at koste noget som helst.

Igen. Vi erkender ikke at være klar over om Safari overhovedet findes til andre mobiler og tablets end dem fra Apple. ( eller om desktop versionen til PC overhovedet kan udstyres med EME API”™s )

Uanset, dette ser det ud til at Apple er på vej med en nyhed der betyder at dem der vil, kan streame pænt problemfrit til iPhones og iPads.

Læs mere om emnet her, hvor det ser ud til at FPS, eller FairPlay Streaming ikke kun er tænkt som en ny ( Apple orienteret ?) streaming “standard”.

Den kan ( måske/delvist ) gå ind og forholde sig til HTTP Live Streaming, eller som et supplement.

Helt sikkert er det i hvert fald at FPS ligner en nyhed med potentiale.