Manuskriptforfatteren fylder 70

Folk der ser “Badehotellet” kan glæde sig over at manuskriptforfatteren, der skriver serien sammen med hans kone, fylder 70 år i dag, og derfor næsten selv har været på hotellet, i den periode han skriver om.

Oog nu hvor der er premiere på næste mandag, er det vel oplagt både at fejre manuskriptet til serien og forfatteren bag.

“Badehotellet” er jo netop den serie der har haft mest succes her i landet.

Måske “kun” i de seneste år, men formodentligt nogensiden.

Seerne elsker ganske enkelt serien, der tidligere – før Netflix – havde o pimod 2 millioner seere til hvert enkelt afsnit, og nu ofte har over en million seere, hvilket er noget nær det vildeste her i landet.

Serien har ydermere den “højeste kvalitetsvurdering” forestået af seerne.

Skal vi finde en anden serie der næsten er ligeså højt kvalitets vurderet ( igen af seerne ) skal vi tilbage til “Krøniken”, der blev sendt i 2004-2006.

bade1.jpg“Badehotellet” og “Krøniken” er i den forbindelse ganske morsomt skrevet af den samme person, nemlig Stig Thorsboe og Hanna Lundblad, der både var hans kone dengang, og som stadig er det idag.

Og nu hvor Stig Thorsboe for længst er blevet udnævnt til “en nøgleperson i dansk tv-fiktions guldalder”, er der vel ikke meget andet at gøre end at se med fra på mandag, hvor solen altid skinner, og nyde de fine og levende personskildringer, dialoger og andet, der bærer blandt andet “Badehotellet”.

Læs også  Broen snart tilbage

Stig Thorsboe er forresten uddannet på Den Danske Filmskoles manuskriptlinje tilbage i1983, hvor hans “gennembrud” var “Landsbyen”.

TV2s fiktionschef, Katrine Vogelsang, er i den forbindensel ikke et sekund i tvivl om at “Stig Thorsboe og hans bror ( der skrev med på “Landsbyen”, red. ) er “de kreative hovedkræfter bag de danske tv-seriers succes”.

Hun forklarer:

-Faktisk var både Peter og Stig i gang med seriedramatikken, inden både Rumle Hammerich og Ingolf Gabold tiltrådte i DR Drama. Hammerich og Gabold var chefer med visioner, men uden de kreative supertalenter Thorsboe-brødrene havde det blot været flyvske tanker, der ikke havde materialiseret sig som stærke serier som “Taxa”, “Rejseholdet” og “Krøniken”, der med seersucces og Emmy-pris startede det danske tv-serie-eventyr, slutter hun.

bade2-2.jpg“Krøniken” der havde to episoder der blev set – på premieren – af mere end 2,7 millioner, er fortsat de mest sete programmer nogensinde her i landet.

I hvert fald siden 1992, hvor de såkaldte seermålinger blev indført her i landet.

Katrine Vogelsang fortsætter:

-Stig Thorsboe har næse for, hvad der optager danskerne, og han mestrer fortællinger, der fænger og underholder ““ gerne i en folkelig tone, som ellers kun Erik Balling har leveret. Stig er et geni til at orkestrere historier, og han kan binde plot og karakterer sammen, uden at man ænser det. Han er sceneovergangenes mester, der med usynlig lim fører publikum gennem fortællingen med suveræn sikkerhed, siger Katrine Vogelsang og fortsætter:

Læs også  Har du set Vinter OL

-Ironisk nok er det netop denne ekvilibrisme, der får det utrænede øje til at forveksle det sublime med det banale. Stig Thorsboe er en kompromisløs perfektionist, som selv efter et langt forfatterliv ““ mere end 50 år ““ formår at udfordre sig selv og hele tiden afsøge og forfine. Måske er det en af forklaringerne på, at Stig altid har fingeren på danskernes puls og i dén grad har formået at lave fortællinger, som danskerne elsker, slutter hun.