Godt Q-Ball nyt

Camera Corps der er en del af Vitec Group, brugte sidste uges BVE på at vise deres nyeste Qx frem.

Og hvis du ikke allerede kender deres små Q-Balls, er det vist på tide at du lærer dem at kende.

Den nyeste, Qx, er nemlig både blevet klogere og hurtigere i computeren.

Som producentne skriver det, har nyheden styrken fra forgængerne og et mere avanceret kamera modul.

qball.jpgQx der er på størrelse med forgængeren, Q3, er nu blevet opgraderet til at være et Full HD kamera, der kan levere1080 i 50p og i p60.

Og skulle der fortsat findes enkelte OB vogne der arbedjer i 1080i eller 720p, kan den også levere i disse opløsninger.

Naturligvis over HD-SDI.

Der er dog også sket andet.

Iris kontrol er nu inddelt i 256 “steps”, mod de 101 “steps”, der var i Q3.

Fordelen burde være oplagt, da det pludselig er muligt at indstille blænden langt mere præcist, fra F1.6 og lukket.

Black level er ligeledes blevet lidt mere “gradueret”.

Hvor det tidligere kun var muligt at gradbøje sort i 127 “steps”, er det nu muligt at gøre det i 200 af slagsen.

Kameraet kan nu også zoome mere end tidligere.

Konkret 18:1 gange, suppleret med at hovedet nu efterlever ITU Rec. 709 HD gamma standarten.

Læs også  Canon vil også

Det er med andre ord et egentligt broadcast kamera vi taler om, selv om at det jo ikke har afholdt alverdens broadcaster fra at bruge forgængeren.

Camera Corps’ Barry Parker, forklarer:

-Qx is a worthy successor to the Q-Ball which took the broadcast market by storm when introduced in 2009, and to the Q3 which followed in 2014, starter han og fortsætter.

-The Qx delivers higher video quality, giving producers the freedom to mix the output more easily with that of full-size studio and OB cameras. The camera has a shutter with a speed range of 1/4 to 1/8,000 second. Imaging sensitivity is F5.6 at 2,000 lux and the minimum illumination level at F1.6 is 1.5 lux. Enhanced IR capability allows live video capture in zero visible light conditions using infra-red illumination, forklarer han videre.

-Additional features include automatic exposure, auto white balance, colour correction, edge enhancement, noise reduction and gamma control. A genlock input allows easy synchronisation with other equipment.

meerkca.jpgBedst af alt ser det ud til at eksisterende Q3 hoveder kan blive “factory-upgraded” til Qx, hvilket formodentligt5 bare kræver at de skal en tur forbi Camera Corps, der så ellers opgraderer dem mod betaling.

Folk der bruger – eller styrer – disse Qx robotic pan/tilt/zoom/focus heads ( der indtil nu har været Q3 hoveder ) ved at det er muligt at styre op til 96 af slagsen på et enkelt panel, og at det rent faktisk er muligt at producere hele “eventyr” på disse hoveder, som broadcasteren kan klippe sig ind i, når det passer i produktionen.

Læs også  Sony opprioriterer IMS og skyen

Billeder fra sjove hjørner, linier eller andet, har det jo med at gøre den enkelte – typisk sportsbegivenhed – noget sjovere, hvis der lige er 20-50 Q balls monteret rundt omkring.

Som du kan se i videoen nederst var Camera Corps en del af Bexel i 2016, hvilket – måske – betyder at de nu er en del af NEP Group, der – som vi forstår det – overtog Bexel sent i 2017.

Om Camera Corps fulgt med, ved vi ikke.

Sikkert er det dog at de stadig har deres eget site, her og at de der skriver at de er en del af The Vitec Group, så det hele virker altså.

Uanset hvem der ejer hvem.

Camera Corps brugte også lidt tid på BVE, på at vise deres “Meerkat camera” frem, der er et “simpelt SMPTE hybrid electro-optical link kamera, der kan sende signaler via et “secure link” op til 5 kilometer væk.

Vi gætter på trådløst, hvilket kunne være relevant, selv i braodcast sammenhænge, hvor billederne jo også er “properitære”, indtil de er blevet sendt.