DF og S ude i bagstræberisk fodslæb

Socialdemokratiet er enten ude med et nyt medieforligsoplæg, eller blot forvirret.

I hvert fald kan man idag læse at de nu mener at “internationale aktører”, som Netflix og HBO skal “bidrage til finansieringen af dansk indhold”.

Og nu hvor det er noget S har fundet på sammen med DF, er der jo snart et flertal etableret uden om regeringen, mod at DF får lidt af den slags betaling som de plejer at få.

Socialdemokratiet er dog ikke nået længere end til at de “snart vil præsentere” deres samlede medieudspil.

viaplay-5.jpgEnkelte vil have bemærket at Venstre for længst ser ud til at have besluttet sig for bare at gøre som de plejer, og så ellers bare give DF hvad de vil have, mod at få ret.

Nu ser noget dog ud til at tyde på at DF er ude og shoppe rundt.

Og – som altid – får de nu potentielt mere henne hos Socialdemokratiet, hvorfor deres “holdninger” nu er på vej derover.

Socialdemokratiet har omvendt allerede bøjet sig selv bagover i iver efter at glæde netop DF.

Derfor er de nu ude med formuleringer som “betal til dansk kultur” og “urimeligt at tjenester ikke bidrager”, der i begge tilfælde – let kunne tænkes at være – clickbait der skal sælge indhold på DRs site.

Læs også  DR tegner og fortæller

Det er dog ikke totalt urealistisk at citaterne tager dere udgangspunkt i virkeligheden.

rain.jpgMogens Jensen, der er Socialdemokratiets kultur- og medieordfører, siger nemlig:

-Vores vigtigste krav ved de kommende medieforligsforhandlinger er, at vi i fællesskab bruger de redskaber, vi kan bruge til at få de internationale aktører til at bidrage til dansk indholdsproduktion, starter han og fortsætter.

-Derfor foreslår S, at streamingtjenester eksempelvis skal bidrage med fem procent af deres indtjening i Danmark til en fond, som producenter af dansksproget indhold kan søge penge hos, slutter han.

Socialdemokratiets har tidligere gjort fælles front mod andre farlige og fremmede ting, som internationale streamingtjenester, “der nyder godt af dansk kultur uden at bidrage til udviklingen af den”, som de åbenbart også har formuleret det.

Ganske morsomt skulle det kommende udspil fra Socialdemokratiet minde særdeles meget om “en rapport fra december 2017, der er udgivet af et ekspertudvalg under Kulturministeriet”.

Her vurderer Thomas Riis, der er formand for det udvalg der står bag denne, at der er flere fordele ved at streamtjenesterne bidrager til produktion af “dansk indhold”.

streamere-2.jpgHan siger blandt andet:

-Ganske simpelt skaber det flere penge til dansk indholdsproduktion, og derudover vil det skabe en øget aktivitet i det danske produktionsmiljø, starter han og fortsætter.

Læs også  DR joker om hvilke kanaler der skal slukkes

-Omvendt kan man risikere, at tjenesterne vil opfatte afgiften som en byrde, og at de vil trække sig ud af landet, hvis de synes, det er for dyrt, slutter han.

Udspillet, der som pointeret ikke er udspil endnu, skulle efter sigende ydermere være blevet modtaget positivt fra Venstre og Alternativet, og DF, som pointeret.

Dansk Folkepartis medieordfører, Morten Marinus, er glad for udspillet.

Han siger:

-Vi ser i større grad, at tjenesterne vil have dansk indhold på deres platforme, og så nytter det ikke noget, at de kun skummer fløden. De skal også være med til at betale, slutter han og bliver suppleret af Britt Bager, der er Venstres kultur- og medieordfører.

Hun siger:

-I et lille land som Danmark kræver produktionen af dansk medieindhold investeringer, og de kommer ikke af sig selv, og derfor synes jeg, at det er et fornuftigt forslag, slutter hun.

Den eneste der ikke helt tror på den ide, er Mette Bock.

Som hun siger det:

-Jeg tror ikke, at det løser de udfordringer, som danske medier står over for, starter hun.

Gået på klingen fortæller hun at Netflix jo allerede er inde over mindst en produtkion, hvilket HBO jo også er, hvorfor hun siger.

-Jeg vil gerne have lov til at præsentere regeringens udspil om ikke så lang tid, slutter hun.

Læs også  Kulturminister inde over eSport

Det er vi så et par stykker der glæder os til.

HBO har indtil videre valgt at producere en serie i Sverige, “Gösta”, der er i produktion, mens Viaplay producerer en serie om eller i “Hvidovre”, mens Netflix er på vej med “Rain”, suppleret af deres involvering i “Rita”.