GPDR reglerne

Hvis du stadig ikke har fået læst op på de kommende GPDR regler, er det nok ved at være på tide.

Reglerne, der – meget cirka – handler om at registrering af borgere i EU, i forhold til EU”™s General Data Protection Regulation (GDPR), der formodentligt ender med at blive kendt som EUs Persondataforordning, er nemlig ligeså besværlige og uforståelige som alt andet fra EU.

data-2.jpgIndtil videre har der således været hele tre møder i EBU regi, der – naturligvis – kun er for medlemmer.

Derfor er det også uklart hvad de er nået frem til.

Ganske som det er reelt uforståeligt hvad EUs Persondataforordning overhovedet betyder.

Du kan læse op på forklaringerne på Wiki, der såmænd heller ikke siger noget.

Eller tjekke op på hvad producenter af overvågnings udstyr skriver.

Og her bliver tingene en smule mere klare.

Panasonic, der producerer en masser teknologi til at overvåge EU borgere på, har nemlig forstået en del af hvad der kommer til at ske.

large.jpgOg er derfor ude for at fortælle at deres udstyr nu kan sløre alle der bliver optaget, hvorefter det – som eksempel – er muligt at “u-sløre”, den eller de kriminelle, selv om at det hele er optaget på overvågningsudstyr.

Det er nemlig en del af den nye Persondataforordning.

Der forresten er et Regulativ, hvilket betyder at alle EU lande skal overholde disse regner, når de træder i kraft den 25. maj.

Reglerne der altså inkluderer videooptagelser og opbevaring af disse vil altså bliver underlagt de nye regler, som politiet kan – og skal – håndhæve.

Læs også  De yngste i USA ser stadig mere TV

Skulle du have overset at reglerne har været på vej de sidste 2 år, er problemet altså dit og ikke EUs, hvorfor folk der ikke overholder de totalt uforståelige regler er skyldige og derfor sikkert bliver straffet hårdt.

Og selv om at det hele er svært at forstå, bliver der nu stillet “højere krav til brugeraccept”, før du kan sende “marketingmateriale” til disse, ganske som såkaldt “personhenførende data” ikke må “forlade EU-zonen, uden at man kan garantere det samme niveau af databeskyttelse”.

Stephen Yeo, der er marketingchef for Panasonic Business, der altså har sendt os en mail om emnet, før reglerne bliver strammet, siger:

-Det er den største udfordring for marketing i løbet af min 26 år lange karriere. Som et resultat af GDPR er virksomheder nødt til at overveje, hvor og hvordan data behandles – hvad end det er navne, adresser eller overvågningsvideoer, starter han og fortsætter.

-Der er heldigvis teknologiske redskaber til at mindske nogle af de største risici. Et eksempel er sløringsteknologi til overvågningskameraer, der beskytter folks identitet, og at de reelle, uslørede optagelser kun kan ses i forbindelse med eksempelvis et tyveri, forklarer han videre.

-Et andet eksempel er skannere med software, hvor data af de ind-scannede dokumenter automatisk slettes på skanneren efter, at billedet er sendt til en pc. Det øger sikkerheden markant, slutter han.

Læs også  Dårligste måling af DR - nogensinde

censent.jpgBroadcastere og producenter der optager billeder i det offentlige rum, skal specielt være opmærksom på Artikel 32 og 35 i Persondataforordningen.

Disse handler begge om netop ( visuelle ) persondata, konkret i form af “optagelse og opbevaring” af (overvågnings) billeder i offentlige rum.

Det er – reelt – ikke selve optagelsen der er et problem.

Det er den efterfølgende behandling af denne “data”.

Nu hvor “datatyveri” og meget andet er et problem, skal indehavere af billeder der indeholde optagelser fra det offentlige rum, til at sikre deres data med koder og mere.

Som vi var inde på det, har EBU allerede afholdt en række workshops for deres medlemmer.

Og selv om at alt ser ud til at være meget hemmeligt, og kun kan læses af medlemmerne her, har vi heldigvis for alle andre funder EUs side om emnet.

Den finder du her, hvor alle papirer og en opsummering findes.

Vi kan naturligvis have fortolket det forkert.

Men som vi læser det, kan enhver der bliver optaget af et videokamera i det offentlige rum, kræve at vedkommende “bliver glemt”, hvilket – reelt – også kan betyde at en enkeltperson kan starte en EU sag op mod – for eksempel – en broadcaster fordi vedkommende har set et video kamera på gaden, hvorefter alt arkiv materiale optaget i den situation skal “sløres” inde det bliver tjekket af EU.

Bøderne er op til 45 millioner Euro, så der – vil være – budget nok til at tjekke hele dit arkiv, hvilket koster en helvedes masse penge og tid for dig, uanset at du slet ikke har optaget billeder af den der klager.

Læs også  Socialdemokratisk Mediepolitik

Nu hvor EBUs workshops om emnet er låste og kun kan læses af medlemmerne, er det svært at gætte hvad EBU råder deres medlemmer til.

Sikkert ser det dog ud til at være at the General Data Protection Regulation, bliver taget endog meget seriøst af EBU, der så sent som sidst i janaur havde deres 3. workshop om emnet.

Noget der – omvendt – blot kunne hænge sammen med at dette EU direktiv er netop så uforståeligt at EBU er nødt til at opdatere deres medlemmer i takt med at reglerne bliver “opdateret”.

Ord som “alternating presentations”, “data protection issues” optræder dog i omtalen af de workshops der er blevet afholdt, så der kan ingen tvivl herske om at det forstat vil være muligt at optage mennesker “generisk” i det offentlige rum.

Det kan bare tænkes at det er nødvendigt at udtvære alle ansigst træk, da det ellers er muligt at sagsøge broadcasteren.

Alene fordi billederne optræder i et arkiv.

Vi har i den forbindelse ikke hørt om nogle tiltag fra den lokale producentforening.

Igen.

Den er jo også blot for medlemmer.

Så måske de er på trapperne med deres fortolkning af dette EU direktiv, der altså træder i kraft den 25. maj.

Interesserede kan læse reglerne og de forløbige EU opsummeringer her.