DR eksperimenterer med VR

I takt med at stadig flere seere er over 80 år – som eksempel – fortsat ser DR, er DR på vej med hvad de selv kalder for et “banebrydende projekt med DR PigeKoret”.

Ideen er at “genskaber minder for demente”.

Og da det sker med VR, er der vel ikke meget andet at sige end at DR er med på den absolutte forkant.

Derfor nævner de også at “en række førende aktører indenfor teknologi- og sundhedsområdet i fællesskab ( med DR ) har testet en ny tilgang til demensbehandling”.

sang1-2.jpgOg da det er sket med “den danske sangskat og DR PigeKoret i hovedrollen”, kan landets demente se frem til en på opleveren, nu i VR.

Forsøget, inkluderer en række “VR-optagelser af DR PigeKoret”, der giver demente muligheden for at “teste en helt ny måde at møde de danske sange p唝.

Og nu hvor VR – potientielt – kan give beboerne på danske plejehjem en “DR oplevelse” i samarbejde med “førende kommercielle leverandører af lyd- og virtual reality-teknologi”, er det vel ikke meget andet at gøre end at håbe på at beboerne rent faktisk hygger igennem med de nye muligheder.

Indtil videre der dog mest tale om et forsøg på Ryetbo Plejehjem, hvor reaktionerne blandt de demente testpersoner, både har været “stærke” og “bevægede”.

Læs også  Mogens Vemmer lever videre på DR

Konkret har DR PigeKoret forestået hele to nye optagelser i et “avanceret format, hvor virtual reality-teknologi på billedsiden møder såkaldte 360-graders lydoptagelser”.

Oplevelsen beskrives således af DR marketing “tilsammen giver de to teknologier brugeren en stærk oplevelse af at være omsluttet af musikken ““ og dermed er vejen banet for en mere umiddelbar, følelsesmæssig reaktion i forhold til de traditionelle formater”.

Firmaet som DR har hyret, eller arbejder sammen med, hedder TakeawalkVR, der allerede er aktive i forhold til virtual reality i demensbehandlingen.

sang2.jpgOg nu hvor det viser sig at DRs test på en række demenspatienter på plejehjemmet ser ud til at fungere, kunne projektet let tænkes at blive udviklet.

Jesper Roy fra TakeawalkVR, siger:

-Vores forsøg med virtual reality-platformen viser generelt, at den nye teknologi kan medvirke til at øge dementes livskvalitet. Mange bliver mere talende og deltagende når de prøver VR-platformen ““ og vi har endda set, at demente som ellers er ved at miste deres sprog, bliver i stand til at samtale og kommunikere mere sammenhængende, når de får de særlige oplevelser, som den nye teknologi kan give. Det giver en glæde i øjeblikket og oplevelsen af at lykkes i en social sammenhæng, lsutter han og bliver suppleret af Klaus Ib Jørgensen, der er chef for digitale medier og partnerskaber hos DRs kor og orkestre.

Læs også  Det svenske TV marked viser vejen

Han siger:

-Det ligger dybt i DRs public service-vision, at vi forener kultur, formidling og ny teknologi, starter han og fortsætter.

-Derfor har det været fantastisk at se, hvordan noget af vores fineste kulturelle indhold, DR PigeKoret og den danske sangskat, med dette projekt næsten bogstaveligt talt kan nå ind under huden på en befolkningsgruppe, som ellers ikke har let adgang til musik og kultur i det hele taget. Med VR-projektet tager vi et socialt ansvar ved at sætte vores kulturelle indhold i spil i en innovations- og partnerskabsproces, som på den måde får et nyt perspektiv, slutter han.

DR har ud over TakeawalkVR også arbejdet sammen med ( om dette projekt ) B&O, Kolding Kommune og det omtalte plejehjem i Værløse.

DR er slutteligt “begejstret over at se de avancerede lyd- og billedformater møde en sårbar befolkningsgruppe netop i forbindelse med det musikalske indhold, som er en vigtig del af DR”.