DR på vej med frisk format om kunst

DR ser ud til fortsat at satse hårdt på landets ældste seere.

Sidste nyt på den front, er formatet “Kunsten at blive snydt”, hvor DR lader et par eksperter – og seerne – besøge Skagens Museum, Nivaagaards Malerisamling, Carl-Henning Pedersen og Else Alfelts Museum og Statens Museum for Kunst, for der at se “nye værker” skabt af “fire kunstmalere, der har “forfalsket værker af nogle af Danmarks mest berømte kunstmalere”.

Som.

Du har gættet det.

vaerterskod.jpgDe to værter og seerne så skal gætte om de kan se om er falske eller ægte.

Værker.

De originale, bliver nemlig kun byttet ud “for en stund”, men TV er forbi, hvorefter de originale ryger op igen.

Derefter er det så ellers blevet tid til store spørgsmål som “hvor svært er det egentligt at kende forskel på en kopi og et mesterværk?” og “Er det ren teknik eller en original idé?” og mange andre super relevante spørgsmål for folk der hele tiden besøger de museer, der er med i formatet.

Jan Lagermand Lundme, der er redaktør på formatet, siger:

-“Kunsten at blive snydt” giver seerne mulighed for at komme helt tæt på vores kunsthistorie og gå på opdagelse blandt både Skagensmalere, Guldalderkunstnere, CoBrA-malere og kunstnere fra vores samtid. Programmerne giver indsigt i, hvad kunsten fortæller om vores fortid, og hvordan den opleves med nutidens øjne. Forhåbentlig kan vi sætte gang i refleksioner om, hvad kunst betyder for den enkelte, og hvad kunstens ophavsmænd ønskede at udtrykke, slutter han.

Læs også  Arctic Challenge lander på Kanal 5

Og selv om at formatet nok mest er tænkt til dem over 75 er værterne faktisk kun i 50erne, så det skal nok bliver lystigt at se med.

Bedst af alt, starter “kunstjagten i den allernordligste del af Danmark”.

Jep, lige ved siden af “Badehotellet”, “hvortil en række kunstnere valfartede til i slutningen af 1800-tallet” ( altså Skagen) og dermed Skagens Museum, hvor formatet starter.

Her hænger der så en masse, “fortvivlede enker”, “alvorsfulde fiskere” og “lystige kunstnere” på væggen, i “en af landets allerfineste malerisamlinger”, som alle der hele tiden er i Skagen, må kende ret godt.

vaerter2-2.jpgOg det er i den samling at vært Mikkel Fønsskov og kunstekspert Bente Scavenius, begge bliver udsat for det ultimative fup-nummer.

Nemlig at en af de fine billeder af fiskere er snyd.

Og nu hvor det er kunstneren Niels Valentin, der har fået til opgave at “snyde” publikum, kan vi andre dermed glæde os over at det ikke kun er de to værter der får lov til at se snydebillederne.

Publikum får også lov til at opleve dem.

Og med lidt held, kan vi andre så se og høre deres overraskelse når det bliver fortalt dem, at de har set en kopi, måske endda uden at bemærke det.

Programmet kigger naturligvis også på hvordan Niels Valentin, frembringer de samme farver som kollegaerne skabte for rigtig lang tid siden, suppleret af den “præcise balance mellem lys og skygge” og “teknikken i penselstrøgene”.

Læs også  Nent Group på vej med flere historier

Som vi læser det, er det hemmeligt hvilket billede der er snyd, indtil du har set med.

Vi kan dog løfte sløret for at det findes blandt værkerne “malet af de hæderkronede Skagensmalere, der hænger i den store sal med de vejrbidte fiskere og ikoniske sommeraftener og i Brøndums spisesal med portrætterne af alle Skagensmalerne: P.S Krøyer, Michael Ancher, Anna Ancher, Christian Krohg og Carl Locher”.

Senere, i de tre andre progammer, besøger produktionen Nivaagaards Malerisamling, Carl-Henning Pedersen og Else Alfelts Museum og Statens Museum for Kunst.

Her er det igen meningen at “gå på jagt efter nye værker, som nulevende kunstnere har kopieret efter bedste evne”. ( tænk hvis de var døde ?)

Det hele ender så med at “en broget skare af museumsgæster” får lov til at opleve “Vinderholdene”, hvilket – vi gætter på – betyder at der bliver afholdt sådan en slags quiz ude på museerne, der ender med en studie-del, hvor det er muligt at klappe med og hygge sig rigtigt meget.

Vinderne af det hele (?) bliver endeligt fundet på Statens Museum for Kunst i København, hvor “den store finale” bliver afholdt.