Medieaftalen er reelt på plads

Opdateret se nederst

Overskriften er – egentligt ikke overraskende – at “Danskerne skal ikke længere betale medielicens”, som det står i den mail, Kulturministeriet netop har udsendt.

Dermed fik de mange der spåede i deres kaffegrums om at DR ville overgå til finansloven, altså ret.

Og selv om at det jo reelt er en “ekstra skat” som “alle” nu skal til at betale, ser det ikke ud til at være det som flertallet bag det kommende medieforlig ( der formodentligt ender med det mindst mulige flertal ) har fokus på.

drstor-2.jpgAftalen, der reelt er indgået, i følge Kulturministeriet, forventes at blive fremlagt i sin endelige form tirsdag, hvor efter resten af folketingets partier kan kigge med, ligesom alle andre.

I den forbindelse er de store linier at DR ryger på finansloven.

En udvikling der kombineres med at “Midlerne til DR reduceres med 20 procent”.

Det sker over de næste fire år, mens medielicensen, bliver afskaffet over 5 år.

De midler der bu bliver mindre til DR, skal dog tages med en masse forbehold.

Ud over at DR jo – i princippet – vil få flere “licens betalere”, da der idag er over 10 procent der ikke betaler licens, kan det – potentielt større – provenue betyde at DR enten får 20 procent færre midler, med udgangspunkt i deres seneste budget, eller at de ( cirka ) 90 procent der betaler licens idag, bliver til 100 procent, hvilket ( jo i princippet ) burde betyde at de reelle besparelser på DR “kun” bliver 10 procent.

Læs også  Manuskriptforfatteren fylder 70

Uanset den fremtidige finansiering af DR, skal TV 2-regionernes nu også over på finansloven.

Kulturminister Mette Bock siger:

-Vi har i mange år haft en forældet og urimelig licensmodel i Danmark. Det er der efterhånden bred politisk enighed om på tværs af partierne. Jeg er glad for, at vi nu endelig får lagt modellen i graven, så danskerne i fremtiden slipper for at betale licens – det har jeg arbejdet for gennem mange år.

Hun fortsætter.

-Med den nye aftale bliver midlerne til DR og TV2-regionerne fremover fastlagt på finansloven. Omlægningen vil få en række positive konsekvenser, blandt andet vil enlige ikke længere skulle betale det samme som familier, og så fjerner vi sortseerproblemerne. Samtidig undgår DR fremover at bruge ressourcer på den besværlige licensopkrævning, fortsætter hun.

-I regeringen har vi en ambition om at skabe et mere fokuseret DR. DR skal gentænke sig selv som kulturinstitution. DR skal ikke længere være en bred mastodont, men et smalt fyrtårn. Det vil aftalen bidrage til. Jeg har en forventning om, at DR også i fremtiden vil kunne levere public service indhold af høj kvalitet – det er der brug for. Samtidig skaber vi bedre balance mellem de statsejede medier og det private danske mediemarked, slutter hun.

Læs også  Har du set Vinter OL

Det såkaldte “medieudspil”, der er “udgangspunktet for forhandlinger med resten af folketinget, skulle blive lagt frem på tirsdag, hvorefter specielt Socialdemokratiet kan komme med indsigelser, eller gode ideer.

Det vil uanset hvad ikke ændre på det faktum at DR og Regionerne over de næste fire år skal spare omkring 740 millioner kroner om året.

Hovedparten af besparelsen, hvis ikke hele besparelsen skal DR stå for.

Som vi læser den foreløbige aftale, ser det ud til at DR skal gå 5 procent, eller – cirka – 185 millioner kroner ned i budget om året, i 5 år.

Indfasningen starter i år 2019.

Kulturministeren og parterne bag forliget, har indtil videre ikke nævnt hvad der skal ske med TV2, ganske som alle andre forhold, herunder “detaljerne” først forventes fremlagt i næste uge.

DR har ikke været ude med offentlige kommentarer til udviklingen.

Her budgettet der konkret ser ud til at betyde at DR har 130 millioner kroner færre i budgettet hvert år, fra 1/1 2019.

130m_om_pret.jpg

Læs mere hos Regeringen her