Debatredaktør på finans har fået en spareide

En pænt overraskende kronik i finans.dk ser ud til at kunne finde noget der minder om 300 millioner kroner, forudsat at en række mellemleder stillinger bliver nedlagt.
Og da det jo er nærmest mere end DR er blevet pålagt at spare, kan DR ånde lettet op, i hvert fald i 2-3 år, suppleret af endnu et år, nu hvor de jo som bekendt har sparet de første 150 millioner kroner ved at forære “X Factor” til deres største konkurrent.
Bag den historie finder vi “sparekravet” fra det kommende – stadig uafklarede – medieforlig, der – formodentligt – ender med fortsat at ville tvinge DR til at skulle spare 770 millioner kroner over 5 år.
Detaljen er bare at det stadig “kun” er omkring 130 millioner kroner om året, i 5 år.
Og nu hvor “X Factor” er fyret af, har de jo allerede sparet 150 millioner kroner, der er den estimerede omkostning til det format.
Herefter kommer så eller de 300 millioner kroner det – i følge debatredaktøren på finans.dk – koster at have det fede mellemlag” ansat på DR.
Eneste “udfordring” i den forbindelse er at det jo netop er lederne der bestemmer.
Og da de er venner med mellemlederne, er det langt mere sandsynligt at der skal spares på produktionen i stedet.

Læs også  TV2 vandt valget blandt TV folk

Bevares.
På et eller andet tidspunkt er der så kun ledere og mellemledere tilbage, suppleret af en hulens masse tomme studier og en kantine der vist nok stadig laver byens kedeligste mad.
De omtalte 300 millioner kroner som debatredaktøren på finans.dk mener at kunne finde, skal med andre ord findes ved at fyre redaktører, der ikke er dem der får deres hænder beskidte med produktion.
Der er derimod tale om dem der bestemmer hvilket – sådan lidt bredere – linier Supertankeren DR skal styre efter.
Desværre er det også dem der koster fra omkring 700.000 om året og opefter, hvorfor der ikke “behøves” at blive fyret mange af denne type ansatte før regnestykket går op igen i følge Magnus Barsøe.

Han er nemlig af den overbevisning at netop dette mellemlag, der er et mellemlag i en kompleks ledelses struktur, der – formodentligt – er begrundet i sund fornuft, let kunne begrænses og at ledere der – flyver over andre ledere, problemfrit kunne bortskaffes, hvorefter der problemfrit ville kunne spares de cirka 130 millioner kroner om året, som besparelserne reelt ender på.

Det han kalder for “støttefunktioner” og “det journalistiske redaktørlag”, er der hvor der kan spares.
Spares rigtigt meget.

Han kalder det lag der ikke direkte er “producerende”, som reelt administrerer for de kolde hænder, og det er dem han mener at vide er vokset fra 15 personer i 1997.
Idag er der 141 “redaktører” og “chefer” i det lag.
DR er med andre ord blevet “gennem-Djøffet”, ser han ud til at mene.
Slutteligt er der den såkaldte “økonomiafdeling”.
Her finder man 230 fuldstidsansatte, ti lat holde øje med alle de andre og deres løn.
Han skriver det ikke direkte.
Men det er vel oplagt nok at lønnen kunne klares af et computersystem, mens resten af økonomien kunne klares eksternt.
Som han skriver det: “Behøver man virkelig 230?” til at klare de funktioner.

Læs også  Poul-Erik Heilbuth på vej til Emmy land

Magnus Barsøe, er i følge egne beregninger og nye tal fra rigsrevisionen i deres “Beretning om løn- og fratrædelsesforhold for direktionen og øvrige chefer i DR”  overbevist om at en god del af de 475 ud af de 2.900 ansatte, konkret 16 procent af de årsværk der findes på DR, kunne undværes.
Det er ganske morsomt også netop denne gruppe, hvis lønforhold ganske enkelt ikke er kendt, på trods at et utal af papirer fra DR, der er blevet sluppet her på det sidste.
En realistisk vurdering er dog at “gennemsnitslønnen” for denne brede og ikke specificerede gruppe er oppe på herlige 684.000 kroner om året.
Som du har gættet det, skal der ikke skæres særligt meget der, før der er sparet 130 millioner kroner om året.
Læs hele sagaen her, hvor vurdering lettere ærgeligt er at det nok ikke kommer til at ske, da det jo netop er mellemlederne der skal vurdere hvor de synes det er smartest at spare.
Som han skriver, vil de kommende spareplaner blive fremlagt af cand.jur., Maria Rørbye Rønn, der fremlægger dem for bestyrelsen og formanden der er cand.jur. Michael Christiansen, der repræsenterer en god del andre djøfere og konsulenter, der velsagtens ikke synes det er specielt sjovt at blive sparet væk.

Læs også  DR skal spare heftigt