Nye UHD zooms fra Canon

Det er lidt svært – her i mylderet af de mange NAB2018 nyheder – at gennemskue om CJ24ex7.5B, CJ18ex7.6B, CJ14ex4.3B og UJ66ex9B rent faktisk er helt nye optikker, eller blot noget der bliver trukket op af hatten, nu hvor det er NAB tid.

Detaljen er ydermere at vi har nyheden fra TopTeks i USA, hvilket kunne forvirre en smule.
Vi har dog fundet deres nye CJ14ex4.3B her, så gad vide om det ikke er rigtigt at der er tale om nyheder.
Specielt nu hvor de hos Canon USA skriver at prisen bliver afhængig af forhandleren.

De har med andre ord end ikke prissat nyhederne selv.

Nå, hvad har vi så med at gøre.
Vi har her en serie 4K UHD HDR zooms, der hører til i den absolut dyreste ende af Canons optik serier.
Og selv om at vi ikke har priserne, er det helt sikkert at selv funky OB vogne, vil kunne se tilbage på en anden tid, før de investerer i et læs af de her glas.
Omvendt, vil kunderne kunne glæde sig over at det nu snart er muligt at se de enkelte græsstrå på en fodboldbane i et totalskud af stadion, på TV.
ENG optics Canon Zooms
Ud over at være 4K zooms, er der tale om en serie, hvor der er en del fluorite og UD glas i, hvilket både gør dem skarpere, mere lysfølsomme og som sænker “chromatic aberration”, der kan oversættes til teoretisk forvrængning, idag.

Læs også  Danmon på vej på NAB2018

Fluorite og UD er også det du finder i den dyre ende af L seriens still optikker, typisk i de lange primes, fra 200mm f 2,0 og op.

Fordelen ved disse glastyper, er ydermere at de er lette, hvilket kan være en fordel, nu hvor selv deres 7,5 og 7,6mm optikker er vokset til x24 eller x18.
Du kan nå langt.
Hvilket normalt koster et halv kilo mere i glas.
Ikke mere.

Deres 14×4.3, er stadig så bred så det nærmest er pinligt – dog ikke mere end forgængeren – er oplagt nok den de fleste kommer til at pille ved.
Og uden at ane det, gætter vi på at den er lidt skarpere end forgængeren, og at den formodentligt håndterer kontrast lidt bedre.

Den mest overraskende er dog deres UJ66x9B der er en Field Box optik, hvilket kan oversættes til at den passer direkte ind i deres OB serie, der nu består af en 66X en 86X og endelig en 90X.
Modsat fujinon er Canon fortsat ikke oppe over X100 gange, hvilket kan undre.

Nyheden deres 66x, er – igen high end – og koster helt sikkert alt for meget.
Og nu hvor den “kun” kan gå fra 9mm til 1200mm, kunne man forestille sig at de fleste OB flåder i stedet går efter den evigt populære X86, der i hvert fald her i landet, er en utrolig populær Zoom range.

Læs også  Guldkorn fra Alister om energiforbrug

Det er som altid svært at “diskutere” kvaliteten af disse rigtigt gode optikker.
Det er dog muligt – på få sekunder – at se forskel på en UHD og en HD optik.
Og stiller du en SD, eller en HD på en SD EVS op ved siden af, er det – næsten – som om at nogle har monteret madpapir foran dit glas.
ENG optic Canon Zoom
Det kan være at vi læser forkert, men det ser ud til at den nye X66 har den nu klassiske “high-speed zoom to target” funktion.
Den er bare blevet lidt hurtigere.
Som vi læser det, vil fotografen til hver en tid kommer der hen hvor han eller hun vil, på 0.6 sekunder.

Den store box optik er ydermere udstyret med et flydende element, der både giver en højere opløsning og som samtidig fjerner de bevægelser der vil være på en stadion – eller gud bedre det – på en koncerpt, hvor dem oppe på scenen larmer.

Folk der er vant til IS, eller hvad det nu hedder for tiden, når der er en Indbygget Stabilizer, ved at det – reelt – ikke er muligt at bruge en x55 eller længere, uden IS, uden at “det hele ryster”, når du kommer over 50x ( cirka ). ( selv på et nyt Vinten 750 )

Læs også  CR-S700R er nok mest til stills

Havde Canon lanceret en box optik uden IS, havde det omvendt været så stor en overraskelse, at det var noget vi ville have været nødt til at tjekke ud.
Det kunne jo tænkes at de havde opfundet noget alle andre snart fulgte op på.

Og det kan faktisk vise sig at være tilfældet.
Den ny X66 har nemlig et nyt “tracking a player running down a pitch” system, der dog ikke bliver forklaret.
Normalt er det jo “bare” fotografen der “kan det der pjat”, men hvis det skulle vise sig at der er en ny assist funktion, er det jo med at få den tjekket ud.

Vi gætter på at nyhederne er på NAB2108, ellers er vi sikre på at det vil være muligt at tage en snak med Canon her i landet.

Folk der er vant til at købe Canon, vil bemærke at UJ66ex9B, er en del af DigiSuper serien, men at den altså hedder UHDgc, hvilket – ser ud til at betyde – at den – både – tilhører DigiSuper serien og en ny UHDgc serie, som – gætter vi på – er den serie, hvor Canon endelig kommer over X100.
Igen, det er blot et gæt.
BOX optics Canon Zooms
Priser?
Du har gættet det.
Det er ikke billigt.

Du kan læse videre på Canon USA siden hvis relevant her.