Super seje værter på TV2 Østjylland

Der findes sikkert stadig enkelte selv i produktions miljøet, der tror at værts jobbet “bare” handler om make up, nyt hår, og om at finde den der Zulu stemme frem, og så ellers smile når kameraet peger din vej.
Intet kunne være mere fjernt på TV2 Østjylland.
Her bliver der udviklet så du tror det er løgn.
Og det handler om at inkludere værter, i selv sygt svære tekniske aspekter.

Som eksempel er det nu muligt at afvikle nyheder på TV2 Østjylland, med en enkelt person.

Det eneste det kræver et et helt TV studie, det nyheds system som TV2 Østjylland har udviklet og en vært der er teknisk stærk nok til at kunne håndtere den iPad, der altså går igang med at sende bår der bliver klikket på den “røde OnAir knap”.

Jamen, tænker du måske allerede.
Det er jo ikke særligt svært.
Der skal bare sidde 30-40 mennesker ude i MCR og sørge for at resten virker.
værten selvkører hele studiet
Nix.
Det er ikke sådan det foregår på TV2 Østjylland.
Her er de nu oppe på at “1 nyhedsvært + 1 iPad = komplet tv-afvikling”

Som vi alle ved koster det normalt ( og stadig væk ) kassen at producere nyheder.
Noget tyder dog på at TV2 Østjylland har opfundet deres helt egen – baseret på open source software – måde at afvikle studiet på, hvor der blot er brug for en klog og teknisk kyndig journalist der – “selvkører” hele studiet.
Som Michael Guldbrandt Steffensen forklarer det på deres blog her, var tilgangen sådan lidt “Det har jeg aldrig prøvet før, så det klarer jeg helt sikkert”, hvilket understreger at der fortsat er en pioner ånd ude på de mange regionale TV stationer.

Læs også  JVC har gjort det ingen troede var muligt

Det hele startede – naturligvis – med at “vi prioriterer ressourcerne over til de digitale platforme” og fordi “vi ville gøre det smartere. ”
Da superligaen startede op, i 2016, ønskede redaktionen at lave en “live”, fra “hver af de daværende østjyske superliga-klubber “.
På det tidspunkt var bemandingen ( nede på ) en producer og en vært.
Værten skulle “trykke resultatskilte, nye transfers og stillingen frem ved hjælp af en iPad”, mens produceren – garanteret løb skrigende rundt ude i afviklingen.
Og som TV2 Østjylland skriver det på deres blog “så gik det faktisk meget godt”.

Desværre har de sygt travlt på TV2 Østjylland, hvorfor succesen faktisk ikke blev gentaget, før 18 måneder senere.

Pludselig viste det sig at TV2 Lorrys 12- og 17-udsendelser, kunne noget af det som de havde arbejdet med på TV2 Østjylland.
Derfor kastede redaktionen sig ud i at “skabe et nyhedsoverblik med udgangspunkt i nyheder fra deres site”.

Igen en opgave for værten, der i samarbejde med en  teleprompter pludselig kunne “dramatisere” nyhederne fra hjemmesiden.

Alt sammen tanker og ideer der blev udviklet til version 1.0, af det der altså endte med at blive “et klik og du er på helt alene” konceptet.

Tilbage i version 1, der gik i luften september 2017, kunne værten sammen med gode kollegaer stå helt stille, ved en mikrofon i noget lys, foran nogle kameraer.
Problemet var med andre ord ike teknikken, da den side af sagen såmænd fungerede, men “en enkelt person, der gør det hele selv”. ( selvkør)
værten selvkører hele studiet
Detaljen var at det – vel sagtens – blev for stift, da værten må have været halvt i panik hele tiden, da alt jo kunne gå galt.
Selv siger de på TV2 Østjylland at det var “udtrykket” der ikke virkede.
Det nye “selvkør”, var “sekunda, kedeligt og uinspirerende”.

Læs også  NewTek NDI nået til version 3.5

TV2 Østjylland er nu nået til Version 2.0
Og den er de faktisk glade for.

Der er nemlig blevet indsamlet erfaringer, de sidste seks måneder med v1.
Og da V2 gik i luften tilbage i februar, er det nu blevet tid til at gøre status over hvor det “format” er nået til, nu.

Som de joker om det på bloggen, har de fortsat ikke givet deres journalist, redigeringstekniker, lydmand, producerassistent, producer, redaktør, continuity og vært, der jo er en enkelt person, et visitkort.

Skulle værterne med mere, have et sådan, ville det jo nærmest blive til et A4, hvis der skulle være plads til alle deres jobfunktioner.

Essensen ser ud til at være at v2 har fået dette “selvkør” studie, hvor den enkelte vært har “friere rammer” til at “strukturere indholdet og formen”, til at fungere.

Og for dem der ikke normalt ser TV2 Østjylland, er “formatet” eller “konceptet” nu vokset til at være flyttet ind i det store studie, hvor værten nu er i fuld figur, der både kan – og gør – præsenterer både hjemmesidens nyheder og andet.
Det er muligt at afvikle “VO’ere, attacker, digier (bagmonitor), grafik eller sig selv alene”.
Bedst af alt er “konceptet” udviklet til at værten selv kan styre rækkefølgen, hvilket måske ikke lyder af meget, men som jo netop giver værten frihed til også at være vært.

Læs også  Ny iPad og en Air

Den ekstremt forsimplede teknik, der findes på værtens iPad, der dækker super komplicerede processer, giver med andre ord værten mulighed for at variere, nærmest for variationens skyld, hvilket – i sig selv – giver mulighed for at “værte sig igennem” en god udsendelse, der rent faktisk bærer præg af verden. ( sorry værten )
Og som ikke “bare” er afviklet af en maskine.

For at sætte det hele i perspektiv, er det muligt for værten at vælge en af de 192 overgangsmuligheder, hvilket giver langt mere “liv” i udsendelsen. Og suppleret med stikord på iPad’en, er det faktisk muligt at droppe prompteren, hvilket som bekendt giver langt mere liv i studiet.
værten selvkører hele studiet
Øjvind Søgaard Andersen, supporttekniker, og Michael Guldbrandt Steffensen, visuel leder har givet os lov til at dele lidt videoer med deres superseje !! værter, der sammen med ligeså funky teknikere sørger for at TV hele tiden udvikler sig.
Og gad vide om det ikke betyder at der kommer lidt flere seere, nu hvor det er lidt sjovere at kigge med.
Michael Guldbrandt Steffensen insisterer på at hele værtsgruppen og Henrik Pedersen, Holger Damsgaard, Kim Christiansen og Michael Kristensen, på tekniksiden er årsagen til at det hele spiller max, idag.

Det er som pointeret muligt at se hvad de ellers går og roder med på TV2 Østjylland her.4 tanker om “Super seje værter på TV2 Østjylland

 • 20. april 2018 at 12:06
  Permalink

  Det er sikkert meget fint, med deres “nye” teknik.. Men af en public-service station der modtager mange licens kroner, burde deres faglige standard være væsentlig højere! Meget af den faglige kvalitet som TV2 Østjylland stod for, før i tiden er fuldstændig forsvundet efter deres skift af direktør, teknik, og ENG-optagelser på mobiltelefoner!
  Jeg har forståelse for, at tiderne ændrer sig – men kvaliteten faldet så meget hos TV2 Østjylland, at det gør helt ondt!
  Værterne sidder i (nudset) hjemmetøj i middagsudsendelserne – man ser værternes “måner” når de ikke har teleprompter, og så sidder de og læser direkte op fra deres egne hjemmesider. Og så er det direkte distraherende at de står med deres iPad’s. – Og så kan man diskutere det generelle indhold, der minder meget fra en lokal-tv station der har mistet alle former for ambitioner. Mange indslag og live’s i studiet kan være på 10 min. eller mere, og emner der så smalle at man er faldet i søvn! Det virker mere til, at tiden “bare” skal fyldes ud, end at lave seer-værdigt indhold.
  Deres dækning op til kommunalvalget , og på selve dagen gik helt for dem! Deres ambitionsniveau og skift af teknik har gjort at de har mistet fuldstændig fokus på at lave journalistik og tv, som burde være af en højere kvalitet af en licensfinanseret tv-station som borgerne betaler for!
  Så deres markante skift af teknik, nedskæring af teknisk personale, ny direktør har på ingen måde gavnet den ellers tidligere gode tv-station med store ambitioner!

  • 23. april 2018 at 16:13
   Permalink

   Kære Martin
   Tak for din kommentar.

   Du hæfter dig ved at vi burde bruge vores licenskroner anerledes. Måske læser vi dig forkert mellem linjerne, men vi fornemmer at du mener vi burde bruge flere ressourcer på tv produktion. Vi er af en anden opfattelse. Vi ser ingen grund til at gøre tv så dyrt som muligt – bare fordi man kan. Det har været en bærende del af hele vores udviklingsproces at vi insisterer på at lave tv mindre kompliceret. Ikke fordi det skal være ‘dårlig kvalitet’ (for det synes vi ærligt talt ikke vores nye 12+17 er) men fordi vi også rigtig gerne vil have mulighed for at betjene østjyderne alle mulige andre steder end på tv.

   I dag er vores kontaktflade helt anderledes end for 3 år siden. Vi udkommer på langt flere platforme og er et relevant medie for langt flere mennesker i vores region. Det er for os vigtigt, at public service betjener så mange mennesker, som muligt – og ikke dømmer, hvor og hvordan de ønsker at bruge public service, men at vi står til rådighed og konstant udvikler og lærer hvordan vi yder mest service for mest public.

   Det er relevante pointer du fremfører, og det er diskussioner vi har haft mange af og stadig har her på redaktionen. For der er opbrud med konventionerne og brugernes medievaner ændrer sig i hastigt tempo. Alle konventionelle tv-stationer må finde nye veje i disse år, hvor forventningen til at være tilstede på enhver relevant platform kun er voksende. Dette samtidig med at tv-stationernes klassiske fagligheder føler sig pressede og udfordret af alle de nye videoformater, nye narrativer og ikke mindst den mere tilgængelige teknik, der kræver at medarbejdere må redefinere sig for at sikre at deres faglighed også er relevant i fremtidens mediebillede. Den proces og udvikling kan opleves voldsom og det har vi stor respekt for – men vi tror også på at den er helt afgørende, og derfor taler vi meget om det hos os og deler gerne vores overvejelser med andre.

   Vores 12+17 afviklet af en vært med en iPad fra vores tv-studie er bare ét bud på en ny og mindre kompliceret tv-produktion. Det er vores håb, at det også kan inspirere andre. For vi ved at mange arbejder i samme retning med samme udfordringer ud fra samme ønsker.

   Vh Inga Vind, direktør og Peter Warnich-Hansen, Outputchef, TV2 ØSTJYLLAND

   PS. Studieværterne har ikke nusset tøj på. Det er stadig både nyvasket og strøget. Men det er helt med vilje at de ikke er så formelle og tilknappede i udtryk. Det synes, vi virker distanceret og utidigt, og vi ønsker i stedet at møde seerne på en mindre formel måde.

   • 26. april 2018 at 12:52
    Permalink

    Hej Inga

    Jeg giver dig ret i, at medievanerne ændrer sig – og kender alt det, fra der hvor jeg arbejder. Men mit argument var, at i gået for vidt – og, at den teknologi i bruger, er pt. ikke beregnet- eller bygget til det, og at flade lider under det.

    Jeres omstilling har medført, at i har glemt al form for kritisk kildejournalistik, berettermodeller og ambitioner. Når i sender 80-90% af en hel weekendudsendelse nede fra den lokale dyrehandel om en lille indsamling, så er ambitionsniveauet virkelig ikke højt – eller, feks. et (næsten top-indslag) på 12. min. om en kvinde der går rundt i en park og fortæller om sin sygdom – samtidig dag rullede letbanefadæsen, som i blot dækkede med en VO, og så nogle meget(!) lange citater hvor jeres vært læste op, og til sidst var ved at miste luften over de lange oplæste tekster. – Og det var på trods af, at jeres kilder boede i Århus området, og ku have sync’et dem.

    Brugen af iPads under jeres udsendelser tager rigtig meget fokus, og kommer til at virker usammenhængende i afviklingen når værterne famler rundt med iPas’en. Eller, at se jeres værter læse direkte op fra jeres egen hjemmeside, hvor de ikke aner hvor de skal se hen når i kører jeres indslag direkte fra hjemmesiden.
    – Vedr. jeres brug af mobiltelefoner, er teknologien der ikke endnu, til at det kan bruges fuldt ud som et primært værktøj på en tv-/ mediestation. Helt galt det under jeres kommunalvalgsdækning, der gjorde det næsten helt uhyggeligt intimt når kilde og vært skal stå helt (meget) tæt sammen for at være i billedet, og med lyd der næsten ikke kunne høres. Dertil var der ingen form for overraskelser, og suspence under konstitueringerne når der ikke var mulighed for at optage fra stederne, eller følge jeres lokalpolitikere når ”kameraet” (mobilen) kun ku drejes i en retning på en selfiestang.

    Og ja, medievanerne ændrer sig, men jeres faglige kvalitet og ambitionsniveau har virkelig lidt under det! Der findes andre former for automatiseret afvikling, såsom Mozart, og kamera-bagparter der gør det muligt at sende live konstant på tv og Facebook, blot for at hæve jeres kvalitet (bare) en smule.

    Disse argumenter, er ikke for at jeg er fagskadet, men jeres flade hænger voldsomt på indhold, lyd der dårligt kan høres, billede-indholdet hænger, manglende blikfang fra jeres værter i udsendelserne.
    Heraf burde man overveje om jeres flade(r) lider det, blot fordi du (Inga) mener at det er det eneste rigtige, men jeres seere måske har en anden holdning.

    – Og ja, i dag kræver medievanerne at der publiceres digitalt, men ved brug af andre redskaber kan i gøre det meget bedre! Og ja, bare fordi det kan gøres billigt, så er det stadig folks licenskroner der bliver skvattet væk på indhold der kunne være bedre.

    Vedr. værternes tøjstil, så tror (håber) jeg at det er vasket.. men jeg tror dog næppe, at jeres seere tænker samme tanke, at i skal være i ”øjenhøjde” med seerne når jeres værter har almindeligt (kedeligt) hjemmetøj på der hverken signalerer troværdighed eller ambitioner.

    Mvh.
    Martin L. Hansen.

 • 23. april 2018 at 16:21
  Permalink

  Nå men jeg liker lige.. nu når man ikke kan her!!

Kommentarerne er lukket.