BBC viser igen vejen

Lad os i et kort øjeblik prøve et tanke eksperiment.
Hvad nu hvis vores lokale broadcastere “gik forrest”, og – for eksempel – begyndt at distribuere indhold i “en fed kvalitet”, der “viste” at de ( TV stationen/kanalen etc. ) gik forrest, og ønskede at vise vejen for konkurrenterne, der – som regel – er så globale at de ikke bemærker det.

Tja.
Formodentligt ikke noget du kan forvente her i landet.

Et hurtigt kig på England, er dog en helt anden historie.
Deres BBC3 ( three ) der blev “sparket om på Inernet” af borgerlige politikere der mente at denne ( unge ) kanal havde for meget succes i stedet for de tandløse reklame kanaler deres venner ejede, har nu i flere år understreget at PBS TV, i en ordentlig kvalitet hitter hos unge seere.
Det skal bare ikke være elendigt, kedeligt og kun afbrudt af reklamer.
BBCs iPlayer Beta

Et andet eksempel er BBCs iPlayer.

BBC har på få år etableret deres egen størrelse, der er langt mere populær end HBO og Netflix til sammen.

BBC iPlayer sparker alt andet til hjørne, netop så effektivt, at aktører som Netflix og Amazon i stedet vælger at fokusere på volumen, og så ellers bare lade iPlayer’en hitte hos de unge, hos andre der hellere vil kigge med på “lokalt indhold”.

Nu ser BBC så ud til at gøre det igen.
BBC har netop – naturligvis på deres egen platform – streamed deres første UHD HDR live stream.
Bevares.
Det sker da også herhjemme.
Klart.
DR sender tit – et eller andet – på TV, som seerne senere kan opleves som arkiv materiale.
Og nu hvor der er nogle der ser det, er det jo en succes.

Læs også  Dem svære ISOdans

Det er bare ikke specielt ny-tænkende at sende et format på TV, og genudsende det som stream.

Igen.
Det er heller ikke det BBC gør på deres iPlayer.
BBCs iPlayer Beta
Nej.
Folk der ville se en bestemt Rugby League kamp mellem York City Knights og Catalans Dragons kunne kun se denne kamp på the BBC iPlayer Beta, der er beta, fordi den nu kan UHD og HDR.

Phil Layton, der er Head of Broadcast and Connected Systems, BBC R&D, skrev i den forbindelse på the BBC Technology and Creativity Blog, at der – mere eller mindre – er tale om det største skridt for BBC siden “farve TV” på BBC Two der viste Wimbledon i 1966. ( i farver )

BBC har dog begået andre ting siden, herunder HDTV som FTA TV til jordbaserede TV seere, samt en masse andet udvikling af kvalitet og indhold.

Phil Layton skrev:
-Lately, our experiments have seen us make select shows available to watch in Ultra-High Definition (UHD) on BBC iPlayer. So far, we’ve focused on providing on-demand programmes in UHD, but now we’re taking the next step by streaming live UHD content, starter han og fortsætter.
-On Sunday, we streamed a full Rugby League match between the York City Knights and Catalans Dragons live in UHD and High Dynamic Range on BBC iPlayer Beta. It’s the first time we’ve streamed a live event in such high quality, forklarer han videre.

Læs også  De kan flyve og køre på line

-Here at the BBC, we use a type of HDR called Hybrid Log-Gamma (HLG), invented by BBC Research & Development and Japanese broadcaster, NHK. Due to the way HLG represents light, audiences get the most natural colours possible on their televisions at home. In our last experiment, which saw the whole series of Blue Planet II on BBC iPlayer in UHD HDR, this meant that the spectacular animals, vibrant coral reefs and deep blue oceans were brought to life like never before, forklarer han videre.
-The BBC chooses to use HLG for BBC iPlayer because it fits very well and reliably into existing live production workflows. It also provides a great picture not only to HDR devices, but to standard dynamic range (SDR) devices that support the BT.2020 wide colour gamut as well. Being able to support both HDR and SDR TVs with the same bitstream is cost-effective for the BBC and makes the content available to as wide a range of devices as possible, slutter han.

Der er dog lige den der udfordring med båndbredden.
UHD fylder jo en masse.
Igen.
her tænker BBC som deres stream “konkurrenter”.
Hvis forbrugerne vil se UHD HDR, må de spise en masse båndbredde ( hvilket de jo allerede gør, red. )

Læs også  Aja ude med DIT julegaven

Han forklarer:
-However, making the move from on-demand UHD programmes to live UHD footage presents significant engineering challenges for our teams. High quality real-time HEVC encoding of UHD is still in its infancy, and is much more demanding for live programmes than for on-demand. That means we need to use higher distribution bitrates, and that people’s TVs will need to work harder to show the best picture, fortsætter han.
-We’re always looking to provide our audiences with the best possible viewing experience, and live UHD could be the next step in that journey. We’re now looking at the results from this latest experiment to help us build our understanding for how we might be able to provide live events in UHD in the future, slutter han.

Der er ingen seertal ude.
Men det er – vel sagtens – pænt sikker at dem der går op i Rugby Ligaen, kiggede med, og nu hvor de pludselig kunne se hvordan spillerne sikkert smadrede hinanden i en endnu højere billedkvalitet var de sikkert rigtigt glade.

Vi har naturligvis ikke kunne finde noget af streamen til iPlayer’en, da det jo var pænt live det hele.
Den lokale TV station ( i York ) var dog til stede og dækkede kampen på den klassiske måde, der ikke rigtigt fortæller seeren andet end at der var nogle der løb rundt på en græsplæne.