DR pausefisk er tilbage

Hvis du er rigtigt godt oppe i årene kunne du tænkes at kende DRs helt egen opfindelse DRs pausefisk.

En epokegørende opfindes fra 80erne, hvor farver stadig var noget man talte om.
Således også i 1981, hvor der blev optaget nogle fisk der svømmede rundt i et akvarium.
Og i bedste stil – gætter vi på – blev fiskene foreviget på et fint 1tomme bånd, der dengang kostede en halv bil.
Men som til gengæld var noget af det eneste der kunne bruges, hvis det skulle se godt ud der i 1981.

Det bånd, har DR, i følge DR netop fundet igen, digitaliseret og håber derfor på at dem der “trænger til en slapper”, kunne fristes til at kigge på disse fisk der må være døde for rigtigt mange år siden.
Som det til trods er såkaldt “legendariske fisk”, specielt nu her hvor de er blevet til et “digitaliseret arkivbånd”.
DRs Pausefisk
DR Marketing, der er ude med nyheden kan ydermere fortælle at “pausefisk” i danske ordbøger, som “Den Danske Ordbog”, er “et fænomen”, der handler om “fisk i et akvarium, som var motiv i tv-optagelser, der tidligere blev brugt til at udfylde pauser mellem tv-udsendelserne”.
Som de fleste ikke kan huske det, svømmede de her fisk rundt på DR i 80’erne, og har siden været væk.
Ikke mere.
Fiskene endte nemlig i DRs arkiv, og selv om at vi ikke er helt sikre, mener vi her på redaktionen at kende en af dem der digitaliserede det bånd.
Men det er nu en helt anden historie.

Læs også  F55ere til RF Broadcast

Fiskene endte i arkivet, og nu hvor DR har brug for at pointere at de “er til for alle”, også dem der kan lide pasusefisk, er de blevet fundet frem igen.

I bedste stil, kan alle der lige har brug for at se noget 4.3 fra 1980 derfor klikke sig ind på dr.dk/pausefisk, fra engang i denne uge.
På et eller andet tidspunkt.

Folk der undrer sig over at det først at nu at DR bliver så nostalgiske at de putter pausefisk på skærmen, kan vælge at tro på at det hænger sammen med at udsendelserne rent faktisk har været væk, og at DR netop har fundet et VHS-bånd, hvorpå der lå nogle timer, der nu er blevet klippet ned til en.

Oscar Rishede, der er bibliotekar i DR Arkiv og Proces, forklarer:
-I forbindelse med, at DR de seneste år har fået digitaliseret sine gamle bånd, fik vi også indleveret nogle gamle VHS-arkiver med optagelser, der blev brugt til efterkritik i B & U-afdelingen. Her dukkede der samtidig en stribe sendinger med pausefisk op. Derfor har DR kunnet få dem digitaliseret – også selv om vi slet ikke troede, vi havde dem på bånd, slutter han.

For de specielt historisk interesserede startede pausefiskene den 1. april 1981, og da det var i farver, var det rent funky, dengang.
Akvariet hvor de blev optaget i, var monteret i studie TC2 i TV-Byen, hvor også “Næste uges TV” blev produceret.

Læs også  Tysk Bundesliga tilbage den 16 maj

I følge DR arkiv, blev fiskene optaget med et såkaldt “robotkamera”, hvilket må hænge sammen med at et rør kamera der ikke bevæger sig, jo brænder billedet fast i i dets “omvendte billedrør”. ( fortidens CMOS)
DRs Pausefisk
Og hvis din farfar stadig kan huske det, har selveste Poul Thomsen også været forbi dette akvarie, for at tale om “Dus med dyrene” i forhold til de fisk der var i akvariet.
Blandt de oplevelser seerne kunne få i dette program, var en snak med Thorleif Hansen fra AkvaService, der var dem der gjorde akvariet rent.

Det var også AkvaService, der uddelse specielt lækker mad til de dyr.
-To gange om dagen får de en isterning, der indeholder små krebsdyr, smidt ned i akvariet, og en gang om ugen får de også serveret hakket rødspættefilet, forklarede han dengang.

Det er fortsat uklart hvornår de ikke længere blev brugt på DR.
Formodentligt op imod at TV2 kom, der jo aldrig havde pauser eller tekniske nedbrud.

Louise Broch fra DR Arkiv og Proces, der er informationsspecialist forklarer:
-Vi har klippet en times pausefisk sammen, og der er både ur, programtekster og den oprindelige musik på – nøjagtig som det var dengang. Det kan godt være, at det ikke er det vigtigste, DR nogen sinde har sendt, men der er stadig mange, der refererer til pausefiskene eller skriver om dem. Det er kun godt en måned siden, Berlingske gjorde det sidst. Derfor er vi også rigtig glade for, at vi nu igen kan præsentere pausefiskene, slutter hun og pointerer dermed at vi her på redaktionen nu også har skrevet om pausefisk.
Det er så første og sidste gang.
Se fiskene her
dr.dk/pausefisk

Læs også  Nent overtager fodbold

i løbet af ugen, da de altså ikke er oppe endnu.
Ting tager jo tid