TV2 prøver med en ny håndværker serie

Denne gang ser det ud til at TV2 og B-film har udset sig de såkaldte “Sjak”, der er “håndværker” for en gruppe mennesker der arbejder – typisk – med en skovl, eller måske med en skovl og maskiner.

Som du har gættet, er det en let at definere gruppe mennesker.
De har alle sammen sådan noget håndværker tøj på, meget solbrændte arme, og – ganske tit – er de sådan lidt runde på midten.
Noger der måske kunne tilskrives for mange øl, som dog oftes undskyldes med at de har en “bodaga muskel”.
Mennesker der befinder sig i et “Sjak” er med andre ord, ret specielle og åbenbart i målgruppen på TV2.
Unge der gerne vil være håndværkere
Der derfor er på vej med “Sjakket”, der kigger på om “gamle håndværkere kan sætte skub i modløse unge”.

Heldigvis har TV2 netop fundet to af slagsen frem, Martin og Jannick.
De er begge “skoletrætte” og “arbejdsløse”.
Og nu hvor de er “strandet på en produktionsskole og drømmer bare om at komme ud og arbejde på en byggeplads”, kan du næsten gætte hvor motiverede de er.

En motivation der ser ud til at være blevet til foreløbig 3 udsendelser i en ny dokumentarserie der får premiere den 30. maj.

Martin Dahl Hansen der er en af de to og fra Nyborg, siger:
-Jeg synes ikke rigtig, at mit liv har nogen mening, starter han og fortsætter.
-Jeg blev mobbet og fik at vide, at jeg var dum. Og når man har hørt det mange gange nok, så begynder man at tro på det.

Læs også  YouTube går PPV

Den et år ældre Jannick der er fra Svendborg, er også en af dem der har “lidt nederlag i skolen, blot på en anden måde”.

Han forklarer:
-Jeg var klassens klovn. Jeg var ham, der sad bagerst i klassen og altid var med på ballade. Jeg tror aldrig, jeg har læst en bog – det blev højst til den dér flap bagpå. Nu bider det mig i røven – for man skal sgu passe sin skole, slutter han.
Unge der gerne vil være håndværkere
Og nu hvor de så begge er “endt uden uddannelse og job”, er de sammen med cirka 50.000 andre unge, der også er “under 25 år” de problembørn, der end ikke har fået et job som assistent for en Polak til en lav løn.

Serien starter hvor de begge er “på kontanthjælp og har svært ved at finde ud af, hvad de vil”.

Heldigvis er der en potentiel redning i “Sjakket”, hvis de kan finde ud af at være på en byggeplads.
Og nu hvor der – til formålet – er blevet fundet et “håndværkersjak på en byggeplads”, kunne man let forestille sig at de to unge herrer står foran en fremtid med “faste rammer, rollemodeller og et forpligtende fællesskab med gamle håndværkere”, der “i har generationer været vejen ind i voksenlivet for forvirrede og rodløse unge”.

Læs også  DR danner unge

Både Martin og Jannick “vil rigtig gerne ud at prøve kræfter med livet som arbejdsdrenge”.
Martin forklarer:
-Det vil måske give mig en fremtid, starter han og bliver afløst af Jannick, der fortæller at “han vil gøre hvad som helst for at få en læreplads”
Spørgsmålet er så bare om de to unge, kan leve i en virkelighed hvor “skideballer og fysisk hårdt arbejde er daglig kost”.

Du kan også se med, og finde ud af om det lykkedes for de to unge, der står foran at blive prøvet af i en to ugers praktik hos jord- og betonarbejdere på en byggeplads i Middelfart.

Erfarne håndværkere som Aage Dreyer og Søren Jørgensen, tager imod dem, uden de store dikkedarer.
Unge der gerne vil være håndværkere
Søren Jørgensen forklarer:
-Jeg vil ikke sige, at det er afretning, måske mere en form for opdragelse. Tonen kan være barsk, men det er kærligt ment, slutter han.
Firmaet der ligger jord ( og beton ) til løjerne, hedder forresten Refsvindinge Entreprenør, der sagtens kunne forestille sig at give de to unge hver deres læreplads, “hvis de kan klare de to ugers praktik på fornuftig vis”.

Kan de det ?
Det finder du ud af på TV2 den 30. maj.