Flertal uden magt vil et eller andet

Et flertal uden om regeringen der på ingen måde er inviteret med til medieforhandlingerne, ser ud til at mene et eller andet.
Konkret, synes de nu at Netflix skal til at betale til “den lokale film produktion” og at den holdning skal være en del af det kommende medieforlig.

Det morsomme i den forbindelse er bare at SF og S jo ikke “er med” i medieforhandlingerne før de har accepteret at DR skal skæres med 20 procent, eller et skvat over 700 millioner kroner tages årligt fra driften.
Igen.
Det kan selvfølgelig være at det er netop dette som SF og S har besluttet sig for at være enige i, mod at Netflix pålægges en “streaming afgift” for at operere her i landet, på mellem 0,5 pct. og 2,3 procent af tjenesternes omsætning, her.
Mediepolitik 2019
Når historien overhovedet er oppe og vende, er det fordi at det netop i et af vores nabolande er blevet “besluttet” at Netflix skal betale til den lokale film produktion, nu hvor de er godt igang med at smadre den.

Nationer som Frankrig, Tjekkiet, Belgien, Portugal, Spanien, Italien og Slovenien har mere eller mindre lavet nye – lokale – love der har til hensigt at tvinge Netflix til at betale et par procent af deres nationale omsætning.
Og da det jo vil betyde at denne bliver kendt, betyder dette også at det bliver kendt hvor mange kunder Netflix har i de enkelte lande, hvilket jo hurtigt kan blive en morsom retssag, da – for eksempel – alle internationale TV kanaler, der opererer efter OfComs regler heller ikke er specielt interesserede i at oplyse særligt meget i de lande hvor de som eksempel “bare” sender til.

Læs også  DR vil sende mere nordisk drama

Som vi hørte det “i kantinen” igår, hyrer Netflix, eller Amazon da bare 100 eller 1000 advokater til, hvis den lokale regering rasler med sablerne.
Formodentligt årsagen til at Producent foreningen allerede har været ude og advare mod denne udvikling.

Man forestiller sig allerede, hvordan Netflix, Amazon eller en af de andre tjenester, nægter at betale, hvorefter staten skal til at forhindre 1,3-2.2 millioner husstande adgang til det de har betalt for, på grund af ideer, der end ikke er en del af det kommende medieforlig.

Tilbage i den lille politiker-butik, vurderer Mogens Jensen, der er medieordfører for Socialdemokratiet at “Regeringen skal se at komme ud af starthullerne i forhold til at få forberedt en dansk lovgivning på området”.

Mogens Jensen

Detaljen er at EU-Domstolen har besluttet at det er “lovligt at opkræve et bidrag fra streamingtjenester som Netflix og HBO”

Som tidligere er forholdet stadig sådan at kulturministeren ikke ser nogen grund til at gøre det, hvorfor S og SF ikke rigtigt har nogle steder at gå hen med deres angst, selv om at DFI også er bange.

Springende punkt kunne dog blive at DF har meldt sig ind under S og SF fanerne, da alt der er fremmed, jo er farligt i følge dette parti.
Og nu hvor der fortsat er alt for få nationale hymner på Netflix, er DF parat til at hævne den udvikling.

Læs også  DR sparer videre i 2020

Som Alex Arendtsen siger det i Politiken.

Alex Ahrendtsen, Dansk Folkeparti

-Vi har siden 2014 sagt, at man skulle tvinge dem til at betale. Nu er der flertal for det, og vi vil fortsat forsøge at få det igennem i forbindelse med medieforhandlingerne. Der er ingen tvivl om at EU-afgørelsen hjælper os, slutter han.

SF er naturligvis parat til at gå meget længere.
De mener nemlig også at Google og Facebook skal betale.
Dette fordi de “suger penge ud af markedet i Danmark”, hvorfor “de også bidrage”, som dette partis medieordfører Jacob Mark formulerer det.

Eneste problem i den forbindelser ser dog fortsat ud til at være at du ikke er med i medieforligs forhandlingerne før du acceptere DRs rundbarbering.
Og det er SF da ( vist nok ) fortsat ikke parat til.

Ganske morsomt har kulturministeren indtil videre blot pointeret at “forslaget om at pålægge streaming-tjenester en bidragspligt indgår ikke i regeringens medieudspil”.

Dermed kunne det let se ud til at alt fra S til SF kan råbe alt de vil.
Det er stadig ikke med i de ofte omtalte forhandlinger.