Master i fotojournalistik

Som med det meste er video stadig ikke nået ud til den del af verden, der handler om “fotojournalistik”.
Derfor er det fortsat “kun” fotojournalister, der er dem der tager et billede – klik – og et til – klik – før de taler længe om hvor spændende det var at gøre.

Ikke at de ikke kommer hjem med super heldige ting, som fede billeder af flygtninge der – som det første – tjekker om deres mobiler virker, eller som dengang hele den lokale hær af fotojournalister var i Haiti for at fotografere døde mennesker.

I begge, og i mange andre tilfælde kommer der nogle rigtige fine – klik – billeder ud af den øvelse.
Desværre er video ikke “fin nok” til at være med i den klub, uanfægtet at en bunke VJs, journalister og – nå ja – fotografer – dagligt kommer hjem med mindst lige så grumme optagelser, nu bare som video.

master i fotografi
Problemet er – på en eller andet måde – at det er lettere at have en distance til når det blot er et enkelt billede, i stedet for en strimmel, der rent faktisk viser at folk får skudt huller i hovedet, er døde, eller andet, der – ærligt talt – er så ubehageligt tæt på.

Læs også  VM rykker fortsat

Uanset dette, er Danmarks Medie- og Journalisthøjskole (DMJX) og fotojournalistuddannelserne på Mid-Sweden University i Sundsvall og Oslo Metropolitan University ikke på vej med en video-foto master, men derimod en master til fotojournalister, der allerede har en BA-uddannelse.

Til formålet har Nordisk Ministerråd fundet 66.440 EURO (500K danske kroner) til at få løbet uddannelsen igang med.
Hvilket – blandt andet – glæder Søren Pagter, leder af DMJX Fotojournalistuddannelse.
Han siger:
-Målet er at skabe en unik oplevelse for både nordiske og internationale studerende. Studierne skal foregå på campusserne i Aarhus, Sundsvall og Oslo samt give de studerende mulighederne for at udvikle deres professionelle stil, mens de bliver guidet af flere erfarne, internationale undervisere, slutter han.
master i fotografi
Det er ikke kendt hvornår uddannelsen starter, hvem der rent faktisk kan komme ind, og om der overhovedet er plads til “video”, der – som vi oplever det idag på Christiania – ofte giver noget ganske andet, end stills.
For eksempel en politianmeldelse af en overordentligt voldsom betjent.

Som vi læser det, bliver der tale om en DMJX uddannelse/overbygning, hvilket – vel sagtens – betyder at der vil blive undervist i det samme ting, der allerede opleves på grunduddannelsen i fotojournalistik.