DR undersøger hash

En af sommerens hotte emner “hash” er nu på vej til at blive til en DR dokumentar serie, “Hash DK”, hvor “DR undersøger hash i Danmark”.
Som de fleste er klar over er “hash ulovligt”, hvilket betyder at det er ulovligt at købe eller besidde dette produkt.
Et produkt der ydermere overhovedet ikke findes her i landet, hvorfor det bliver importeret fra det farlige udland.
Og det ser ud til at være et af de problemer som DR er på vej til at undersøge.

Hashen findes nemlig over alt i Danmark, suppleret med at “mange unge ryger det dagligt”.
Igen et emne DR lover at deres serie kommer ind på.

DR tager naturligvis de lange briller på, og har vel sagtens også været i arkivet for at finde en masse billeder, der understreger at “samfundet har forsøgt at bekæmpe hash, i mere end 50 år”.
Spørgsmålet er derfor om “kampen nytter”.
Til at besvare dette og en række andre spørgsmål, har DR inviteret alt fra “rygere på gymnasiet”, til “pusherne på gaden”, til “behandlingsstedet”, til at kommentere på dette emne.
Det sidste sted er nemlig der hvor “misbrugerne havner”.
DR kigger på hash
Der er premiere den 13. august i den bedste sendetid, så man må forestille sig at der er tale om lidt af et sats fra DRs side.

DR Dokumentar, er ud over at være “helt tæt på de unge hash-rygere” også ude og kigge på hvem der “tjener de store penge”, hvem der “styrer handlen”, og endelig “hvordan hash kommer til Danmark”, nu hvor der jo ikke bliver produceret noget her i landet.

Læs også  DRs Herrens Veje kigger forbi til oktober

DR’s dokumentarchef Steen Jensen, forklarer:
-Det har været vigtigt for os at komme helt tæt på de unge, der ryger hash dagligt og fortælle deres historier, starter han og pointerer at dokumentarserien har planer om at give seerne “et unikt indblik i livet og tankerne hos unge, der har meget forskellige erfaringer med hash”.
Og da det jo både er unge i det fine borgerskab der ryger, samt unge fra ghettoerne, taler DR både med”gymnasieeleven fra Klampenborg”, “den unge galleriejer i København” og endelig de “unge i en lille lejlighed i Esbjerg”.

Der bliver ydermere kigget på “kæden bag hash”, der skal forstås som de mange led der er den samlede vej fra produktion af dette produkt, til det lander i hænderne på en misbruger her i landet.
Steen Jensen fortsætter:
-Vi går i dybden i de enkelte led, for det er kun på den måde, at vi får en forståelse af, hvor stort markedet er, og hvor mange penge vi taler om, slutter han.
Til formålet har DR via blandt andet “aktindsigt i en af Danmarks store sager om indsmugling af hash” fundet frem til at hashen kommer til Spanien, fra Marokko.
Og det som eksempel findes ( fandtes ?) et “hemmeligt hashlager på Lolland”, som DR via dokumentarserien viser at “rockerne og banderne” styrer.
DR kigger på hash
Da blandt andet dummebøder på 100.000 kroner, brutalitet og vold er en del af et miljø, må man forstå at det ikke er værd at være en del af.
Som en tidligere pusher skulle sige det til DR: Det er ikke hash, der er farlig – det er miljøet.

Læs også  Danskene gik i haven og blev der

Blandt de mange dele af den historie DR er på vej med, er at det nu er muligt at købe hash “overalt” og at det – som eksempel – er muligt at klikke lidt med en mus på Internet, hvorefter der er “levering til døren inden for 15 minutter”.

DR lover at de har fået fat i en “tidligere dansk bagmand”, der “står frem og fortæller, hvordan det foregår, når man henter hash i store mængder”, typisk “direkte fra Marokko”.

DR kigger også på andre ruter end Marokko-Spanien ruten.
Faktisk starter DRs historie på Sicilien hvor” et fly fra det danske forsvar, der jagter hash smuglernes hurtigtgående speedbåde”, selv om at det dog mest er ved La Linea der sker ting og sager.

DR har med andre sat sig for at kigge på alle aspekterne af “hash”.
Herunder hvad det koster.
Ikke blot den enkelte.
Men også for samfundet, der jo har besluttet sig for at passe på de unge der falder igennem.
Noget DR oplever på Center for Rusmiddelforskning på Aarhus Universitet og VIVE, Det Nationale Forsknings- og Analysecenter for Velfærd, der kigger på samfundets og selve miljøet “omkostninger”.
Det store spørgsmål er naturligvis hvad det koster at “bekæmpe hash”.
DR kigger på hash
DR ser i den forbindelse ud til at have besluttet sig for at “hash” og “marijuana” er det samme, da de også kigger forbi Colorado, hvor “cannabis” er legalt.
Som vi forstår det der ikke tilfældet.
Det er “kun” marijuana, der er legalt.
Igen.
Det får du helt sikkert svaret på, i løbet af de foreløbigt fire episoder DR tager hul på, den 13. august.
Programmerne er:
“Hash DK – De rige pushere”
“Hash DK – På sporet af bagmændene”
“Hash DK – Det skæve Danmark”
“Hash DK – Frit eller forbudt”.

Læs også  Seerne er altså derude

Som vi forstår det, er det planen at DR følger op på historien på På dr.dk og på de sociale medier.
Steen Jensen siger:
-Hash udgør et omfattende samfundsproblem i Danmark- både hvad angår konsekvenserne for de unge, men også hvad angår hele det kriminelle miljø omkring salget af hash. Samtidig er der meget forskellige holdninger til, hvad vi som samfund skal gøre ved det, slutter han.

One thought on “DR undersøger hash

Kommentarerne er lukket.