Placebo eksperiment på DR2

Som alle jo ved, er der to former for eksperimenter inden for medicinen.
Den ene er der hvor patienter for piller der rent faktisk er målrettet deres – ekstremt sjældne – sygdom, mens andre der lider af det samme problem, får nogle piller der intet gør for patienten.
Somme tider bliver dem der får “de rigtige” piller “helbredt”, mens dem der får “placebo medicinen” også bliver det.
Og så er det at der opstår tvivl om hvad der er bedst, intet eller de piller en smart Medicin virksomhed eksperimenterer med.

Det er cirka sådan et “eksperiment” DR2 er på vej med.
Denne gang blot fra deres egen verden, i form af en famile der bliver “på afvænning” fra deres “skærmforbrug”.

Detaljen er – som du sikkert har gættet det, at “vores hjerne, motorik, sociale og følelsesmæssige liv” bliver påvirket af vores “skærmforbrug”.

Heldigvis kunne DR2 lokke en “børnefamilie” med ind i et “seks ugers eksperiment, der med videnskabelige metoder undersøger skærmtidens indvirkning på mor, far og fire børn”.
Her er der mar andre ord på absolut ingen måde tale om et “placebo eksperiment”, men et helt rigtigt et af slagsen.

Store daglige udfordringer som:
Hvad gør mobilen, tabletten og computeren egentligt ved os? bliver herefter diskuteret og vurderes af eksperter og andre der ved meget om “hjerner, psyke og fysik”.
Skærm eksperiment - en hel familie testes på DR2
Mange ha sikkert undret sig over at de ind imellem tænder for deres TV, og – vups – så er der gået 5 timer og du skal i seng.
Andre har oplevet at tænde deres computer når de møder på arbejde, og – pludselig – er der så gået 7,30 timer.
Det er sådanne ting, der bliver kigget på i “Eksperimentet: Familien som skærmjunkier” og “Eksperimentet: Familien på skærmafvænning”, der indtil videre er de to udsendelser det er blevet til.

Læs også  DR dokumentar hitter i USA

DR2 der i følge presseomtalen af dette nye format, har med andre ord “bevæget sig ind i gråzonen af et felt, vi endnu ikke ved særlig meget om for at undersøge, hvad mobilen, tabletten og computeren egentligt gør ved os”.

Redaktør Anja Hauberg fortæller:
-Debatten om det voksende skærmforbrug i samfundet fortsætter for fuld kraft, men har savnet videnskabelig evidens – diskussionen har ofte foregået på grundlag af antagelser og følelser. Nu, hvor forskere er begyndt at udvikle undersøgelsesmetoder og publicere resultater, har vi på DR2 ønsket at deltage i udviklingen og gennemføre et målbart eksperiment i samarbejde med hjerneforskere, en læge og en psykolog. Vi håber programserien kan medvirke til at sætte ord på skærmforbruget hjemme i familierne og sætte samtaler i gang om, hvilken indvirkning teknologien og al den tid vi bruger på skærmene har på vores hjerneaktivitet og læring, evnen til at tænke i relation til andre – vores fysiske og mentale udvikling generelt. Og hvordan vi selv ønsker at påvirke udviklingen fremover, slutter hun.

Børnefamilien der medvirker, ganske som den fungerer som et billede på formatets målgruppe – kunne man gætte på – skal i løbet af den første halvdel af eksperimentet, konkret i tre uger, leve med “skærme”.
Herefter kan det undersøges hvad et såkaldt “maksimeret skærmforbrug” betyder for de enkelte medlemmer af familien.

Læs også  BBCs iPlayer viser vejen for PBS TV

Du har gættet at de derefter skal gå i tre uger helt uden “skærme”.
Hvilket jo betyder at de hverken lige kan tjekke vejret på computer, tablets, tv eller på den lille smarte.

For at gøre det hele rigtigt spændende bliver hele eksperimentet fulgt af læge Charlotte Bøving, psykolog Camilla Holst, samt et hold hjerneforskere fra Hvidovre hospitals neurologiske afdeling.

Og da der vitterligt er tale om et eksperiment, ser det ud til at det er “eksperterne” der undersøger og tester familiens krop, hjerne og psyke før, under og efter eksperimentet.
Og ikke en vært.
Skærm eksperiment - en hel familie testes på DR2

Familien, der deltager er familien Agerskov Brostrøm, der bor i Lyngby.
Forældre er Ane på 39 og Ulrik på 43 år.
Børnene er: Rebekka på tre år, Rasmus på seks år, Nanna på 12 og Frederikke på 13 år.

Som den kloge skærmbruger ( dig ) har gættet det, bliver det hele tilgået endog meget videnskabeligt.
Der er premiere den 20. august