Mere spejlløst

I sidste uge kunne hele verden – pænt overraskende – læse at Sony nu sælger flere ( spejlløse ) “full frame” huse end Canon og Nikon gør det i USA.

Historien er siden blevet modificeret og – vel sagtens – anfægtet af både Nikon og Canon.
Og mens Canon – måske – blot har ment at det var “forkert”, gør Nikon noget ved det.
to nye Nikon spejlløse
De har netop løftet sløret for hele to nye huse, der ikke længere følger den gamle trend med at der er en bestemt afstand mellem bagenden af optikken og “filmplanet”.
En område der – normalt – er tilegnet det spejl, der de sidste rigtigt mange år har været til at finde i alverdens SLR kameraer.
Ikke mere.
I hvert fald ikke i to nye huse som Nikon er på vej med.
Hvornår, er straks mere uklart.
Sikkert er det dog at der er tale om to huse der er udtænkt til at konkurrere direkte med Sonys nærmest totale dominans på “det spejlløse” marked.

Husene, der hedder Z7 og Z6 koster 3400 og 2000 dollars, hvilket bestemt ikke er billigt.
Omvendt er specs også – nærmest – “professionelle” fra starten af.
Det store hus er således et 45.7-megapixel sensor kamera, hvilket – formodentligt – er det andet største ( målt på pixel ) kamera der er på markedet, når Z7 lander.

Læs også  Atomos lover 5,7K RAW

Canon der som bekendt har været ude med en række ligeledes spejlløse huse, som – specielt – det professionelle markedet har valgt totalt at ignorere, har indtil videre end ikke svaret igen.
Så med lidt held har de også et eller andet på vej dette efterår. ( det skulle være bekræftet at der kommer et par lange +300mm opdatereringer af eksisterende high end optikker ), men ellers sker der ikke meget der.

Det gør der til gengæld hos Nikon, der nærmest slavisk ser ud til at være på vej med et A7III og et A7RIII.
Folk der er inde i materien vil nok have mere end almindeligt svært ved at se forskel på specs, på disse nyheder.
Og nu hvor der allerede går rygter om at Sony faktisk er på vej med et eller flere huse, er markedet nu så “vigtigt” at forbrugerne – professionelle og andre – med stort held kan tjekke både Sony og Nikon ud, og se hvad de helst vil have.

I den forbindelse tyder en del på at Nikon har tænkt lidt over forenden af deres nye spejlløse.
Til at starte med kommer der nemlig en 35mm en 50mm og endelig en 24-70mm, der må formodes at være de mest brugte glas blandt professionelle.
2019 skulle byde på en 58mm f 0,95, en 20mm f1,8, 85mm f1,8 en 70-200 2,8 og endelig en 14-30mm f4, der i 2020 bliver fulgt op med en 14-24 f.2,8.

Læs også  Ny Sony FF Camcorder annoncering idag

Når det er sagt, kan der vel ingen tvivl herske om at specielt Sigma og Zeiss, må formodes at – lynhurtigt – konvertere alle deres “sony versioner” til Nikon ditto, hvilket på få måneder må formodes at udvikle markedet for glas til nyhederne.

Tilbage i selve huset, er der tale om et par 64-25600 ISO/100-51200 ISO kameraer, hvilket skal læses som den store sensor ( 45,7 MP ) ikke er “helt så hurtig” som den “lille” der blot har 24.5 MP at flytte rundt med, hvorfor den er mere lysfølsom.
Og da Nikon også ser ud til at have rodet med – nærmest helt præcist – med de udfordringer som Sony har løst før dem, er der ogs en 5-axis in-camera stabilization indbygget i nyhederne.
to nye Nikon spejlløse
Begge huse er udstyret med en 35.9×23.9mm backside illuminated CMOS sensor, der teknisk set er en del procent mindre end 24x36mm, hvilket omvendt ikke er mere end at Nikon selv stadig kalder formatet for et “Nikon FX format”.
Der er 16mm flange distance, hvilket er den afstand der er fra filmplan til bagenden af optikken.
Da der “plejer” at være 55 millimeter, hvilket der kan komme med en ny adaptor (der får alle gamle Nikon glas til at fungere på husene ) er det altså muligt at genbruge en masse glas.

Læs også  Nye Fields på vej fra SmallHD

I forhold til video er der specielt en detalje der springer i øjnene.
Nikon starter nemlig med at tilbyde 4K video ud i op til 10 bit og Timecode til dem der ikke ligne en idiot og står og klappe foran deres Nikon.
Der er fra starten af support for intern 30p i UHD og 120p i HD.
Og så er der en “N-Log color profile” i disse nye huse, der – kan bruges med 10-bit HDMI ud, hvilket burde gøre nyhederne til et par potentielt interessante spejlløse konkurrenter til Sonys huse.
to nye Nikon spejlløse
Kortet der optages på er et XQD, der burde være hurtigt nok til selv meget tunge billeder eller tunge videofiler.
Det er fortsat lettere uklart hvornår husene rent faktisk kan købes.
Men det skulle være “meget snart”, da deres 35mm kommer “ved launch”, mens deres 50mm først kommer til oktober.

Har du en masse Nikon glas, er deres adaptor der starter på 250 dollars fuldt kompatibel med Nikons autofokus glas, hvilket betyder at op imod 360 F glas virker problemfrit med disse to nye huse.

One thought on “Mere spejlløst

Kommentarerne er lukket.